Avalon Transcendent

Wie een complete muziekfanaat is én een over een zeer gespekte bankrekening beschikt, kan het wellicht interessant vinden om zijn favoriete band in huis uit te nodigen. Helaas is het dan na een uurtje of twee wel over met de pret. Een andere optie is om een dusdanig goede set aan te schaffen dat op zijn minst de illusie gewekt wordt dat de band in de kamer staat te spelen.

Wie al een tijdje meeloopt in de hifi / high-end wereld, kent zonder twijfel Rhapsody. Deze hifiwinkel in Hilversum beschikt over de crème de la crème als het gaat over high-end hifi. Exotische merken als Martin Logan, Moon, dCS, Dartzeel, Avalon of bijvoorbeeld Spectral staat daar gewoon opgesteld of in mooie demorekjes. We mogen het zonder twijfel een snoepwinkel voor de vermogende liefhebber van compromisloze hifi noemen.

Feestje
Onlangs stuurde Rhapsody een uitnodiging uit om te komen luisteren naar de nieuwe Avalon Transcendent. Een relatief kleine Avalon, maar met zeer indrukwekkende prestaties, aldus Rhapsody. Uiteraard kunnen wij van Alpha Audio niet wegblijven bij zo’n unieke kans om de Avalon in zijn element te horen spelen. Wij reisden dus op zaterdag 2 oktober af naar Hilversum om daar een kamerorkest bij te wonen.

Rhapsody heeft behoorlijk uitgepakt om de Avalon naar grote hoogtes te tillen. Een nieuwe Spectral dma 260 eindversterker voorziet de twee Avalons van voldoende energie. Een zeer speciale Dartzeel NHB-18S voorversterker koppelt de bronnen door. Als bron gebruikt Rhapsody een dCS cd-loopwerk en dac (Puchinni sacd-speler met Puchinni U-Clock). Bekabeling komt van MIT: Magnum MA-luidsprekerkabel en Oracle MA-interlinks. Fantastische spullen allemaal! Als kers op de taart is de luisterruimte akoestisch getuned met onder meer DAAD-diffusers.

Moeiteloos

De opstelling bij Rhapsody. De kamer is akoestisch ‘geholpen’ door een hele serie DAAD-diffusers.

Wat me altijd opvalt bij high-end is dat de muziek zo moeiteloos wordt weergegeven. Alles klinkt zo vanzelfsprekend. Een gitaar klinkt als een gitaar, een viool als een viool, een high-hat… u snapt wat ik bedoel. Ongekleurd, echt en in proportie. Als Harry van Dalen – de eigenaar van Rhapsody – een paar klassieke stukken heeft gespeeld van onder meer Mahler, ben ik eerlijk gezegd nog niet echt van mijn stoel geblazen. Het klinkt prima, maar niet beter dan ik al gehoord heb in deze prijsklasse: naar schatting 90.000 of 100.000 euro inclusief bekabeling.

De ongelooflijk neutrale, energieke én prijzige Dartzeel voorversterker. Swiss precision.

Als Van Dalen echter een stuk opzet met piano – vleugel – en viool, krijg ik koude rillingen over mijn rug. Je hoort letterlijk de hamer de snaar raken, het hout van de vleugel meegaan in de trillingen van de snaar en alle harmonischen die bij de akkoorden horen. Wat een prestatie is dit! Dit is zonder enige twijfel high-end hifi. Wat een resolutie, wat een emotie, wat een souplesse… wat een beleving. Geweldig. Ik hou nu al van deze luidspreker en ik heb nog nieteens stukken gehoord die ik zelf zou draaien.

Uiteraard is er meer dan resolutie, souplesse en detailniveau. Een goed luidsprekersysteem hoort ook een degelijk geluidsbeeld neer te zetten. Diepte, breedte hoogte: alles moet kloppen. Helaas kunnen we hier niet heel veel over zeggen, want we hebben niet in het midden gezetten tijdens de demo. Toch valt op dat de Transcedent heel ruimtelijk presenteert. De muziek komt mooi naar voren en weet ook prima achter de luidspreker te vullen. Waarschijnlijk mede te danken aan de Magnum van MIT, aangezien de kracht van MIT-bekabeling naar ons inzicht vooral in het stereobeeld ligt.

Echt bijzonder?

De tevens vrij nieuwe DMA 260 van Spectral heeft de ‘eer’ de Avalon Transcendent aan te sturen.

Is de Avalon Transcendent echt zo bijzonder? Ja, naar ons idee wel. Het gemak, de souplesse en de echtheid waarmee deze nieuwe Avalon speelt is indrukwekkend. De presentatie is zeer compleet waardoor u een concert bijna beter thuis kunt beluisteren dan in de Heineken Music Hall. Al is de sfeer van een concert natuurlijk net zo belangrijk, maar u begrijpt wat we bedoelen. U moet wel begrijpen dat de Transcendent door een compromisloze bron, voorversterker en eindversterker is gevoed: dat speelt zonder twijfel mee in het resultaat. Het laat wel zien tot wat voor niveau deze luidsprekerset van 19.900 euro getild kan worden. Overigens is het zinvol de ruimte waarin ze mogen schitteren goed aan te pakken: de set klinkt immer zo goed als dat de ruimte het toelaat!

1 reactie

Geef een reactie