Akoestiek bij Alpha Audio

Akoestiek is de belangrijkste klankmaker in een set. Bedenk maar eens dat de set in de badkamer staat. Hoe goed het systeem ook is: het klinkt nergens naar. Nu zullen niet veel gevallen zo extreem zijn, maar er zijn maar weinig woonkamers waar een set zijn volle potentieel kan laten horen. Ook in de luisterruimte van Alpha Audio was nog veel te verbeteren. Eindelijk kwam het zo ver!

Al eerder is er iets aan de akoestiek gedaan. Toen is een foto op akoestisch doek aan de muur gekomen. Een prachtige oplossing met een zeer goed hoorbaar resultaat. Nu moest er nog iets meer demping komen. Het plan: de zijmuur rechts en de salontafel van demping voorzien!

Kale muur, klaar voor akoestische behandeling.
De salontafel is een ideaal slachtoffer. Onder de tafel plak ik Akoesticab wat prima werkt als demping en absorbtie. Dat moet iets meer rust brengen in het midden en hoog.
Op maat snijden… lijkt gemakkelijk, maar het is een precies werkje.

Het akoestisch project is enorm geslaagd. Het verschil in klank en focussering is machtig. Strakker, dieper laag en een milder, verfijnder midden en hoog. Het grootste verschil zit echter in de focussering die preciezer en holografischer is. Dat moet toch aan de reflectie van de muur liggen die nu geneutraliseerd is.

Al met al een zeer welkom verschil. En de kosten? ?120 aan materiaal en verzendkosten. Dat is een stuk goedkoper dan een interlinkje, nieuwe versterker of wat dan ook. En het verschil is veel groter… dat kan ik je garanderen!

Lijstje:

Flamex Facet x 2 ( 1200 x 600 mm, muur, wit).

Acusticab x 1 (1200 x 600 mm, salontafel , zwart)

Verzendkosten: 17 euro (wat duur, Merford!)

10 reacties

 1. Hey Jaap,

  Ik heb 4 platen aangeschaft van het type Akotherm. Zijn voordeliger dan de Flamex en nog meer demping in vooral de lage frequenties. Voor de plaatsing heb ik wel even de tijd voor genomen. Heb eerst in de hoeken een paneel geplaatst en ben vervolgens systematisch door de ruimte gelopen en in m’n handen gaan klappen. Ik merkte gelijk al een duidelijk verschil maar op enkele posities nog wat galm. Na veel schuiven, bleek de ideale postie als volgt: aan de muur tegenover de luidsprekers staan de panelen net iets breder uiteen dan de luidsprekers. Aan de muur met de luidsprekers staan de panelen nu precies tussen de luidsprekers in. De panelen hoog op de muur. Resultaat is zeer positief: meer rust, scherpere plaatsing en toename 3d effect. Ik wil de panelen nu gaan bekleden met luidspreker doek of dun textiel zodat ze beter kleurmatchen met m’n muren. Ongelofelijk dat je met weinig investering zoveel resultaat kan behalen. Bedankt voor de tip!

  1. Beste Frank,

   Heel leuk om te horen dit! Goed dat je even de tijd hebt genomen om te bepalen waar de panelen het beste kunnen komen. En wat je beschrijft: precies wat ik ook heb ervaren na het plaatsen van de demping. Stereobeeld en 3D-weergave (eigenlijk hetzelfde natuurlijk) gaat er énorm op vooruit!
   Veel luisterplezier en bedankt voor de reactie!

   Groeten,
   Jaap Veenstra

 2. Jaap,

  Ik heb dus ook behoorlijke galm in m’n woonkamer. Twee grote tegenover elkaar staande kale wanden (enkel behang) van 6 meter lang en een wand van glas. Glaswand kan ik met met gordijn wegwerken dus geen probleem. Kan jij een inschatting maken hoeveel platen en aan welke wanden de Flamex platen het best tot hun recht komen. Plafond misschien ook? Het liefst zo min mogelijk natuurlijk. Weet je toevallig of de platen tegen de wand vast moeten zitten of dat ze er ook los voor kunnen hangen voor de werking?

  1. Beste Frank,

   Dat is heel lastig om te bepalen. Bi mij was de galm goed hoorbaar en deze is nu op het oor prima onder controle. Dat met een paar simpele (en goedkope) ingrepen. Als het mogelijk is, zou ik op elke eerste reflectie demping aanbrengen. Deze zijn te bepalen door op de luisterplek te gaan zitten en iemand met een spiegel langs de zijwanden te laten lopen. Als je de luidspreker in de spiegel ziet, is de spiegel op de eerste reflectie. Daar dan demping aanbrengen. Is dat heel lastig, dan zou ik gewoon beginnen met de twee achterste hoeken te dempen. Dus de hoeken van de muur tegenover de luidsprekers. Dat kan al een wereld van verschil maken. Is er nog teveel galm, dan kan je de hoeken achter de luidsprekers voorzien van demping. Nog teveel galm? Dan wellicht de eerste reflectie op het plafond pakken. Dan heb je alle delen die niet zo erg in het zicht zijn veilig aangepakt.

   Besef wel dat akoestiek een vak is. De tips die ik hier geef, zijn veilige manieren om met akoestiek aan de gang te gaan. Aangezien het niet mijn vakgebied is, durf ik niet zomaar nog andere adviezen te geven. Wil je het perfectioneren, dan zou ik gewoon een bedrijf inschakelen. Een complete ruimte aanpakken doe je niet zomaar. Dan móét je echt gaan meten.

   Succes en laat even weten hoe het is gegaan!

Geef een reactie