Bezoek Dion Audio

Bezoek Dion Audio

We hebben kortgeleden de Dion Audio DAC32 getest. Een mooi apparaat. Na deze test zijn we wel benieuwd naar de rest van het productgamma van Dion Audio. We rijden naar Arnhem om eens een kijkje in de keuken van Miquel Blaauw te nemen!

Bezoek Dion Audio
Een set die groots klinkt: de grote vloerstaanders zijn gevuld met Scan Speak units en een zeer eenvoudig filter.

Voor ons staat een groots systeem: twee forse vloerstaanders (met Scan-Speak), een buizen voorversterker en een nog niet helemaal afgewerkte buizen eindversterker. “Dat wordt een diy-project”, meldt Blaauw. “Twee keer 10 watt pure klasse A. Het is nog niet helemaal af, maar het speelt wel al heel aardig!”, zegt hij. “Wel even oppassen, want er staat hoogspanning op!” We blijven maar even uit de buurt als we foto’s maken.

Lucht

En hij heeft gelijk! Als Blaauw xbmc op heeft gestart op zijn media-pc en een stukje akoestische livemuziek op zet, valt direct op dat het systeem een ongelooflijk groot stereobeeld neer zet: breed, hoog en heerlijk diep. “Ik gebruik geen terugkoppeling”, legt Blaauw uit. “Ik heb gemerkt dat dat het stereobeeld kleiner maakt. Het kan wel strakker worden, maar ook klinischer”. Het nadeel van geen terugkoppeling, is dat het laag wat gaat glijden.

Bezoek Dion Audio
Buizen… daar houdt Miquel wel van. Maar ook klasse-D!

En dat is ook wel te horen als we Yello opzetten. “Dit wil je eigenlijk op de klasse-D versterkers horen. Dan is het veel strakker. Maar ik vind het niet verkeerd voor een buizen eindversterker met 10 watt per kanaal”.

Overigens zien we nog twee andere eindversterkers staan in een opslagruimte. “Ja, dat zijn transistor eindversterkers. Ook puur klasse A. Deze levert 100 watt per kanaal en die 50 watt. Dat wil je eigenlijk niet aan laten staan. De grote gebruikt continu 500 watt en de kleine 300 watt.”, lacht hij

Eigen ontwerpen

Miquel Blaauw houdt niet zo van kant en klaar. Hij heeft klasse-D eindversterkers in zijn productgamma, maar gebruikt geen bestaande schakelingen. Hij heeft zijn eigen ontwerpen. Hoe deze precies in elkaar steken, kunt u lezen in de review van de mono’s.

Het is mooi om te zien dat Blaauw nog echt van handwerk houdt. Zijn referentie voorversterker is een goed voorbeeld. “Die heb ik gewoon gemaakt, omdat ik dat leuk vind. Ik denk niet dat ik er snel één zal verkopen. Maar hij klinkt waanzinnig goed en je leert er veel van om zoiets in elkaar te zetten. Echt alles is erin verwerkt!”, zegt hij.

Compleet

Bezoek Dion Audio
Een strak logo. Gelukkig maar: het prijkt op alle apparatuur van Blaauw.

Miquel heeft al een behoorlijk uitgebreide line-up. Luidsprekers, eindversterkers, voorversterkers, geïntegreerde versterkers, kabels, hoofdtelefoonversterkers en natuurlijk d/a-converters. Dat is helemaal niet slecht voor een kleine fabrikant! En om het nog mooier te maken: de spullen zien er geweldig uit. De luidsprekers krijgen écht houtvineer mee, zijn prachtig afgewerkt en klinken ook prima. Met name de grote modellen hebben een bijzonder coherent gedrag en spelen, het is een beetje de signature van Dion, ontspannen en vloeiend.

Er zijn nog geen cd-spelers, maar dat zien we ook niet zo snel gebeuren. Miquel heeft wel een cd-spelers staan, maar het valt op dat hij sneller naar streaming grijpt. iPad in de hand en genieten maar!

Conclusie

Het was leuk om te zien dat er in Nederland nog echt handwerk voor komt. Iemand die niet bang is zelf te ontwerpen, te solderen en te proberen. Het resultaat van dit out of the box denken is een line-up met een eigen sound. Vloeiend, groots ruim voldoende detail en… ja, muzikaal! Dion Audio is zeker een merk om trots op te zijn!

Geef een reactie