Hifi Studio Wilbert mocht als één van de eerste Naim verwelkomen (Latham) om een demo te geven van de Naim NDS: de nieuwe high-end streamer. Ter vergelijk heeft Naim ook een NDX en een ND5XS opgesteld. Alsmede het voedingen-gamma, een paar kabels en de gigantische Ovator S-600. Kortom: een zeer complete opstelling! Maar wij zijn natuurlijk vooral benieuwd naar de NDS!

Naim is al sinds 2006 bezig met het fabriceren van streaming audio producten. Net als Linn waren ze er dus vroeg bij. En dat is een goede zaak, want een degelijke streamer bouw je niet zomaar. Het zit gewoonweg anders in elkaar dan een versterker, cd-speler of luidspreker. Er komt bijvoorbeeld veel softwarekennis bij kijken. Neem bijvoorbeeld de diverse protocollen, firmware, apps voor mobiele apparaten (smartphones, tablets) en het behandelen van (zeer) uitgebreide muziekbibliotheken.
Drie smaken
Naim heeft nu drie modellen streamers: de ND5XS (2600 euro, 2900 euro met tuner), de NDX (4200 euro, 4500 euro met tuner) en de NDS: het high-end model: 8500 euro zonder voeding, 9400 euro zonder voeding, maar met burndy Leads.

Een externe voeding kan op alle modellen aangesloten worden. En dat zorgt voor een goed hoorbaar verschil (meer rust, dynamiek en lossere weergave). Bij de NDS is een externe voeding verplicht. Helaas zijn de voedingen behoorlijk prijzig. De topper: 555 PS, kost 8200 euro (zonder Burndy). Een model eronder: de XPS-2, kost 4650 euro. Een XP5XS kost 2200 euro. Allen zonder verbindingskabel voor aansluiting op het te voeden apparaat.
Download hier de prijslijst:
Begin bij de basis
Wat opvalt bij de demo, is dat de ND5XS al een zeer degelijke streamer is. Hij klinkt met gemak beter dan een cd-speler van tegen de 3000 euro. Meer rust, meer detail en een lossere weergave. Met voeding tilt u het apparaat nog fors hoger. Echter, zo’n combinatie kost al gauw 2600 euro plus 2200 euro en een interconnect: zeg 5000 euro. De NDX kost 4500 euro en speelt deze combinatie met gemak zoek. Kortom: besef goed wat u zoekt en wat het doel is: ga liever één model hoger zonder de optionele voeding. Dat klinkt een stuk beter dan een model eronder met optionele voeding.
Holografisch

