Pim van de Leur komt met twee forse dozen de testruimte van Alpha Audio in. Het aanbod zijn 402 en 002 voor- / eindversterkercombinatie te testen slaan we natuurlijk niet af! Zeker niet als we dat in een gecontroleerde omgeving kunnen doen met eigen bron en luidsprekers.

Van de Leur audio is een nieuweling op de Nederlandse markt. Achter het merk zit liefhebber en drummer Pim van de Leur. En een persoon die de meeste liefhebbers wel zullen kennen: Menno van der Veen. Van de Leur heeft weliswaar technische kennis, maar er is eigenlijk nooit genoeg kennis. Zeker niet als het om high-end audio gaat. Een tweede kritische blik kan nooit kwaad. Zeker niet als het om een kritische blik gaat van iemand die al decennia bezig is met versterkers.
Buizen en klasse-D?
De 002 voorversterker van Van de Leur is gebaseerd op een een zestal triode-buizen. Deze zijn gevoed met een lekker ruime ringkern-trafo uit de stal van Menno. Ook zien we prachtige audio-condensators en MEC-50 choques. Perfect voor buizenversterkers. Het is vrijwel meteen duidelijk dat Pim van de Leur serieus bezig is geweest bij het ontwerpen van deze apparaten. De opbouw is geheel discreet en de interne afwerking is ronduit subliem. Pim van de Leur meldt er nog bij: “Dit is de eerste die we hebben gemaakt. De consumentenversie heeft nog een paar wijzigingen, zoals een soft-start en een paar extra kapton afschermingen.”
Als we een blik nemen in de 402 eindversterker zien we een hypex class-D gebaseerd ontwerp. Erg herkenbaar van andere klasse-d ontwerpen, al is de bekabeling wel aangepakt. De 402 kan 400 watt leveren per kanaal. Kortom: ruim voldoende voor 99,9 procent van de luidsprekers op deze aarde.

De gehele opbouw is dual mono. Dus twee modules, twee voedingen en natuurlijk twee ingangen. Er zit zowel een gebalanceerde ingang op als een single-ended versie. Kijken we even naar de in- en uitgangen van de 002, dan zien we alleen single-ended. Hoe zit dat? “Het heeft geen zin om een buizenontwerp gebalanceerd te maken. Het kan wel, maar een klankverschil is er niet. En het ontwerp is wel duurder en complexer.” Kortom: het heeft geen zin, maar het is wel duurder… vrij zinloos dus.
Maar vanwaar de keuze voor een buizen voortrap en een klasse-D eindversterker? Pim van de Leur lijkt het de ideale combinatie. Een voorversterker is zeer klankbepalend. Een eindversterker moet vooral controle en kracht leveren. Door de klankmatige voordelen van een buis te combineren met de kracht, snelheid en controle van klasse-D ontstaat – zo zegt Van de Leur – een synergie. We gaan eens luisteren!
Neutraal!
We sluiten de 002 en 402 aan op ons systeem: een setje Lentus Audio Duo luidsprekers, een Tentlabs b-DAC en een zelf gemaakte htpc. Bekabeling komt deels van Art Speak. We pakken de tablet en gaan spelen. Massive Attack, Rage against the Machine, Adele, Muse, Eric Clapton, Nils Lofgren, Jason Mraz… alles is langs gekomen in de luistersessie van ongeveer 3,5 uur.

De combinatie van Van de Leur en Lentus Audio is ronduit geniaal. Het is zeer open, ruimtelijk, mild en ontzettend strak en gedefinieerd in het laag. En we moeten eerlijk zijn: de 002 en 402-combinatie van 7000 euro is gewoonweg beter dan de Pass Labs X2.5 met de Van Medevoorts. Met name de 002 weet erg te overtuigen door zijn neutraliteit, souplesse en lucht. Er is geen greintje schepte of korrel te ontdekken. Als we Adele’s interpretatie van Love Song (The Cure) opzetten staat de Britse zangeres als een huis tussen de luidsprekers: zeer overtuigend, ontzettend open en levensecht. Wat een presentatie (en wat tilt deze set de Duo’s naar een ongekend niveau!).
