Home Streaming Audio Streaming Een fiber netwerk voor audio!

Een fiber netwerk voor audio!

189
Een fiber netwerk voor audio!

We hebben regelmatig van lezers gehoord dat ze een verschil horen tussen netwerkkabels. En nu gaan we dat niet ontkennen. Echter zijn wij (nog) niet zo overtuigd van de verschillen tussen diverse UTP-kabels (Of SFP, S-FTP, etc). Waar we wel benieuwd naar zijn, is een optisch – fiber – netwerk voor audio. Wij hebben twee converters aangeschaft, hebben wat SFP-modules op de kop getikt en hebben 20 meter fiberkabel aangelegd. Maakt het een hoorbaar verschil? Lees en kijk verder…

We zijn nooit écht overtuigd geweest van het verschil in diverse netwerkkabels. Ja, we hebben weleens verschillen waargenomen, maar dat is op één bepaalde streamer. Veelal de Pioneer N50. En later ook nog weleens op een Linn. Maar op onze eigen referentie – de NAD M50 – hebben we eigenlijk nooit reproduceerbare verschillen kunnen waarnemen.

Toch: er zijn te veel mensen die zeggen dat ze verschillen kunnen horen. Dus hebben we er lang een diep over nagedacht. Is het data-corruptie? Nee… onze switches laten packet drops en corruptie zien. En we hebben over lange periodes nog geen enkel corrupt pakketje gemeten. Is het timing? Nee… ook niet, want streaming is package based. En dan staat de klok los van de audiodata. Dan blijft er eigenlijk maar één ding over: ruis. Schakelruis. Voedingsruis vanuit de switch naar de streamer. Dat klinkt plausibel. En dat zou ook kunnen verklaren waarom sommige streamers er wel en andere er niet of minder gevoelig voor zijn.

Optisch

Een oplossing om ruis buiten te sluiten, is te gaan voor optisch. Dat is ook een truuk bij een spdif-verbinding. Ground loop? Pak een optische kabel en klaar is Kees. Bij een netwerk is die optie er ook. Er zijn zogenaamde fibernetwerken. Onze switches laten het toe sfp-modules erin te doen om zo een optische verbinding te maken. Niet alle switches hebben dat.

Gelukkig zijn er ook converters. Wij hebben online gezocht naar een betaalbare converter die een sfp-module accepteert. Wij kwamen uit bij deze. Vervolgens hebben we op ebay een betaalbare, werkende sfp-module gevonden die ook in onze Netgear-switches werkt. Kunnen we ze later ook gebruiken voor andere doeleinden. Optische kabels zijn overal te krijgen. En deze zijn ook in talloze lengtes te verkrijgen.

Voeding

Om aan de streamerkant de boel schoon te houden, hebben we op de converter een 5 volt sbooster voeding gezet. Immers: het hele doel is om ruis zo laag mogelijk te krijgen. De hele keten ziet er bij ons dan zo uit:

  • Vanuit de core switch een STP-kabel naar de converter in de serverruimte
  • 20 meter optische kabel naar de luisterruimte
  • Optische kabel gaat de converter weer in (in de audioruimte)
  • Sbooster voeding op de converter
  • Supra-SFTP kabel naar de M50 streamer

Hoorbaar?

Jazeker! Het is gemakkelijk hoorbaar zelfs!

We horen bij het optische netwerk meer rust, meer ruimte in het stereobeeld en meer verfijning over de gehele bandbreedte. Het laag is minder boemerig, het midden is soepeler en het hoog is minder fel. Kortom: een investering die de moeite loont. Wie het niet gelooft… kom langs en ervaar het zelf. Koffie staat klaar.

Video fiber netwerk voor audio

189 REACTIES

  1. Beste Jaap,

    Heb me nog niet zo lang geleden aangemeld en ben zeer enthousiast over wat er allemaal voorbij komt. Chappell!
    Vond dit artikel zeer interessant.
    Heb inmiddels ook een fibernetwerk zoals door jou omschreven aangelegd.
    Ik heb een D-link switch, 2 converters met SFP modules en glasvezelkabel aangelegd. iFI power voeding op de converter welke de streamer (Cambridge Audio Edge NQ) verbind. En een CAT kabel met Telegartner stekkers naar de streamer.
    Maar ik heb een vraag:
    Als ik het goed heb begrepen elimineert glasvelze “ruis”.
    Heeft het nog zin om de D-link switch (welke voor de glasvezelkabels in de keten zit) te vervangen door een Audiofiele switch?
    Bijv. De Bonn N8?
    Gr. Toon

  2. Hoi Jaap, en mede liefhebbers

    Ik heb je (jullie) artikelen m.b.t. netwerk optimalisatie met veel plezier gelezen. Inmiddels zover dat ik het ook kan gaan aanleggen. In de loop van de tijd zag ik 3 goede opties om het signaal te verbeteren. Mijn vraag gaat even over de combinatie (alle reacties ook gelezen, maar kom er net niet uit):
    Momenteel gebruik ik een AQ Forest Cat 700 met Telegartner naar een Meraki switch. Is Fiber een verdergaande verbetering? (wellicht ontkoppelen de telegartners ook al? )
    – Ik heb een Meraki Switch, kan de fiber hier nu direct op met de (extra) plug ? Of is de converter nodig aan de Router kant. ?
    Is de switch nog een meerwaarde of juist nadeel? heb er ook de NAS inzitten en heb nog de behoefte aan een losse streamer ivm Roon (naast mn Naim NDX of 272).
    – Is de Pink Faun Lan Isolator bij fiber ook nog een verbetering?

