Home Streaming Audio Multiroom Audio De Lezersvraag – Waarom multiroom audio?

De Lezersvraag – Waarom multiroom audio?

4
De Lezersvraag – Waarom multiroom audio?

Inleiding

Inhoud

We krijgen wekelijks heel wat vragen in de mailbox. Supermooi natuurlijk. Zo krijgen we veel meer gevoel met onze lezers en weten we ook direct wat er speelt én waar dus de vragen liggen. Deze week: multiroom audio. Wat is het? En wat is het verschil met single room audio? We zetten het voor u uiteen, inclusief een lijst met merken waar wij ervaring mee hebben. 

Voordat we in detail ingaan op multiroom audio, is het wellicht handig te weten wat het is. Multiroom audio is namelijk meer dan muziek in verschillende kamers, zoals de naam wellicht doet vermoeden. Dat zou namelijk te realiseren zijn met een stereoversterker met een speaker A/B-uitgang en twee sets of luidsprekers. Dat is prima in sommige gevallen, maar multiroom geeft meer opties. Veel meer.

Verschillende muziek

Het belangrijkste verschil tussen een stereosysteem met meerdere luidsprekers en een écht multiroom-systeem, is de mogelijkheid per ruimte de muziek in te stellen. In ruimte éen kan radio spelen en in ruimte twee bijvoorbeeld een album naar wens. Dat is natuurlijk heerlijk als het in een gezin gebruikt wordt. Immers: niet iedereen wil altijd dezelfde muziek beluisteren. Als iemand staat te koken en de Nederlandse Top 100 op heeft staan voor de lol, dan is het fijn dat iemand die in de woonkamer zit, andere muziek kan opzetten.

Tevens is het bij vrijwel alle multiroom audio systemen mogelijk een ‘party-mode’ te activeren. Dan spelen alle luidsprekers hetzelfde. Echter is dan veelal per zone het volume te regelen, zodat niet elke kamer op standje ‘poeier’ staat.

De conclusie is: multiroom audio is meer dan muziek in alle kamers. Multiroom audio laat het toe vanuit één bedieningsapparaat alle kamers individueel in te regelen. En ja: dat is leuk.

De app – Bediening

Dan een z̩̩r belangrijk onderdeel: de bediening. Het is natuurlijk leuk dat u overal in huis muziek kunt beluisteren; het moet ook fijn te bedienen zijn. Het bedienen van een streaming multiroom systeem gaat via een app. Sommige systemen Рdenk aan Bang & Olufsen Рlaten het ook toe het via een speciale afstandsbediening te doen, maar het gros werkt gewoon met een Рgratis Рapp die bij het systeem hoort.

Probeer zeker deze app, want er zit nogal een groot verschil in. Sonos heeft een andere app dan Bluesound die weer anders werkt dan ROON, Yamaha of bijvoorbeeld NAIM. Kortom: ga er even mee werken voordat u een systeem aanschaft, want u gaat er veel mee werken.

Het netwerk

Alle besproken multiroomsystemen werken via een netwerk om de muziek binnen te halen én te verspreiden naar andere zones. Net als pc’s, laptops, smartphones en tablets dus… Het werkt dan ook via hetzelfde TCP/IP of UDP protocol. Vrijwel alle systemen laten het toe draadloos of bedraad te werken. Wij raden bij nagenoeg alle gevallen een bekabelde aansluiting aan in verband met stabiliteit. Tevens houdt u op die manier de wifi vrij voor andere apparaten. Het gaat te ver om hier diep in te gaan op de netwerkkant, maar als u daar veel vragen over hebt, laat het onder dit artikel weten, of stuur een mail.

Als u niet zoveel aansluitingen hebt in huis, dan zijn er heel wat hulpmiddelen op de markt om alsnog een goede verbinding te krijgen. Zo zijn er inmiddels heel wat geavanceerde, draadloze opties op de markt, die een zeer stabiel ‘mesh-achtig’ netwerk opzetten via een tri-band systeem. De extra satellieten hebben ook weer vier bedrade aansluitingen. U werkt dan niet volledig draadloos, maar gebruikt alleen de derde, draadloze backhaul van het systeem. Een voorbeeld van dit soort systemen is Netgear Orbi, Linksys Velop, TP Link Deco M9. We hebben een uitgebreide test gedaan van dit soort systemen. Verwar dit niet met repeaters. Die werken wezenlijk anders en raden we met klem af. Om meerdere redenen.

Wat natuurlijk ideaal is – en arbeidsintensief – is een ethernetkabel naar elke verdieping trekken en daar een switch aan koppelen. Aan die switch kunt u dan de extra zones koppelen. Wilt u het maximale uit uw streamer halen, dan is dit een interessant artikel over onze fiber-tweak, of deze over een switch-test.