Ook als we wat sneller en energieker werk opzetten, weet de set te overtuigen. Bij Dr Dre ronkt het laag lekker de kamer in, zonder dat de 402 zijn grip verliest op de aluminium woofers van de Duo. De voortrap lijkt gewoon niet te bestaan: een simpel doorgeefluik van signalen. En zo hoort het, toch?
Van de bank af
Klankmatig weet de Van de Leur dus wel te overtuigen. Sterker nog: we zijn (bijna) direct verliefd geworden op deze set. Op twee punten na: er zijn geen gebalanceerde ingangen, wat jammer is. Maar daar valt omheen te werken. Er is echter een puntje waar we moeilijk overheen kunnen komen: er is geen afstandsbediening. Tsja… dat is toch niet helemaal 2012. Nu kan het volume bij onze htpc ook via Xbmc geregeld worden, maar dat gaat ten koste van de dynamiek. Jammer. Wie weet komt er nog een gemotoriseerde alps-regeling in de 002-2?
Conclusie
We zijn weer een Nederlandse parel rijker. Van de Leur zet met de 002 en 402 echt prachtige apparaten in de markt. De prijs zonder meer redelijk met 7000 euro voor een set. Ja, het is veel geld, maar het klinkt geweldig en het is netjes afgewerkt. Ook van binnen. De eindversterker kost 2999 euro en de voorversterker 3999 euro.
Valt mij trouwens nu ik de foto’s beter bekijk op dat het model op de beurs een andere was! Daar waren de inputs en outputverbindingen veel mooier op gedaan. Ook met een printplaat en alles. De knop was er trouwens een die je enkel moest aanraken en vervolgens aan ging, je hoefde niks in te drukken. Heel leuk effect. Maar dat van de achterkant was sowieso echt heel anders. Weet jij hoe dat zit Jaap?
Dag Alex,
Ik weet zeker hoe dat zit… :-). Ik heb het eerste model getest. En dat was meer een model dat Van de Leur van reviewer naar reviewer meesjouwde. Hij meldde me toen al dat er veranderingen aan zaten te komen. Onder meer de inputs / outputs, iets chiquere afwerking en afscherming, maar ook een inschakelvertraging (of soft start). Klankmatig zullen er niet écht verschillen zijn met wat ik gehoord heb, maar de afwerking is wel iets netter.
Over het prijspunt. Wat veel mensen ook vergeten is dat er nog dealers tussen komen én dat er ook garantie en service wordt verkocht. Tevens het in elkaar zetten en een voortraject. Lees: ontwikkeling van een product. Dat moet ook terugverdiend worden. Net als dat een fabrikant toch echt geld moet verdienen om weer te kunnen leven. Ik vind de Van de Leurs ook zeker niet absurd duur.
Bestellijst HypexShop.com
2X UcD Supply HG Mono 130,-
2X UcD400HG 300,- (zelfs niet met HxR!)
1X Softstart module 50,-
2X TR400 100,-
1X Push BUTTON WITH blue led 28,60
1X Power euro connector euro fused 2,85
2X Mounting SET red faston 10pcs 5,-
2X Mounting SET blue faston 10pcs 5,-
2X LS bindingpost 25,-
4X Neutrik RCA female chassis 21,60
2X Neutrik XLR female 9,80
——- +
677,85 excl 19% BTW
Plus
1X Casing (PESANTE DISSIPANTE 3U 10mm panel) + milled handles 121 + 23,80 (excl 21% BTW)
+ kosten op maat bedrukken en frezen van behuizing (http://www.modushop.biz)
2X DPDT schakelaars
draad
Sorry hoor, maar dit is wel heel erg off the shelf voor 2999. Indien je dit per (bv) 100 inkoopt zullen bovenstaande prijzen vast een stuk lager uitkomen.
Ook de knoppen van de voorversterker komen trouwens van modu vandaan.