    Bedankt voor je antwoorden!
    Martijn

  3. Ik heb me ook een fiber netwerk aangeschaft voor audio, maar krijg maar 100m binnen ipv 1000M
    bij de streamer kant. Bij de verzend kant brand wel het ledje van 1000m, ik heb de media converters ook omgedraaid, maar het blijft hetzelfde. Heb ik nu de verkeerder fiberkabel of is er iets anders dat dit veroorzaakt?
    Ik heb 2 Media Converters (M-22S-SFP) TX por: 10/100/1000 en FX port: 1.25 Gbit/s.
    Modules zijn van FS.com de SFP1G-SX85 – 1000BASE SFP 850nm/550m.
    en de glasvezel kabel is een OM2 50/125.

  4. Interessant artikel Jaap!

    Op de website https://www.audiostream.com/content/electrically-isolate-your-networked-audio staat een soortgelijke setup. Hierbij worden twee andere media converters gebruikt, tw.
    TP-LINK MC200CM Gigabit Media Converter, 1000Mbps RJ45 to 1000M multi-mode SC fiber. Bij deze setup zit de sfp-module kennelijk al in de converter. Bij deze media converters heb je kennelijk geen losse insteek sfp-module nodig. Of zie ik iets over het hoofd?

    (In mijn genoemde artikel zou ik de switch niet opnemen in de audio keten en voor de 2e converter een “schone” voeding nemen).

    Verder lijken mij de twee configuraties (functioneel) identiek en verwacht geen “verschillen te horen”, Toch?

    Gr. Aat

    • Het is inderdaad een gelijke set-up. Alleen met andere converters. De TP-link converters gebruiken andere kabels (SC-standaard). Wij gebruiken LC-connectoren, omdat het meer de standaard is. De meeste switches met een fiber-poort accepteren modules met een LC-connector. Vandaar.

      Optisch ontkoppelen is optisch ontkoppelen. Zet op de module die bij de set komt te staan gewoon een mooie voeding erop en gaan met die banaan!

  5. Top post dit. Leer steeds meer over hifi. Videos zijn ook top, het Hifi virus is contagious.
    Dus even een recap voor mijn komende Roon setup (geen geintjes over Roon&H390 please…):

    NUC Ziggo router >UTP> Glasvezel converter (met normale voeding) >Glasvezel kabel(van meterkast naar woonkamer> Glasvezel converter (met Sbooster) >Ethernet Audioquest Cinnamon> Hegel H390 (of andere streamer)

    Als dit correct is (ik weet dat er nog SFP modules tussen moeten), dan nog de volgende 2,5 vragen:

    -voor welke OM type kabel te gaan (OM1,OM3,OM4?) en waarom?
    -Ander artikel gelezen over de switches, waar de Meraki MS220-8p in shined. Heeft het nut om aan de kant van de hifi, de glasvezel converter te vervangen voor de Meraki? Zal misschien iets duurder zijn, maar komt dit de geluidskwaliteit ten goede?
    -Als het het antwoord op de laatste vraag JA is, waar de hell kan ik die DC customisation fixen, waar ik in de comments over lees onder het artikel van de switches?

    Thx & keep up the good work Jaap & Yung!

    Brian.

    • Dag Brian,

      Je opzet is correct. Dus dan je vragen:
      -voor welke OM type kabel te gaan (OM1,OM3,OM4?) en waarom?

      Ik gebruik gewoon OM2 of OM3. Het maakt niet echt uit.

      -Ander artikel gelezen over de switches, waar de Meraki MS220-8p in shined. Heeft het nut om aan de kant van de hifi, de glasvezel converter te vervangen voor de Meraki? Zal misschien iets duurder zijn, maar komt dit de geluidskwaliteit ten goede?

      De Meraki is inderdaad erg goed. Heb er ook eentje gekocht. Ik ga het nog A/B vergelijken. Ik denk dat het niet echt uit gaat maken als je een goede converter met Sbooster pakt eerlijk gezegd.

      -Als het het antwoord op de laatste vraag JA is, waar de hell kan ik die DC customisation fixen, waar ik in de comments over lees onder het artikel van de switches?

      DC customisation fixen? Ik lees niet alles, sorry. Zal een voedingsmodificatie zijn? Als je geen PoE gebruikt (waar het op van toepassing zal zijn, schat ik in) dan kan je volgens mij gewoon de PoE voeding eraf trekken.

  6. Hallo Jaap,
    sinds kort gebruik ik twee Meraki’s ms 220,een in de meterkast en een bij de audio installatie.Deze twee switches zijn nu verbonden met een Audioquest forrest kabel.Ben nieuwschierig geworden wat het doet als ik deze switches met een fiber kabel verbind.Kan ik dit gewoon doen,dus plug&play,of moet er iets met een laptop geconfigureerd worden?Ik ben nl niet zo’n held op ICT gebied.
    Ik hoor graag van je.

      • Ik heb hem uitvoerig kunnen beluisteren bij de hifi zaak en nope met zijn vieren er over eens dat het geen meerwaarde betekend in hun setup, niet voor of na of zonder fiber systeem.
        Vervolgens thuis met de Bonn N8 na de mediaconvertors, dus tussen fiber system en streamer, ik kan redelijk snel wisselen tussen met en zonder, na een aantal maal steeds hetzelfde stukje muziek te spelen en telkens op het zelfde volume moest ik al eens rechtstaan om te kijken of ik nu zonder of met Bonn luisterde, of komt het omdat vrouwlief aan het koken was, ik weet het niet maar op mijn set en de set in de winkel maakt het dus naar mijn gehoor niets uit en door nog een extra switch/voeding misschien op andere muziekstukken zelfs een negatief resultaat.
        Het moet gezegd dat aan de streamers, Lumin en bij mij Metrm Ambre misschien wel weinig te verbeteren valt met dergelijke ‘tweaks’
        Nu ik bezig was betrapte ik mezelf ook op het feit dat ik eens een s-booster moet aanschaffen om met de laatste convertor te gebruiken in plaats van de Ifi-power en misschien ook eentje aanschaffen voor de Intel Nuc (Roon)

          • Licht = licht, maar in de omzetting van licht naar koper of v.v. zou wel eens een verschil kunnen zitten. Dus uitproberen die Sonore zou ik zeggen, als de aanschafprijs geen thema is tenminste.