Welk systeem past bij u?

Goed: u weet nu wat multiroom audio is. U weet dat de App een wezenlijk onderdeel is van het systeem. En u weet dat het via een netwerk zijn werk doet. Dan de vraag: welke systeem en merken zijn er? En welke past bij u? Dat is een bijzonder lastige vraag, omdat het – het zal eens niet – afhankelijk is van een paar zaken. We zetten een paar zaken op een rijtje. Hopelijk helpt het u en zet het u wat aan het denken.

  • Wat is uw budget?
  • Hoeveel kamers wilt u inrichten – hoe groot is het huis?
  • Kunt u kabels trekken of hebt u alleen wifi?
  • Wat is uw muzieksmaak?
  • Hoe groot is uw bibliotheek
    • (niet alle systemen kunnen grote bibliotheken aan)
  • Wat hebt u al staan aan apparatuur?
    • Wilt u dat nog gebruiken?
  • Wat vindt u fijn werken om een systeem mee te bedienen?
    • (App, smartphone, tablet… afstandsbediening)
  • Wilt u het integreren in uw huis (custom install)
  • Welke online services wilt u gebruiken?
  • Wilt u streamen vanaf een NAS?
  • Wilt u doorgroeien met dit systeem?

Kortom: veel factoren. Dat is niet erg, maar het is wel iets om rekening mee te houden: kies niet zomaar. Denk even goed na. En ga goed voorbereid naar een winkel. Zeker bij een multiroom-audiosysteem. Immers: u koopt zich in in een ecosysteem. Als u voor merk X kiest, blijft u bij merk X, want X werkt niet met Y of Z… Tenzij ze allemaal ROON-compatible zijn. Maar dat is weer een ander verhaal waar we later op terug komen.

We hebben op de volgende pagina een paar merken uitgewerkt waar we ervaring mee hebben. Dat zijn zeker niet alle merken. Maar het geeft u een idee wat er is. En wat er per merk goed is of niet. Wellicht helpt het u.

4 REACTIES

  1. Hallo Jaap,
    Ben naar aanleiding van je review nu gestart met het gebruik van Roon. Super! Ik heb in huis Auralic, limetree, X-odos en Sonos als streaming staan. Een “zooitje” dus, maar niet voor Roon. Ook het het feit dat Roon overweg kan met Sonos was voor mij een belangrijke factor. Klank is ook zeer goed. Enige nadeel: kids zijn van Spotify! En dat gaat niet bij Roon. Zijn geld meer dan waard! Dank voor je uitgebreide review(s). Hebben mij nu al regelmatig geholpen bij het vinden van mooie upgrades van mijn audio systeem! Mvrgrt Frank

  2. In 2013 ben ik begonnen met streamen: Sonos Connect aangeschaft en een NAS. Alle cd’s heb ik toen geript. Dit was echt een ontdekking: i.c.m.internetradio ging er een wereld voor me open, alle cd’s opgeslagen en alle ruimte voor de vinyl collectie. Rond die tijd begon bluesound ook en daar keek ik steeds met een scheef oog naar. Bluesound had echter in het begin geen OS voor Windows pc’s wat voor mij een dealbreaker was. op het moment dat Bluesound hiermee kwam heb ik gelijk een Node2 aangeschaft die ik sindsdien met veel plezier gebruik. Hoewel de geluidswinst met Sonos een stuk groter was, gebruik ik ook bij de Node2 twee DAC’s: de Cyenne 3100SE en de ADL Esprit. Dit klinkt toch wat beter dan via de analoge uitgang van de Node2. Sinds kort heb ik een voorversterker met 9 lijningangen en heb ik ruimte om de Node2 1x optsch, 1x coaxiaal en 1x Analoog aan te sluiten. Dit is echt leuk vergelijken: meestal speel ik via de Cyenne die ik echt het lekkerst vind klinken. Multiroom heb ik sinds ik een Bluesound Node in mijn schuur heb gezet op installatie 2. Erg handig om deze multiroom te laten spelen: als ik wat in de schuur ga doen, kan de muziek gewoon mee. Multiroom is dus echt wel aan mij besteed. Het zou leuk zijn als Bluesound met een DAP zou komen voor onderweg die automatisch met de bibliotheek thuis synchroniseert wanner hij binnen het bereik van de WiFi thuis komt en tevens kan dienen als afstandsbediening thuis. Bluesound is in ieder geval een systeem met een prima prijs-kwaliteit verhouding en hifi genoeg om voor de audiofiel interessant te zijn. Ik heb er i.iu.g. veel plezier van en heb weinig behoefte om naar duurdere systemen te upgraden.

×