De reden van ons bezoekje aan Hifi Studio Wilbert in Utrecht was het horen van de NDS. Het nieuwe vlaggenschip van Naim. De streamer der streamers, zullen we maar zeggen. De setup die wij hebben gehoord, kost ruim 18000 euro (NDS + 555 PS + kabels). Een behoorlijk bedrag natuurlijk… een streamer voor de ‘lucky few’.
Maar wat klinkt dit waanzinnig goed zeg! Ongelooflijk luchtig, snel, holografisch, los en precies. Cliché: alsof de band / orkest / zanger(es) in de luisterruimte staat. Het doet een beetje denken aan de souplesse en ruimtelijkheid van vinyl.
De NDS laat ook direct horen hoe goed de versterkers en luidsprekers van Naim zijn: het gehele systeem werkt bijzonder goed samen. Alles valt op zijn plek bij Naim. Helaas is het systeem wel genadeloos met slechte opnamen. Want als een bezoeker in de zaal zijn usb-stick tevoorschijn tovert voor een verzoeknummer, laat de set met gemak horen dat de codecs hun werk niet goed hebben gedaan: plat, hard, artifacten op vocalen… alles is hoorbaar. Kortom: voedt de NDS met goede bestanden!
Conclusie
Naim laat bij de demo horen hoe goed streaming kan zijn: soepel, stressloos, natuurlijk. Vinylfanaten zullen de high-res weergave zonder twijfel waarderen. De NDS heeft namelijk een souplesse en luchtigheid die erg aan een goede platenspeler doet denken. Echter: zonder de kleuring die sommige spelers hebben. En zonder de tikjes en het afstoffen… een prachtige ervaring!
Bekijk hieronder de video (ongeveer één uur!)
Hoi Jaap,
Ontdekte bij toeval deze site (goed initiatief!), en was bij toeval ook aanwezig bij de NDS demo bij Wilbert, alleen heb ik de tweede sessie bijgewoond. Ik kan me dan ook geen videocamera herinneren. Ik luister nu thuis nog naar een Linn DS Akurate in een redelijk bovenmodale Spectral cum Avalon set. En de streamer is nu de eerstvolgende die aan de beurt is om ingeruild te worden om het geluid naar een nog hoger plan te tillen. Vandaar dat Olav mij richting de NDS aan het masseren is. Maar door de demo bij Wilbert in de winkel ben ik nog niet honderd procent overtuigd of ik mijn Akurate van 5200 euro moet gaan inruilen voor een NDS met duurste voeding à raison van 18000 euri. Ik kon de onderlinge verschillen tussen de diverse Naim streamers en voedingen goed horen, maar doordat mijn eigen luisterruimte zoveel mooier (véél groter, dus véél meer “lucht tussen de snaren” en bijbehorenden holografische diepte, en last but certainly not least geen grijntje resonantie in het laag) is dan de luisterruimte van Wilbert, en de gehoorde Naim speakers naar mijn bescheiden mening niet kunnen tippen aan mijn Avalon Indra’s, was ik toch niet echt overrompeld door de NDS. Maar misschien wel als ik hem thuis op proef krijg. Maar dat zal pas na de zomervakantie zijn.
Een misschien al te persoonlijke vraag: Ben jij van de Klassieke Muziek of van de popmuziek? (mijn eigen voorkeur mag je afleiden uit het hoofdlettergebruik in de vorige zin)
Groet!
Beste Hans,
Ik heb inderdaad de eerste sessie gedaan. Was erg interessant en het liet naar mijn mening horen dat streaming al heel volwassen is!
Eerst maar even een antwoord op je laatste vraag. Ik hou van nagenoeg alle muziek. Klassiek luister ik niet veel, maar ik kan het zeker wel waarderen. Verder beslaat mijn collectie zowel Radiohead als Rammstein en Rachmaninov. Je begrijpt wat ik bedoel… het is een ratjetoe.
Olav masseert je dus richting de NDS… tsja. Ik was wel erg onder de indruk van die streamer. Erg mooi. Als ik het geld kon missen stond hij waarschijnlijk al in de woonkamer. Of het in mijn geval zin heeft, is nog maar de vraag: 30 m2 en een systeem dat bij elkaar (voorversterker, eindversterkers, speakers en bekabeling) net zoveel kost als de streamer. Niet helemaal in verhouding dus. Echter: met Indra’s en spectral is het wel een ander verhaal. Ik zou allereerst een budget vast stellen en dan gewoon lekker gaan spelen. Kijk of het bevalt en voldoet aan de verwachtingen.
Vriendelijke groet,
Jaap
ok, I get it, bedankt:)
Leuk item verder, heb het filmpje in zijn geheel bekeken, maar ik kan de verschillen tussen de verschillende streamers niet horen, vanwege de opname en mijn eigen speakerset.
Toch leuk om wat “voorlopig-onbetaalbare droom speakers/streamers..enzo” te horen:)
Hey Kevin,
Ja, dat is wel jammer. Ik heb geen professionele camera en al had ik die: ik betwijfel of het hoorbaar is met Youtube-compressie :-). Maar geloof me: de verschillen zijn gemakkelijk hoorbaar. Ik vind met name de NDX erg interessant. Het is veel geld, maar hij speelt erg goed. De NDS is gewoonweg te duur naar mijn idee…
“Helaas is het systeem wel genadeloos met slechte opnamen.Want als een bezoeker in de zaal zijn usb-stick tevoorschijn tovert voor een verzoeknummer, laat de set met gemak horen dat de CODECS hun werk niet goed hebben gedaan: plat, hard, artifacten op vocalen? ”
Wordt hiermee bedoeld dat de originele opname kwalitatief goed moet zijn, of dat je geen slechte kwaliteit muziekbestanden moet afspelen (mp3 kwaliteit enz..) om het maximale uit de Naim set te halen?
Het gaat met name om de rips. Natuurlijk klinken slechte opnames slecht: het is hifi. Ergo: het speelt de bron af, zoals deze is opgenomen. Maar in dit geval waren beide bronnen gelijk (Diana Krall): één rip van de bezoeker en een rip van Naim. Die van de bezoeker klonk aanzienlijk minder goed dan die van Naim zelf. Ik denk dat de cd-rom drive van de pc van de bezoeker niet goed was. Of wellicht was de software niet goed ingesteld. Ik gebruik EAC en daar heb ik nog nooit een slechte rip mee gemaakt. Ook is daar het verschil tussen wav en flac niet hoorbaar. Zoals het hoort ;-).