          • De converter zal heus wat doen. Maar uiteindelijk stuurt de SFP-module het uit. En die is gewoon standaard, zoals je kan zien op de site. Natuurlijk is het gissen / speculeren; ik heb het niet getest. Maar ik begin wel jeuk te krijgen van de ‘audiofiele’ versies van netwerkproducten. Een bedrijf als Sonore kán gewoon nóóit een eigen converter ontwikkelen… ze hebben de resources niet.

          • Een bedrijf als Sonore kán gewoon nóóit een eigen converter ontwikkelen
            Inderdaad hoogst onwaarschijnlijk maar de meeste van dit soort bedrijfjes claimen dat ook niet.
            Ze brengen mogelijkerwijs wat modificaties aan die geen kwaad kunnen maar hoe dan ook zaken als

            high-quality ultra low noise linear regulators
            high-quality ultra low jitter FEMTO oscillator

            brengt de gemiddelde stomkop audiofiel vanzelf aan het kwijlen.
            Dat zijn kreten die hij kent uit de DA conversie dus dat moet ook werken in digitale transmissie.
            Dat is toch ook audio niet waar?
            Er is dan ook geen verkoper van dit soort voodoo producten te vinden die de meerwaarde kan onderbouwen met enige meting.
            Niks aantoonbaar betere jitter performance van de DAC of lagere noise floor.
            Noise is de nieuwe jitter en daar valt leuk aan te verdienen.

        • Ik ben best wel nieuwsgierig naar dit apparaat. Er zijn de laatste tijd veel ontwikkelingen, waardoor voor mij niets meer zeker is. Bijvoorbeeld met de Sotm sms 200Ultra blijkt een glasnetwerk tussen de streamer en de Sotm een negatieve invloed te hebben. Een AQvox switch tussen de streamer en de Sotm gaat ten koste van de neutraliteit. De nieuwe Pink Faun streamer met ultra klokken, blijkt met een directe USB verbinding de Sotm weer te overklassen, dit terwijl er helemaal geen optische isolatie is. Deze streamer blijkt met een ethernet ook flink beter te presteren als er met een directe verbinding wordt gewerkt, dus zonder AQvox en zonder optische isolatie. Wat opvalt is dat deze componenten de Sotm maar ook de nieuwe PF streamer uitblinken in klok precisie. De vraag is, wat is nou belangrijk, noise control, klok precisie, stabiliteit of een combinatie hiervan?

          Zonder het te begrijpen, zeg ik voorlopig let vooral op klokprecisie. Ik ben heel benieuwd wat bijvoorbeeld een AQvox switch zou doen met een Ultra OXCO klok en dit zelfde geldt voor de Sonore.

          Groeten,
          Wijnand

  7. Toen ik dit artikel voor het eerst las, leek het flink boven mijn technische pet uit te komen en haakte ik af (van de helft vd termen wist ik niet eens wat het was). Toch las ik op diverse plekken over een fiber netwerk en ben er toen toch eens goed in gaan duiken en wat blijkt, het is best overzichtelijk.

    Ik heb 2x een TP-LINK MC200CM besteld en voor daartussen dus een glasvezelkabel (sc-sc). Ik hoop alles dit weekend binnen te krijgen en deel dan ook tzt graag mijn bevindingen hier.

    Heb wel al een vraagje: ik heb geen switch nodig na mijn converter, omdat ik dit signaal uitsluitend voor mijn streamer gebruik. Dus na de converter kan ik met een AQ Vodka rechtstreeks mijn streamer in. Of heeft de switch nog een functie, waardoor ik deze wel tussen de converter en de streamer moet houden (ook al sluit ik er niks anders op aan)?

    qua netwerk is de setup dan als volgt
    standaard router/modem van Tele2 –> (standaard) netwerkkabel –> MC200CM converter –> 8 meter glasvezelkabel –> MC200CM converter –> Audioquest Vodka RJ/E –> streamer

  8. Vreemd, een vriend van bij onze dealer heeft het systeem met de twee convertors ook in gebruik genomen en deed wat testen, het rare is dat hij beweert een beter resultaat te hebben de tp-link switch na de de utp uitgang van de laatste media-convertor, tussen de laatste convertor en zijn streamer dus.

    Het lijkt mij tegen de logica van de opzet met de glasvezel maar hij beweert meer body, beter laag en zonder verlies van detail in het hoog te bekomen met zijn switch ertussen.

    • Het hele idee achter dit soort experimentjes is interface noise.
      Waarom zou een optical > ethernet converter minder interface noise genereren dan een switch?
      Als je een converter inzet en een lineaire voeding dus 2 zaken tegelijkertijd veranderd, is het dan de voeding of de optical fibre die het verschil maakt?
      Als je bedenkt dat een ethernet input op een apparaat standaard galvanisch gescheiden is, waarom zouden dit soort tweaks überhaupt van invloed zijn?
      Interface noise is een concrete zaak , waarom dan niet even gemeten?
      Weet je waar je het over heb.
      Kortom, de logica is ver te zoeken.

