vrijdag, maart 29, 2024
Home Hi-Fi ChatGPT, wat moeten we ermee?

ChatGPT, wat moeten we ermee?

2
ChatGPT, wat moeten we ermee?

Wrapping up

Inhoud

Collega Martijn is het minst onder de indruk: “ dit soort antwoorden gaf ik op tentamens als ik niet had gestudeerd; veel herhalingen van associatieve woorden. Het klinkt bijna als WhatHifi (…).

Jaap: ik zie alleen de bekendere merken. De niches ontbreken en ik lees ook weinig over de klankeigenschappen van apparaten. Maar wat ze in no time produceren over technische aspecten is indrukwekkend, ook de schrijfstijl. Heel erg echt.

Martijn: is het disruptieve technologie? Ja en nee. Nee, het aggregeert alleen maar kennis en achter de schermen komen er heel veel mensen aan te pas om de getrainde software te corrigeren voor de validatie van trainingsets. Ja, het netwerkmodel van ChatGPT (het ‘algoritme’) is technisch een doorbraak. Maar het wordt veel te veel gehyped. Het is simpelweg de aggregatie van heel veel door mensen geschreven artikelen. Het is een Google search, maar zonder dat je zelf de resultaten hoeft te filteren, dat doet ChatGPT voor je (waarbij er twijfel bestaat over de validatie van de antwoorden, overigens). Wat indrukwekkend is, is dat het algoritme die zoekopdracht in de vorm van conversatie ontvangt en teruggeeft, grammatiscal en semantisch correct. Maar ChatGPT kan niet met logische grammaticale constructies omgaan, daarvan zijn er ook voldoende voorbeelden te vinden.

Mainstream

Het is vooral het niet transparant zijn van de bronnen waarop ChatGPT zich baseert, dat ons een beetje onrustig maakt. Als we bijvoorbeeld vragen of ChatGPT iets kan vertellen over een aantal kleinere Europese audiomerken die hun sporen hebben verdiend in de studiowereld of aan de ontwikkeling van digitale audio, vangen we bot. Zoals Martijn ook schrijft zijn het vooral associatieve repeterende woorden en zinnen die ChatGPT verzamelt en vervolgens in welluidend Engels neerzet. Daarmee is het geen echte conversatie waarbij de vraag achter de vraag aan de orde komt, of het gesprek in de loop van de tijd verdiept. En tegelijkertijd is het ook heel gemakkelijk om hier zuinigjes over te schrijven. Want de manier waarop ChatGPT de vragen beantwoordt is echt indrukwekkend. En het blijft niet bij taal. U kunt ook vragen om een kunstwerk te maken dat aan bepaalde eisen voldoet (teken een landschap in 19e-eeuwse stijl zoals Gauguin dat zou doen), een compositie, een arrangement, een toneelstuk, songteksten.

Als deze ontwikkeling zo doorgaat dan kan kunstmatige intelligentie ons helpen met de eerste stappen naar een antwoord op vragen. We schrijven met opzet ‘de eerste stappen’, want alleen vertrouwen op een algoritme is ongeveer hetzelfde als een chauffeur die ik ooit door een smalle en lage doorgang zag rijden en het verhoogde dak er finaal vanaf reed. De chauffeur reed even achteruit en toen nogmaals vooruit met nog meer schade als gevolg. De verklaring van deze chauffeur: ‘maar de TomTom zei dat ik hierdoor moest’.

Wij van Alpha-Audio zullen ons moeten verhouden tot deze ontwikkelingen. Misschien dat we een deel van het feitelijke onderzoek naar merken, achtergronden e.d. laten doen door een chatbot. Dat scheelt tijd. We zullen dat altijd vermelden. En we verwachten dat u voor datgene waar wij zelf het meeste plezier aan beleven, namelijk het met u delen van wat een goed audiosysteem doet met muziekbeleving en emotie, onze pagina’s zult blijven bezoeken. Ook voor het ontdekken van de wat minder bekende merken en het tweaken van uw systeem met die ene voeding die uw audio laat zingen. Let your Ears do the talking is niet voor niets een motto waar we zelf naar handelen en wat we ook onze lezers aanbevelen. Vergeet nooit zelf na te denken en te onderzoeken; wij bieden u daarvoor handvatten en inspiratie. Zolang dit alles niet in algoritmes te vangen is, blijven wij doen wat wij ons drijft bij Alpha-Audio!

2 REACTIES

  1. De initiële verbazing is groot als je een hopeloos gedicht van een kennis laat overschrijven in het Shakespeareaans. Als die schok over is, dan kan het uitermate nuttig zijn.
    Op mijn vraag wat een geschikte DAC voor mijn Denon streamer uit dezelfde prijsklasse zou kunnen zijn kwam een mooi lijstje. Met google had ik daar zeker een uur voor nodig gehad.
    De conversatie blijft bewaard, dus na een dag of drie is het verder uit te diepen binnen dezelfde context.

    ChatGPT/AI is nog niet waar het moet zijn en hetzelfde geldt voor ons als gebruikers. Na 20 jaar googlen moeten we onze vraagstelling en houding veranderen. Het gaat zeker een waardevolle tool worden, zo veel is wel zeker.

  2. Leuk dat jullie hiernaar hebben gekeken. In het kort een stukje van mijn ervaring. Je kan in de meeste talen vragen stellen en antwoorden krijgen, zo ook Nederlands. Al zijn de resultaten dan wel minder indrukwekkend. Tevens gaat de data waarop de bot getraint is tot 2021 en mocht je dus de meest relevante info hebben dan is het niet een kant en klare oplossing.. wellicht een hulp middel voor research. Leuk artikel 🙂