Home Review NAD 316 BEE V2 versterker

Review NAD 316 BEE V2 versterker

4

Voordelen

  • verfijnde weergave
  • betrokkenheid
  • prijs/kwaliteit

Nadelen

  • Speaker moet wel écht matchen

Prijs: € 399

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
NAD 316 BEE V2

Inleiding

Inhoud

Onze zoektocht naar betaalbare audiopareltjes brengt ons vandaag bij een firma die bij de lezers van Alpha Audio hoog aangeschreven staat. New Acoustic Dimension, beter bekend als NAD. Hoewel u met onze laatste multitest al een mooie doorsnede heeft gekregen van wat er momenteel op de markt is aan betaalbare geïntegreerde versterkers met dac, blijven er gelukkig nog heel wat mooie spullen over om te testen. De hoofdrolspeler in deze review is een beetje een buitenbeentje maar daarom zeker niet minder interessant.

We ontvangen een nette doos van distribiteur Dali Benelux en zijn erg benieuwd wat er in zit. Ok, we weten al wat er in zit maar het blijft speciaal om die spullen daadwerkelijk in je handen te houden. Vandaag bekijken we de NAD C316 BEE V2, opvolger van de nu al legendarische NAD C316 BEE. Dé budgetversterker waar menig hifi-liefhebber ooit mee begonnen is. En de versterker die wereldwijd misschien wel de meeste reviews achter zijn naam heeft staan. De originele C316 viel overigens meermaals in de prijzen.

De V2 staat uiteraard voor ‘Version two’. Het is eens iets anders dan MKII. Wellicht was het handig geweest als V2 ergens op het apparaat vermeld stond. Het kan namelijk voor wat verwarring zorgen, aangezien de verschillen met de V1 vooral vanbinnen te vinden zijn. Hoe dat precies zit vertellen we u zo meteen.

Bouw en uiterlijk

Als we vriendelijk zijn, en dat zijn we, dan zouden we het uiterlijk van deze versterker omschrijven als sober. De Engelsen hebben er een mooiere term voor: ‘understated’. De high-end serie van NAD heeft al een tijdje een heel bijzondere, eigenzinnige look. Maar onderaan het klassement blinken de toestellen uit in eenvoud. Toch vinden we deze nieuwe versie weer net iets aantrekkelijker dan de vorige.

De afwerking is prima in orde voor deze prijsklasse. Het front is meer gebogen dan de vorige reeks en loopt wat verder door langs de zijkant. De afgeronde pootjes van de versterker moeten voor meer stabiliteit zorgen. Ze zorgen in elk geval voor een wat luchtigere uitstraling. De toestellen zijn minder diep dan we gewoon zijn, waardoor u ze gemakkelijk ergens kwijt kan. Al met al een leuke verschijning om op het meubel te zetten.

Analoog

Vooraan op de versterker is het ouderwets druk. Knopjes voor van alles en nog wat. Teveel om op te noemen. We pikken er twee uit. De tone-defeat knop om de toonregeling uit te schakelen. Die hebben we tijdens de test altijd ingedrukt zodat we de pure versterker te horen krijgen. En de knop voor de balansregeling. Dat vinden we best een waardevolle toevoeging die handig kan zijn in sommige situaties. Vooraan vinden we nog een ingang om een mobiel apparaat aan te sluiten. En een volwaardige 6,3 mm hoofdtelefoonuitgang (mooi zo) vervolledigt het plaatje.

Achteraan vinden we 4 analoge lijningangen en een MM phonotrapje voor het aansluiten van een platenspeler. Die laatste hadden we niet op het vorig model! Een paar luidsprekeraansluitingen en een stroomschakelaar vervolledigen de achterzijde. Het vaste snoer is misschien ongebruikelijk maar je gaat hier geen knoert van een powercord op aansluiten natuurlijk.

De afstandsbediening is van het bankkaarttype maar heeft wel duidelijke druktoetsen. Het regelen van het volume met de afstandsbediening gaat niet zo goed. Elke druk op de knop maakt een behoorlijke sprong. Zachter drukken helpt maar ideaal is het niet. De versterker gaat na een tijdje in stand-by als hij geen signaal meer detecteert. Daarmee probeert NAD wat aan het milieu te denken. Een pictogram geeft aan dat de toestellen minder dan 1 watt verbruiken in stand-by.

Digitale ingangen gaat u op dit model niet vinden. Het grotere broertje weer wel. Wij vinden het hier een goede keuze. De doelstelling is volgens ons om een zo goed mogelijke analoge versterker te bouwen aan een zo scherp mogelijke prijs. Of dit gelukt is, is natuurlijk de hamvraag.

Winkels met NAD

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
Parkweg 23
8084GG 't Harde, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Hermesweg 2
3741 GP Baarn, Utrecht, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
St.-Katelijnevest 53
2000 Antwerpen, BE
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

4 REACTIES

  1. NAD is een goed bewaard geheim.
    Je krijgt meer dan je verwacht.
    Uiteraard heb ik wat pispoezen gehad, en dan heb ik het over de source gear van NAD.
    Oké, mijn D7050 is niet echt een fijne versterker maar doet het als DAC + aptX streamer meer dan goed.

    De geteste C316BEE V2 is lekker oldschool. Het lijkt mij een mooie koppel met een C275BEE mits NAD een pre-out erop zou leveren. Tijd voor een V3? Geen zin in bi-ampen, dan kan je gelijk aan de slag natuurlijk.
    Voor jarenlang probleemloos genieten van de droge neutrale klank. Er is niets beter.

  2. Mooie bespreking van een mooie machine.
    Irritant vind ik echter de “spontane” stand-by. Ik heb gemerkt dat mijn zeer gewaardeerde Philips Fidelio X2 een behoorlijke opdonder krijgt als hij in stand-by schiet. En vooral ook als hij er weer uit gaat. Kan waarschijnlijk geen kwaad, maar hoezeer ik de NAD ook waardeer, mijn Philips Fidelio is onmisbaar.
    Ik heb echter “ontdekt” dat dit verholpen kan worden door de aan/uit knop en aux-knop tegelijkertijd in te drukken voor enkele seconden. Hiermee is de “spontane” stand-by opgeheven. Tenminste, dat geldt voor de eerste versie 316. Of dit ook voor de V2 geldt, weet ik niet, maar is wel waarschijnlijk.
    Ik ben nog steeds van mening dat het milieu meer gebaat is bij het laten staan van vlees en auto (waarvan acte…) dan bij een versterker in stand-by stand….

×