      • Dag Vincent,

        Ik probeer simpelweg dingen uit naar aanleiding van wat denkwerk en logisch nadenken… Het lijkt mij dat interface noise op een 8-poort switch hoger is dan op een 1-poort converter. Daarbij voedt je het geheel lineair, wat ruis ook weer lager maakt. Kortom: minder poorten, betere voeding.

        En ja: een lineaire voeding op een switch werkt ook… Logisch.

        Over meten: hoe moet ik dat meten? Ik heb de apparatuur niet om een switch te meten.

  9. Jaap,

    Na het lezen van dit artikel en je overtuigende demo op Iear was ik om.
    Dit moest ook op mijn installatie een verbetering gaan geven.
    Wat spullen besteld in china ( 2x 1Gb 1310/1550 nm optische converters + FC/PC kabel + 2 maal voeding samen 21euro+ 8 euro verzendkosten).

    En, Wow. Dit is niet niets zeg. Meer details, meer rust en het geluid komt los van de speaker.

    Nooit verwacht dat het zo veel zou zou uitmaken.
    Helemaal blij met deze uitvinding van je. ( je moet er maar opkomen he )

      • Jaap,

        Waarschijnlijk heb jij hier wel een mening over 🙂
        Ik ben al jaren een voorstander van DSD omdat ik duidelijk het verschil hoor tussen DSD en PCM. Zelfs als ik PCM omzet naar DSD hoor ik een verbetering over mijn DAC.

        Nu ik het electrische netwerk los heb gekoppeld van mijn DAC door de optische converter merk ik dat de PCM bestanden een grotere stap hebben gemaakt dan de DSD bestanden.
        Ofwel ze komen PCM en DSD komen nu meer naar elkaar toe.

        Kan het dat de verschillen die ik hoor tussen PCM en DSD komt doordat in mijn DAC de DA conversie voor DSD is anders dan bij PCM ?.
        Het allemaal in 1 chip maar mogelijk maakt het dus wel een verschil ?
        Mijn DAC is een Aries mini met een BOTW voeding.

        Sla ik de plank mis ?

  10. Hallo Jaap,

    Hoewel ik niet ontevreden ben over mijn streaming audio zet dit artikel mij wel aan het denken.
    Ik snap nog niet helemaal wat nodig is.
    Huidig:
    NAS (Synology) -> Router -> Switch (Netgear) -> Client (Oppo 205),
    alles met Cat6 kabels verbonden.

    Zoals ik het begrijp vervang ik de Cat6 kabel tussen switch en client door een glasverbinding middels: switch -> converter – (fiber) – transceiver -> client?

    Waar is de lineaire voeding voor nodig?
    Ik heb geen idee of deze converter (https://www.utp-kabel.nl/glasvezel/glasvezel-accessoires/converters/glasvezel-converter-tp-link-mc220lt-b-v-sfp-modules-single-multimode.html) ook de job doet?

    Ik weet dat dit een oud draadje is, maar ik dacht: niet geschoten is altijd mis.
    Groet,
    Jan

  11. Dag Jaap. Tijdens de workshop in december jl heb ik je uitleg gehoord over het gebruik van het fiber netwerk, je gebruikte een S Booster voeding als upgrade. Ik gebruik 2 TP links met een optische kabel. Klinkt prima maar geloof dat er meer uit te halen valt met een betere voeding. Weet jij zo welke daarvoor geschikt is van S Booster? Vast bedankt.

  12. Ik ben binnenkort de gelukkig eigenaar van een Naim NAC-N 272. Is het aan te raden daar ook een LAN Isolator tussen te zetten? Ik heb er al één in mijn NAS zitten, aan de kant van de NAS maar de NAC-N 272 heeft ook een streamer in zich welk ik ga gebruiken i.p.v. mijn huidige Mac Mini. Als dat aan te raden is ook te doen aan welke kant is dan de aanbeveling? Aan de kant van de streamer of aan de kant van de Router?

    Ik had overigens tussen mijn NAS en Router een goedkope variant LAN Isolator zitten wat al erg goed werkte maar toch de stoute schoenen aangetrokken en de nieuwe opgewaardeerde Pink Faun Isolator besteld bij Tripple M. Razend snel bezorgd en jeetje wat hadden de mensen hier gelijk dat dit een zeer goede investering zou zijn. Alhoewel de goedkope variant al goede resultaten gaf is dat met de Pink Faun nog vele malen beter dus als men een Isolator aan wil schaffen kan ook ik deze zeker aanbevelen. Wil of kan je er niet de €179 uitgeven die de Pink Faun kost is de goedkope versie via eBay ook wel een verbetering t.o.v. geen Isolator.

    Erg leuk al dat tweaken en testen vind ik persoonlijk en door alle tips en hulp hier ben ik toch al een aantal keer erg goed geholpen waarvoor allen hierbij toch maar even mijn dank.

          • Dag Jaap, heb 4 Jitterbugs in mijn systeem, 1 in mijn NAS, 1 in mijn Apple extreme Router en 2 in mijn iMac. Voegt zo’n Pink Faun isolator dan nog wat toe?

          • Jitterbugs werken op de usb in/uitgangen die mogelijk voor storing/vervuiling zouden kunnen zorgen, de PF is een ethernetwerkisolator die er voor zorgt dat zomin mogelijk vervuiling via je ethernetkabel je streamer/dac en dus je audioset binnenkomt. Deze vervuiling komt zeker niet alleen van de usb poorten maar vooral door stroom, voedingen en elektromagnetische interferentie. Als je streamt via een ethernetkabel zou de PF dus zeker een toegevoegde waarde kunnen zijn.

          • Jaap en FransZappa, hartelijk dank voor jullie antwoorden.

            Als ik het goed begrijp, een mogelijk welkome aanvulling op mijn Jitterbugs, maar toch twijfel ik…Misschien maar eens uitproberen met de mogelijkheid om het retour sturen.

