Home Hi-Fi Video – Diverse NAS-systemen uitgelegd

Video – Diverse NAS-systemen uitgelegd

5
Video – Diverse NAS-systemen uitgelegd

Een NAS is een ongelooflijk handig apparaat. En hoewel sommige mensen beweren dat het een zinloos apparaat aan het worden is door talloze ‘cloud opslag’-diensten en streaming services als Tidal, Qobuz en Spotify, is er wel degelijk een bestaansrecht. Denk aan privacy en geen maandelijks terugkerende kosten… Wij bekijken drie merken: Synology, Qnap en Netgear! 

We horen vrij regelmatig:

Wat is het nut van een NAS anno 2016? En zijn talloze gratis diensten als Dropbox waar je als gebruiker vele gigabytes in kwijt kan. En met de komst van Qobuz en Tidal hoef je ook geen cd’s meer te rippen en op te slaan. Kortom: NAS is dood…!

Onzin! NAS is helemaal niet dood. Allereerst is een NAS een persoonlijk apparaat. Niemand kan zomaar in je data. Als gebruiker bepaal je wie toegang krijgt en tot welke mappen de toegang beperkt is. Wel zo’n fijn idee. Bij Dropbox weet u zeker dat de NSA, FBI en wie weet wat voor andere organisaties in de bestanden zitten te gluren. Immers: Dropbox valt onder de Patriot Act. En dat geldt ook voor alle andere clouddiensten die in de VS gevestigd zijn.

Maandelijkse kosten

Dan het argument van Tidal en Qobuz. Natuurlijk is het super dat u met tien of twintig euro per maand toegang hebt tot miljoenen tracks in lossless kwaliteit. En zeer binnenkort zal het wel high-res zijn. Echter: als u lossless wilt streamen kost dat 240 euro per jaar. En in high-res wellicht wel wat meer. Dat is toch een behoorlijk bedrag. Een NAS kost zo’n 500 of misschien 600 euro. Eenmalig. Ja: u moet cd’s rippen. En het kan best zo zijn dat Tidal en Qobuz meer muziek in de aanbieding hebben. Maar hoeveel van die muziek is écht interessant? En is dat grofweg 250 euro per jaar waard? En wat als u die écht interessante muziek gewoon zal aanschaffen?

Daarnaast heeft een NAS nog een paar voordelen:

  • Werkt ook zonder internetverbinding
  • U archiveert direct uw muziek
  • Deze muziek kunt u overal naar toe streamen (ook over internet!)
  • Een dienst kan failliet. Uw NAS niet…

Nog meer dan streaming

Een NAS kan natuurlijk veel meer dan streamen alleen. Om een idee te geven:

  • Backups maken van alle apparaten in uw netwerk
  • Websites hosten
  • Als cameraserver fungeren
  • Als domotica-hub fungeren
  • Met wat pijn en moeite als router dienst doen
  • Als personal cloud werken…

Screenshots Qnap NAS

Screenshots Synology NAS

 

Screenshots Netgear NAS

Video – Diverse NAS systemen belicht

5 REACTIES

  1. Jammer, maar voor mij niet zo erg, ik heb sinds een tijdje een tweedehands squeezebox duet en heb dus eigenlijk twee bibs, gebruik de squeezebox voor het minder goede werk of weinig of nooit gespeelde dingen die op die wijze toch direct aanspreekbaar blijven zonder de M50 te moeten laten indexeren

  2. Leuke video Jaap! Ik heb zelf alle drie NAS merken gehad. Nu Synology en ben erg blij met mijn NAS. Ik mis alleen één ding: geautomatiseerd syncen van mappen met een FTP server (dus als client). Dit kan alleen de Netgear Readynas. Als iemand een tip heeft hoe ik dit op mijn Synology voor elkaar kan krijgen hoor ik het graag.

    • Dag Fernand,

      Afspelen vanuit bijvoorbeeld Audio Station naar een netwerk-streamer kan alleen als het een UPnP / DLNA apparaat is. NAD werkt met een eigen protocol op basis van Multicast. Dat kan dus niet (helaas). NAD bouwt ook zijn eigen bibliotheek op. Die wordt zichtbaar in de app. Dus niet-geïndexeerde muziek afspelen zal niet gaan. Een optie is een usb-stick of externe harde schijf te gebruiken. Die in te pluggen (tijdelijk) en daar vanaf te spelen.