Home Review DALI Callisto wireless system

Review DALI Callisto wireless system

10

Voordelen

  • Klinkt lekker
  • Mooi gemaakt
  • Super-installatie

Nadelen

  • Draadloze link beperkt tot 24 bit / 96 kHz Soundhub hoort niet bij pakket

Prijs: € 4250 voor de set

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Dali Callisto

Inleiding

Het is de droom van menig audioliefhebber: een compleet draadloos systeem. Correctie: een écht, serieus hifi-systeem zonder draadjes. Geen concessies dus. Menig fabrikant probeert deze behoefte in te vullen met een oplossing die soort van draadloos is. Dynaudio heeft de Xeo. KEF heeft de LS50 Wireless… DALI heeft nu de Callisto. Wij bekijken de DALI Callisto 6: de vloerstaander. 

DALI heeft jaren gewerkt aan de Callisto. Vorig jaar op de IFA zagen we voor het eerst de ‘prototypes’. In feite ging het om een nagenoeg productierijp model. Echter was de sound-tuning nog niet af. We konden wel al een beetje snoepen van hoe het systeem werkt. En we kregen te horen hoe het systeem precies werkt en wat de prijs gaat worden (1799 per stuk voor de Calisto 6, de DALI SoundHub zo’n 649 euro)

Actief

Natuurlijk gaat het om een actief systeem bij de Callisto. Elke speaker heeft zijn eigen versterker waarbij 30 watt continu geleverd kan worden en 300 watt piek. DALI communiceert 250 watt voor 5 seconden.

Elke unit in de Calisto krijgt zijn eigen signaal dat door een dsp gesplit is. Het is dus een écht actief systeem en niet een ‘powered’ speaker. Om de signaalweg in kaart te brengen: een draadloos muzieksignaal vanaf de hub gaat via een I2S-verbinding de DSP binnen (Ja, het is wireless I2S!). De DSP split het signaal in twee of drie delen (crossover), afhankelijk van de speaker (2 of 3-weg). Het signaal gaat door een (Burr Brown) dac voordat het de versterker in gaat. De versterker stuurt vervolgens elke unit netjes aan binnen het gebied waar het actief is.

SMC à la Rubicon

De units in de Callisto zijn vergelijkbaar met die van de Rubicon. We hebben het dus over een SMC-unit waarbij de ‘pole-piece’ – het ‘binnenste deel van de magneet’ met SMC (Soft Magnetic Compound) is bewerkt. Deze pole-piece is ook van een koperen kapje voorzien. Dit alles om te winnen in snelheid en resolutie. We hebben in de review van de Epicon en Rubicon uitvoerig uitgelegd wat SMC is en wat het doet.

De DALI Callisto 6 beschikt over twee woofers en een hybrid-tweeter die bestaat uit een softdome-tweeter en een ribbon. Overigens werken de woofers niet in exact hetzelfde gebied. De ‘midden-woofer’ is hoger gecrossed om meer midden weer te geven. In feite is het dus een soort 3,5-weg.

Winkels met DALI

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
Parkweg 23
8084GG 't Harde, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Hermesweg 2
3741 GP Baarn, Utrecht, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

10 REACTIES

  1. Weer ‘n fijn artikel, maar deze muziekliefhebber (ik) begrijp niet dat de audiofiel zich druk maakt over het aantal bits. https://en.wikipedia.org/wiki/Audio_bit_depth Toen SACD op de markt kwam werd er alles aan gedaan dat deze standaard niet op de markt kwam. 16 bits (dynamiek 0 96 dB) bij 48 kHz (24 kHz is hoorbaar?!!!) is ruim voldoende. Bij 24 bit is de theoretische dynamiek 0 144 dB (PA die 144 dB levert wordt door een hijskraan ettelijke meters hoog opgehangen, om gehoor beschadiging te voorkomen) en bij 96 kHz kan er door de tweeter 48 kHz komen. Ik wil niet als een betweter overkomen, want je weet ook veel meer over audio. De hoge waarden in bits en kHz heeft alleen zin met de opname apparatuur in de studio. Maar volgens mij zijn de passieve luidsprekerboxen straks een exceptie, uitgezonderd de magneto- en electrostaten. Wie wil er nou zoeken naar de beste combinatie versterker luidsprekerbox. De fabrikant van zijn/haar actieve luidsprekerbox heeft er voor gezorgd dat de juiste versterker(s) is ingebouwd.

    • De rede dat ik toen niet reageerde op de vraag van schrijvers gezocht, mijn geheugen is een vergiet. De nieuwe recensenten zijn prima. Maar wil toch een wetenschappelijke feit bevestigen, kan de Engels geschreven site niet zosnel vinden. Maar een universiteit kwam erachter dat, ofschoon niemand een hogere frequentie dan 20 kHz kan horen, bleek dat dit niet op te gaan, bij meerdere frequenties (muziek) tegelijk, dan worden de hogere frequenties toch herkent, bij een weergavetest tussen meerdere luidsprekerboxen, dan blijkt dat de hogere frequenties bij sommige boxen gemist wordt. En is het begrijpelijk dat de luidsprekerbox fabrikanten, hun best doen om frequenties boven de 20 kHz weer tegeven. Dit is beslist geen hoax!

×