            Maar waar dan te plaatsen in mijn Supra cat8 keten, is de vraag?

            1) Het (vervuilde) signaal komt vanaf mijn Synology NAS (op UPS aangesloten) bij..

            2) mijn 12v Netgear switch (voorzien van Sbooster) en wordt vervolgens doorgesluisd naar..

            3) mijn iMac. Deze zet het in signaal in Audirvana’s geheugen en pompt het vervolgens door een Supra USB 2.0 kabel naar mijn..

            4) USB Regen (eveneens voorzien van Sbooster). Mijn USB Regen adapter (achter de Regen) blokkeert de stroom naar de DAC toe, want die heeft geen USB stroom nodig. De hele audioset is trouwens aangesloten op aparte audiogroep, maar iMac niet.

            Wellicht is het de beste optie om deze PF op de computer te plaatsen, maar vervolgens voegt deze iMac er mogelijk vuiligheid aan het signaal toe en dan ben ik zo’n beetje terug bij af in mijn beleving, of vergis ik me daarin? Bij een streamer lijkt het wat meer voor de hand te liggen om een dergelijk apparaatje te gebruiken.

          • Uitproberen met retourgarantie is altijd het beste natuurlijk. Jouw signaal lijkt mij, je verhaal lezend, vrij zuiver van rumoer en vooral op usb gebaseerd. Logischerwijs komt een ethernetisolator (zo ver mogelijk) op het eind van iemands ethernet/cat-zoveel- kabel. Of het iets toevoegd in jou keten – of liever gezegd weghaalt – zal alleen uitproberen kunnen uitwijzen. Ik ben iig benieuwd naar je resultaat.

          • N.B. Zou je niet meer geholpen zijn met iets wat helemaal aan het eind je usb signaal zuivert? Daar zijn ook verschillende oplossingen voor te koop. Als al die Sboosters e.d. maar niet op je audio stroomgroep zitten.

          • Beste FransZappa, Jaap, ik ga het, denk ik, uitproberen en laat het dan weten. De Sbooster voor mijn switch is op vuile stroom aan gesloten, maar mijn USB Regen en DAC zijn voorzien van Sboosters die op mijn aparte audiogroep zitten, maar kan ze desgewenst ook vuil aansluiten op een ander stopcontact in de buurt. Echter, ik ging er van uit dat deze audiogroep ook niet volledig schoon zou zijn (er komt toch ook nog vuil van buiten) of is de reden anders?

          • Ter aanvulling: mijn USB Regen regenereert het USB signaal en voegt schone stroom toe, die ik in mijn specifieke geval niet nodig heb. De Sbooster op mijn Regen verbetert de schakelende voeding die bij de Regen hoort en maakt er feitelijk een soort LPS van.

    • Hoi Nick,

      ik heb jouw linkje aangeklikt en er ook eentje besteld via e-bay (die goedkope dus). Verschil is niet mega-groot maar alles klinkt wel net wat ‘echter’. Alsof het minder smeert ook, lastig juist te omschrijven… Maar voor het geringe geld is het zeker een leuke aanvulling, dus dank voor de tip!

      Weten jullie of zo’n galvanische scheiding ook invloed zou moeten hebben op het beeld van een Oled smart tv?

  13. Heeft het ook zin als je op korte afstand zit van je nas? Ik heb een switch van Netgear boven staan en deze op de nas aangesloten de naim nd5xs zit ook op deze switch deze zitten op ongeveer 30cm van elkaar. Of zou een betere voeding op deze switch beter zijn? Als ik het verhaal van de video kijk dan zou dit ook met het streamen van video beter moeten worden of niet?
    En Jaap complimenten voor jouw video’s en artikelen die je deelt ik kijk er graag naar
    .
    groet Jeroen

  14. Wat een goed verhaal Jaap. Een fiber netwerk voor audio, ik was er zelf nog niet op gekomen, maar waarom niet? Ontkoppeling van de audio set van de rest van het huisnetwerk het klinkt best logisch, het zou een voordeel kunnen bieden. Dus ik heb twee converters aangeschaft (Delock singlemode a €58,- ps) en 20m fiber optic (€ 19,-). De converter aan de audio kant voed ik vanuit de USB aansluiting van de streamer die, bij mij althans, voldoende stroom kan leveren. Dus daar zou ik theoretisch geen extra ruis door binnen kunnen krijgen.
    Het staat hier nu net (in) te spelen en ja, er zijn kleine verschillen waar te nemen. Tikkie meer rust en over het hele bereik wat meer definitie. Ik moet het nog wat langer laten spelen en een keer terug naar koper voor een definitief oordeel. Maar erg leuk om te doen. En een betaalbare mod, dat is ook wel eens leuk!

  15. Hi,
    Leuk, goed verhaal.
    Ik zelf zit op een wat een andere lijn.
    Thuis hebben we al een bepaalde network-infrastructuur gebaseerd op Ethernet.
    Gemiddeld zal dat er zo uitzien. Het internet komt in de meterkast binnen. Daar staat de wifi router en gaan kabels naar de benodigde switches.
    We hebben geleerd dat streaming het best uit de verf komt als er 1 dedicated switch wordt gebruikt voor streaming. De NAS en de streamer worden daarop aangesloten.
    Dan is de bestaande leer om van die switch met een “audiophile “netwerkabel naar de streamer te gaan. Daarna is het einde Ethernet.
    Het leuke is dat er nu “audiophile switches” special voor dat doel komen. Ik ken er 2 : AQVOX en JCAT.
    Ik had zelf liever gezien dat jullie daarmee aan de gang waren gegaan omdat veel beter aansluit bij onze reeds bestaande infrastructuur.
    Negatief gezegd : weer twee adapters erbij waarbij een die jullie gebruiken nog duur is ook.
    Dat wat ik boven noemde is een vervanging van wat er al is…
    Hoe kijk je hier tegenaan??

