Home Geen categorie Alpha Audio op bezoek bij: AudioSense

Alpha Audio op bezoek bij: AudioSense

0

Rudo Meijer heeft een passie voor muziek en hifi. Al meer dan dertig jaar is hij actief in het wereldje. Hij speelt gitaar in een band en hij bouwt en modificeert luidsprekers. Wat is hier uniek aan? Er zijn toch zo veel zelfbouwers? Klopt, maar bij Rudo Meijer is het toch nét ietsje anders.

Luidsprekers zijn er in alle soorten en maten. Groot, klein, tweeweg, drieweg, breedband, actief, passief, open, et cetera. Rudo Meijer heeft een nieuwe creatie onder de merknaam AudioSense die eigenlijk alles anders doet. Het is een open systeem, actief, filtering in een extern apparaat en hij is van perspex. Kortom: op alle fronten gaat het tegen de ‘normale’ luidspreker in. Die zijn van hout, gesloten en zijn passief gefilterd. Waarom heeft Rudo dan voor een andere aanpak gekozen?

Deqx
Ongeveer zes jaar geleden is Rudo Meijer in contact gekomen met Deqx. Een systeem dat als voorversterker, d/a-converter en actief filter fungeert. Tevens kan het akoestische imperfecties in een ruimte corrigeren. Erg handig, want geen enkele woonkamer is perfect, weet menig liefhebber.

Aangezien met het systeem van Deqx geen filter meer nodig is in een luidspreker, zijn interessante oplossingen mogelijk. “Met een passief filter is de filtering – hoe goed ook – nooit steil. Dat is onmogelijk. Je hebt dus altijd een overlap tussen twee units. Met digitale filtering is een hele steile helling mogelijk, waardoor de overlap (nagenoeg) weg is en het geheel schoner en meer faserein wordt”, zegt Rudo. Dat zal wel, maar wij hebben toch echt passieve luidsprekers gehoord die uitstekend klinken. We zijn dus wel benieuwd naar de creatie van AudioSense.

De Deqx zorgt voor filtering, d/a-conversie én volume. Handig: zo’n veelzijdig apparaat!

De nieuwe luidspreker van Rudo Meijer heeft nog geen naam.  Hij moet er een beetje om lachen: “Niet aan gedacht, heel eerlijk gezegd.” Het moet naar ons idee wel iets met transparant zijn, want als er iets opvalt, zijn het de dikke perspex platen waaruit de AudioSense is opgebouwd. Aan de onderzijde zien we twee grote ‘vleugels’ waarin twee gigantische bas-units van Scan-Speak zijn gevangen. Kijken we iets omhoog, het centrum of het lichaam, om het maar zo te noemen, dan zien we een perspex plaat van ongeveer 15 centimeter breed (gok) waarin twee middentoners en een tweeter huizen; in d’appolito-opstelling. Ook van Scan-Speak overigens. Het zijn stuk voor stuk prijzige, prachtige units.

Mooi?

Hate is or love it. Zo simpel is het. Wij vinden de AudioSense zeker wel wat hebben. We kunnen ons echter wel voorstellen dat mensen het ontwerp maar niets vinden: het is open waardoor je simpelweg de units en bedrading aan de achterzijde ziet. Rudo Meijer heeft echter alles keurig afgewerkt, maar feit is: je ziet de binnenzijde van een luidspreker en dat zal niet iedereen waarderen.

Geen filter
Zoals eerder genoemd, kent de doorzichtige AudioSense-luidspreker geen filter. Dat werk neemt de Deqx over. Een apparaat dat tevens fungeert als voorversterker en dac. Overigens gebruikt Rudo tijdens de demo niet de dac van de Deqx. Hij gebruikt een drietal andere  stereo-dacs. Daar achter staan twee driekanaals klasse-d Hypex-versterkers: voor elke luidspreker een eindtrap die laag, midden en hoog apart aansturen.

De bronnen zijn een PS-Audio Perfect Wave streamer en een Tentlabs cd-loopwerk. Alles is gevoed door een PS-Audio Power Plant P5. Een serieus systeem dus.

Pure rust

De bron: een streamer van PS Audio. Wat een waanzinnig mooi apparaat zeg!

Rudo Meijer trapt af met wat Jazz en klassiek werk. Stukken die we niet kennen, maar dat is niet heel relevant. Wat direct opvalt is hoeveel controle dit systeem heeft. Het laag glijdt nooit uit, het midden is mooi vloeiend en het hoog is nooit, maar dan ook echt nooit scherp. Prachtig. Maar het mag wel iets meer sprankeling hebben. Soms is het iets té rustig naar onze smaak. Wij zijn de sprankeling en frisheid van de Duo’s gewend: dit is bijna het tegenovergestelde.

“De Deqx is helemaal instelbaar”, zegt Rudo Meijer. “Wie meer hoog, laag of midden wil, kan dat gewoon instellen.” Dat is interessant! Kortom: door de Deqx is deze luidspreker compleet naar wens in te stellen. Heeft deze luidspreker dan geen eigen klank? In wezen niet. Want perspex heeft (nagenoeg) geen klank en een open luidspreker heeft geen invloed van de behuizing die altijd mee zal trillen en dus klank toevoegt. De enige variabelen zijn de units. En Scan Speak mag toch wel tot de absolute top gerekend worden.

Eigen stukken

Na wat demo’s van Rudo Meijer is het tijd voor wat cd’s van ons. We draaien Massive Attack, Jason Mraz, Radiohead en Muse. Keer op keer valt op hoe scherp de plaatsing is. Elk instrument krijgt zijn plek op het podium. Zowel in de breedte als in de diepte. Opvallend is dat de AudioSense meer naar achteren speelt dan naar voren. Dat is de afstelling van Rudo. Meer hoog zorgt ervoor dat de luidspreker meer naar voren gaat spelen.

Tevens valt de afwezigheid van stress en het milde karakter op. “Met deze afstelling zijn ook minder goede opnames goed te spelen”, zegt Rudo. “Ik heb veel geprobeerd en er zijn standen die een perfecte opname wellicht meer laat schitteren. Maar dan kan je wel 95 procent van de collectie weggooien. Dat is natuurlijk zonde”. Een goed punt. Het gaat om genieten van muziek, toch?

Modulair
We hebben het nog niet over de prijs gehad. Het kale systeem, zonder Deqx kost 9250 euro. Of dat prijzig is of niet, laten we in het midden. De Deqx is er in twee smaken: een instapper – de Express – van  2150 euro en een chiquere – de HDP3 – van 4050 euro. Het is mogelijk een serie dacs erbij te kopen: de drie Mytek converters waarmee Rudo heeft gespeeld en die uitstekend klinken.

Conclusie
Rudo Meijer heeft een interessante creatie op zijn naam gezet. De (nog) naamloze, open, perspex luidspreker zonder filter is absoluut een technisch hoogstandje. De luidspreker heeft geen eigen klank, maar laat zich keurig beïnvloeden door de Deqx. Daardoor is de AudioSense helemaal naar wens aan te passen. Iets wat we niet vaak zien en horen. Over de prijs gaan we geen uitspraak doen. Duur is een mening en heeft alles te maken met de verwachting die je hebt van een product. Wij hebben luidsprekers van 20.000 per set gehoord die minder indruk maakten. En als we een vergelijk moeten maken met de grote jongens: ze komen prima mee met JM Lab, hoge serie AudioPhysik of misschien wel B&W 801.

Hieronder het filmpje van AudioSense

Hier vindt u de prijslijst van AudioSense