Mee eens dat het prijzig is. Maar je vergeet wel een paar zaken: niet alles is standaard. Denk aan voeding, bekabeling en filtering. Plus je moet het in elkaar zetten; dat kost tijd. Je moet nog distributie regelen, reclame maken, garantie bieden, etc. Dat kost ook geld…. dat heb je niet meegerekend.
Daarbij heb je nog investeringsrisico’s en kan niet iedereen zo’n ding zelf maken. Wie zelf handig genoeg is, kan altijd goedkoper uit zijn. Dat is in elke branche zo. Ik lach me ook weleens rot wat pc-winkels voor een computer vragen. Dan heb je het ook weleens over een factor 2…. maar ja: niet iedereen kan zelf een pc samenstellen en in elkaar zetten. Kortom: het is ook de service waar je voor betaalt.
Dat is juist het punt. Kijkend naar de foto is alles gewoon standaard off the shelf hypex en kan een beetje handig iemand dit zelf in elkaar zetten. Overhead is er altijd, ander kun je geen zaak runnen. Maar mij bekruipt het gevoel dat hier erg weinig “eigen” inzit. In de bAmp zitten ook hypex modules, maar die zijn wel aangepast. Daar zit dus een stukje “Guido” in.
Deze apparaten zijn samen met Menno van der Veen ontworpen. Ik ga er dus vanuit dat er wel degelijk zaken zijn aangepast. Ik heb aardig wat hypex-versterkers gehoord. Deze is zeker mooier dan het standaardwerk.
Nu wordt het interessant. Jammer dat je geen ander hypex eindversterker (zoals bv de bAmp M) hebt om met elkaar te vergelijken en te zien of dat het mooiere komt door de aansturing van de buizen voorversterker, of dat de eindversterker op zijn eigen idd beter is.
Ja, dat zou mooi zijn. Maar zoveel luxe hebben we niet altijd! :-). De set staat trouwens op X-Fi te spelen. Daar kan je ongetwijfeld met Van de Leur (en Guido) spreken!
Ik heb deze set op de X-Fi beurs mogen beluisteren en was zeer te spreken over hoe het geheel klonk! LP klonk vooral heel goed. Een van de leukere ruimtes ook met die schilderijen. Kan mij erg vinden in de beschrijving die Jaap geeft. De set van de leurs stond opgesteld met een doorzichtige kap zodat je naar binnen kon kijken. Als ik ook op de site lees gaat de versterker toch wel heel wat verder dan hoe degene hierboven het probeert weer te geven. Dit is toch wel een heel erg klaar mooi product. En als ik hierboven lees dat er voor zeker 1000 euro materiaal in zit, dan vind ik het nog knap dat een dealer het kan verkopen voor 3000 euro, naar mijn weten verdienen die ook lang niet slecht op hun verkopen. Denk dat in menig concurrent een stuk minder materiaal terug te vinden is. Maar als je wil kan je het altijd zelf wagen om een klasse D versterker te maken op basis van de spullen van Hypex, zelf bouwen is altijd goedkoper. Zo heb ik ook een keer een poging gewaagd met een vriend op een buizenversterker, viel vies tegen! Maar of je hetzelfde geluid en resultaat krijgt als een product van de mensen van Van de Leur? Ik durf het te betwijfelen, het zag er echt heel erg netjes uit allemaal… Ik doe het zeker niet na!
Probeer eens de Master Contemporay C. De favoriet van mijn vriend Werner Ero. Een topper !
Hoor daar erg goede dingen over. Ik zal eens kijken of ik ze op een beurs kan bekijken / beluisteren!
Van de Lentus Audio Duo is inmidels een mk 2 versie. Al gehoord ?
https://alpha-audio.nl/2011/02/lentus-audio-duo-2/
Ja, heb ik gehoord. Heb twee proto’s van de MK2 in huis gehad. Het heeft wel wat, maar ik ben toch fan van de bandtweetertjes :-). Is toch meer open, al heeft de breedband-unit wat meer rust.