  16. Jaap, zou het iets zijn om het galvanisch isoleren van een ethernetverbinding te vergelijken met jullie ervaringen met het optisch isoleren? Als vervolg op dit artikel en als aanvulling op Wijnand zijn bevindingen? Jord van Pink Faun wil toch wel een isolator ter beschikking stellen hoop ik. En ná je vakantie uiteraard.

  17. Geïnspireerd door het fiber netwerk heb ik een netwerk isolatorplug aangeschaft bij Pink Faun. Dit is een galvanische scheiding met 4 symmetrische transformatortjes. Het geheel weegt slechts een paar gram. Het vergelijk wat ik heb gemaakt is met een synology nass 416play en een peperdure AV-Streamer met 2 warmte regulerende OCXO klokken. De isolator is ingeplugd in de BluOS module van de M12. Samen met mijn vriendin op de bank om de beide servers te vergelijken. In eerste instantie waren we overtuigd dat de AV-Streamer wat voller van klank was, hoewel het verschil klein was. Later bedacht ik mij dat er nog wel een verschil was namelijk dat op de AV-Streamer Roon gebruikt werd om de muziek naar de BluOS te sturen terwijl de muziek vanaf de Nass met een netwerk share in de bibliotheek van de BluOS software geregeld word. Om deze reden heb ik op de AV-Streamer ook een netwerk share aangemaakt en toegevoegd aan de BluOS bibliotheek. Nu appels met appels is er geen verschil meer hoorbaar in iedergeval 99,99 % gelijk. De nass is met een 15 meter lange netwerkkabel Cat6 verbonden met de switch en de AV-Streamer met een 1,5 meter lange Cat6 kabel. De nass is aangesloten met zijn standaard voedings adapter op een willekeurige WCD en de AV-Streamer met zijn zeer grote lineaire voeding en een heel mooi powercord op een high en voefingsblok op een speciale audiogroep.

    Is de AV-Streamer nu waardeloos? Ja wel als deze als netwerkshare gebruikt wordt, maar wanneer bijvoorbeeld een dac aangesloten wordt met I2S, spdif, aes/ebu of andere protocollen waarbij een kloksignaal wordt meegegeven dan zeker niet. Of wanneer software zoals Roon gebruikt wordt.

    Ik ben erg blij met het resultaat, een bitje is weer een bitje! Bedankt voor de technische uitleg en de inspiratie.

      • Hallo FransZappa,

        Ja misschien is het een beetje onduidelijk. De conclusie is dat het isoleren van het netwerk t.o.v. de audio apparatuur er voor zorgt dat een digitaal signaal niet langer beïnvloed wordt. Het is niet nodig om dure netwerk bekabeling, dure switchen, lineaire voedingen, klokken etc. te gebruiken voor een beter geluid. Tenminste niet aan de zijde van het netwerk voor de galvanische scheiding. Na de galvanische scheiding aan de zijde van de audio apparatuur blijft het wel belangrijk om goede voedingen bekabeling etc te blijven gebruiken. In mijn geval is de isolatieplug direct in de DAC/Voorversterker gestoken. Dit is in mijn ogen de beste methode.

        Groeten,
        Wijnand

          • Helemaal duidelijk Wijnand, mijn dank voor de uitleg. Ik was er al van overtuigd dat een audio ethernetverbinding goed gescheiden moet zijn van de dac/streamer. Op de audiostream website las ik al een en ander, daar werd gebruik gemaakt van tp-link converters, hetzelfde principe. Míjn persoonlijke voorkeur zou echter uitgaan naar een PinkFaun of SoTM isolator maar heb de stap nog niet gezet. Nu een nieuw aangeschaft Isotek netsnoer nog meer informatie uit mijn streamer haalt hoor ik ook beter waar het digitaal mis gaat en dat is volgens mij de interferentie die de AQ ethernetkabel doorgeeft aan mijn streamer. Ik zou hem graag eens uitproberen.

          • Het belang van isoleren was voor mij ook helder. Ik had alleen niet verwacht dat het bij ethernet zoveel meer zou oplossen dan met andere digitale protocollen. Dit is echt een eye opener voor mij.

            Succes met je keuze!

      • Paul, interessant artikel dat dus haaks staat op de bewering dat ethernet galvanisch dan wel optisch isoleren zin heeft. Hoewel het volgens de metingen van Archimago niet kan, horen sommigen wel degelijk verschil. Doet me denken aan discussies over de invloed van stroom op audio die ik op de TU/e wel eens had met studenten. Zonder iemands kat er bij te halen zouden beide meningen zomaar wel eens waar kunnen zijn.

      • Hallo Paul,

        Net als FransZappa vind ik het een interessant artikel. Op het forum van PS audio zijn veel discussies geweest over ethernet issues. Sommige discussies namen letterlijk 1 jaar of langer in beslag om bepaalde sceptici te overtuigen. Dit waren vaak mensen met IT achtergrond. Uiteindelijk heeft iedereen ervaringen gehad waaruit bleek dat er wel degelijk verschillen waren. De grootste scepticus voerde uiteindelijk het hoogste woord, nadat hij zelf ervaren had dat er verschillen zijn.

        In het artikel worden componenten van Raspberri gebruikt. Dit zijn niet echt audiocomponenten. Zelf ben ik gisteren met mijn isolatieplug bij een audiodealer geweest. We hebben getest of de plug ook invloed heeft op een Bleusound module. We hoorde een klein verschil met en zonder plug, maar dit verschil kan gemakkelijk tussen de oren gezeten hebben. Wat ik wil zeggen is dat het zeker niet voor alle audioinstallaties hoorbare verschillen zal brengen. De hoorbare verschillen zijn vooral te vinden in de grootte en diepte van de sounstage, de plaatsing en scheiding van stemmen en instrumenten, in de rust waarmee de muziek gebracht wordt.

        Wat we zien in het artikel is ruis ook al wordt de gehele installatie gevoed met batterijen. Deze ruis wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door de componenten met schakelende elektronica en deels misschien door inteferentie. Ieder computer component heeft schakelende electronica. Voor laptops desktops en nass bleek het overdimensioneren een positief effect te hebben. Een I7 processor heeft een kleiner negatief effect dan een I3. Het onderklokken van de computer en het geheugen en het minimaliseren van de belasting hebben een positief effect. Dit betekent dat er minder vervuiling of minder schadelijke vervuiling het ethernet netwerk op gaat.

        Als laatste wil ik aangeven dat met een isolatieplug vooral de “aardlussen” onderbroken worden. Transiënten worden slechts afgevlakt. Door de ferietkernen en de condensatortjes.
        Met een fiber verbinding wordt naast het onderbreken van de “aardlussen” ook geen transiënten doorgegeven. Wel vindt er in het geval van een fiber netwerk altijd nog een omzetting plaats van licht naar elektriciteit en is er nog een voeding nodig na de galvanische scheiding.

          • Haha, nee laten we dat niet doen.
            Ik schreef dit omdat het in theorie opnieuw mogelijk wordt om een loop “aardlus” te introduceren.

            Toch een kleine zijsprong. Er zijn high end fabrikanten die schakelende voedingen gebruiken. Zoals NAD in de M12 en Classé in de cp800. De M12 klinkt buitengewoon goed. In welke mate deze componenten schadelijk zijn voor net en netwerkvervuiling is voor mij onbekend.

            Nu snel weer terug naar de netwerk isolatoren. Ik heb er veel van geleerd!

  18. Netwerken en digitale signaaloverdracht het blijft een ingewikkeld probleem. Veel gebruikers maar ook ontwikkelaars tasten nog in het donker een goede eenduidige oplossing is er nog niet. Sinds 2010 heb ik alles geprobeerd om het digitale signaal zo goed mogelijk over te brengen. Ik heb gewerkt met de T+A MP1260 de PS audio PWD1 de PWD2 en de Directstream. Op proef heb ik de NAD M50 geprobeerd en nu gebruik ik de NAD M12 met sinds vorige week de BluOs module. Voor de PWD2 ben ik een jaartje lid geweest van het Beta test team, dit was een vemoeiende hobby omdat iedere firmware van de dac weer een andere sound had en dit verschilde bovendien per input. De NAD M50 en de (T+A MP1260 na modificatie T+A) vond ik vooral erg goed met een USB stick.

    Wat mij tijdens het testen duidelijk geworden is. Een harddrive via USB3 klinkt beter dan USB2 intern klinkt het beste. Een zwaardere labtop I7 klinkt beter dan een licht exemplaar een Mac mini I7 klinkt even goed als een laptop met een I7 processor. Een goede desktop is weer beter dan een laptop. Ik heb geen verschil gemerkt tussen een Qnap en een Synology Nass de gebruikte typen moet ik nakijken. Qua netwerkbekabeling ga ik voor een goede Cat6 kabel. Dit klinkt beter dan Cat5e. De beste resultaten met de laptop, desktop of welke andere computet oplossing direct bij de Dac zonder tussenkomst van een switch. De netwerkkabel zo kort mogelijk. De Cat7 kabels van audioquest zijn mooi ze klinken soepeler in het hoog maar ik vind ze niwt betet dan een standaard Cat6. Audioquest heeft in 2013 ook een paar exemplaren speciaal gemodificeerd, de afscherming van deze kabels was aan beide zijden aangesloten, dus niet alleen aan de bron zijde. Het was snel duidelijk dat dit ongewenste ruis gaf door de aardloop die ontstond. In de PS audio PWD2 is 1 van de I2S ingangen gemodificeerd waardoor deze galvanisch gescheiden werd. Dit gaf een lichte verbetering.

    Nu de laatste jaren werk ik vooral met streamers van Pink Faun. De beste resultaten worden bereikt als de streamer vlak bij de dac eigenlijk niets hoeft te doen (om te voorkomen dat de stream naar de dac vervuilt wordt). Hiervoor zijn dan wel twee streamers nodig. Bijv 1 met Roon en 1 met HQ-Player. Ondanks de diverse galvanische scheidingen blijkt het nog steeds belangrijk om de streamer te voorzien van een goed powercord en een lineaire voeding een goede bijv. USB of I2S kabel en goede klokken in de streamer. Ik weet dat er nu een Streamer in aantocht is met 8 OCXO klokken en een AMD processor zonder GPU. Maar voorlopig wil ik nog wat ervaring opdoen met de voot mij nieuwe BluOs module van NAD de eerste indrukken zijn erg goed

  19. “Spdif is een digitaal signaal waarbij de klok cruciaal is. Die moet stabiel blijven voor een juiste weergave. Optisch heeft vaak last van reflectie. En dat zorgt voor jitter. Bij een netwerk boeit dat niet. Dat is package based.”

    Jaap, worden de packages dan ook gecontroleerd of ze compleet zijn en geen fouten bevatten. Zo ja, hoe weet de switch dan wat een fout in de data is en niet? Of gaat dat allemaal een beetje te diep?

    • Hangt van het protocol af.
      TCP/IP is “strict”, wordt er een fout geconstateerd dan wordt de server gevraagd om de handel opnieuw te versturen
      UDP is dat niet, geen retry bij een fout
      UDP wordt meestal gebruikt voor streaming AV
      Wat dat betreft lijkt UDP een beetje op SPDIF, ook daar kunnen door de receiver fouten geconstateerd worden maar een retry is onmogelijk.
      Maar zoals Jaap in zijn inleiding al aangaf, bit errors zijn zeldzaam.
      Dermate zeldzaam dat ze geen verklaring vormen voor vermeende verschillen in geluidskwaliteit.
      https://www.lifewire.com/user-datagram-protocol-817976

      • Ik heb hier de zaak met NFS
        (NetwerkFileSystem) gekoppeld aan de streamers, dus 1 centraal punt met de Data, vergelijkbaar met een NAS, en de spelers hebben de data, alsof het op hun eigen schijf staat, dit dan met een Gbit netwerk.
        Beheer met Webmin, en draaien stabiel voor LMS en uPnP, en de Roonserver maakt er dan weer een eigen invulling van, die dicht op mijn eerste opzet zit.
        Kwaliteit in de weergave is geen probleem.

          • Met zoveel keer omvormen en schakelen lijkt het mij net zo goed dat je juist de problemen in het systeem brengt. Ook de situatie wel meegemaakt dat de klank van de ene of de andere externe USB schijf met dan mogelijk net een ander chip toepassing ook een klank verschil kon veroorzaken.
            Ik heb dan liever niet te veel, en mogelijk dan een kortere afstand tussen de apparaten.
            Optisch geeft dan mogelijk wat minder van de “elektronische”klachten”maar de losse kastjes kunnen dan net zo goed, meerdere merken die elk hun klank zouden kunnen hebben?
            Hoe goed zijn dan de omvormers van optisch naar elektronisch? is toch ook weer een chip of clock?
            Daar komt dan de volgende verbetering voor?

          • Clocks spelen niet echt een rol omdat het package based is. Die fouten worden gelogd in de switches die we gebruiken. Ik heb geen fouten gezien.

            De kastjes die wij hebben gebruikt waren niets bijzonders. De kabels ook niet. Wellicht dat er betere zijn…

            Ik heb een verbetering waargenomen. Maar wij hebben behoorlijke lengtes liggen. Zeker 20 meter.

    • Ik denk dat de lengte niet uit maakt. Met fiber ontkoppel je de streamer 100% van alle storingsbronnen veroorzaakt door je switch en/of andere netwerkdevices. Nog even los van de “antenne” functie van een lange koperdraad. Een betere voeding voor de switch kan ook een verbetering opleveren maar denk dan ook aan aarding/afscherming.

          • Klopt. Het zou niet moeten kunnen bij goede afscherming. Zeg SFP of S-FTP of FTP. Maar feit is. Veel UTP heeft dat niet. En dan moet je ook nog bedenken dat je de afscherming aan één kant van de kabel moet vast maken.

          • Volgens EMC richtlijn is voor shielded LAN kabels beter om aan 2 kanten te aarden. Ook wel logisch want anders heb je alleen een antenne. Bij 2 kanten aarden creeer je een potentiaalverschil waardoor een vereffeningsstroom ontstaat die de rotzooi kan laten afvloeien naar aarde.
            Dat is de beste methode. Helaas hebben veel audio fabrikanten hun eigen interpretatie wbt aarding in een apparaat waardoor een hoop rotzooi geproduceerd wordt. En dan idd aan 1 kant aarden kan dan een oplossing zijn.
            Meten = weten, anders idd bv alles 1 kant aarden naar de switch en de switch als centraalpunt aan aarde leggen.

          • Kingpin, Jaap,

            Duidelijk verhaal, maar probeer nu eens het verschil te beluisteren tussen enerzijds een optisch netwerk en anderzijds een geoptimaliseerde ethernet situatie. In de laatste situatie bevinden zich een NAS, Router, Switch en bv. een iMac,/streamer welke voorzien zijn van Jitterbugs en de switch van een lineaire voeding. En er wordt STP toegepast i.p.v. UTP. Wat is het resultaat dan? Ik vraag dit omdat mensen nu gemakshalve zouden kunnen aannemen dat zij hun installatie, op grond van dit resultaat, zouden moeten ombouwen naar optisch.
            Maar wat is dan de eventueel te behalen winst?

          • Ik denk dat de grootste winst bij de streamer te halen is. De Jitterbug drukt ruis. Het is in feite een slim filter. En het werkt. Die ruis komt niet meer de streamer in. Optisch zal dat echter sowieso buitensluiten. Neemt niet weg dat het elders hoorbare verbetering kan brengen.

          • Jaap, laat ik het anders stellen: de meeste mensen hebben ethernet al liggen, mogelijk zelfs met kwaliteitskabels. Wat zou jij dan adviseren: optimaliseer dit bekabelingsysteem of switch nu toch maar naar optisch, omdat dat significant beter is?

          • Jaap veenstra, ff vraag,
            Heb nu de silent angel naast de streamer staan ,direct uit de router.Zou er een geluidsverbetering te behalen zijn als ik de SA als centrale switch gebruik en via een converter met glasfiber naar de streamer?

    • Een lineaire voeding kan helpen maar dan moet je toch weer goed kijken/horen dewelke. Het is niet automatisch beter. Ik had de SMPS voeding van mijn Netgear GS208 vervangen door een Sbooster BOTW 12V en het geluid was echt niet goed: de muziek klonk harder, scherper, minder melodieus, heel klinisch. Ik heb hem er dus maar snel weer van tussenuit gedaan. Een Ifi ipower schijnt success te hebben volgens bepaalde fora.