Exclusief interview Daniel Weiss

Weiss Audio interview

VIDEO – Yung Lie kan tijdens zijn vakantie in Zwitserland het niet laten om even een bezoekje te brengen aan Weiss Audio. Hij pakt de camera en gaat meteen een interessant gesprek aan met Daniel Weiss. Een bijzondere man die lekker ronduit praat over de zin en onzin van hoge resolutie, streaming en optische media. 

 

Bekijk hieronder het interview. Het is in Engels.

Weiss Audio is een Zwitsers hifibedrijf dat zijn roots heeft liggen in de pro-audio. Het productgamma is breed. Van dacs en streamers, tot cd-spelers en firewire-interfaces.

U kunt de geschiedenis hier lezen. Kort gezegd is Daniel Weiss in ’79 afgestudeerd en is hij de pro-audio ingegaan. Hij heeft veel met digitale audiotechnologie gewerkt. Denk aan aliasingtechnieken en dsp’s. In 2000 is hij met een consumentenlijn begonnen. En niet zonder succes! Inmiddels heeft het bedrijf 10 man in dienst en heeft het een degelijke naam opgebouwd in de hifiwereld.

4 reacties

 1. Ha Kevin, de afgebeelde speakers en versterker zijn idd erg prijzig.
  De minst prijsonvriendelijke Weiss-DAC, de DAC-2, kost ca. 2500 euro (3000 Sfr). Niet dat een dergelijke prijs onder de categorie kassakoopjes valt, maar de transparantie is echt bijzonder. Je kan echt horen dat er veel aandacht is besteed aan het creëren van een rustig geluidsbeeld met een grote detaillering. Ik hoorde in bekende muziekstukken echt nieuwe klanken/boventonen die de muziek meer profiel en dimensie geven.

  Omdat het een professioneel apparaat betreft, ligt de prijs van de DAC-2 meer dan de helft lager dan dezelfde DAC in de high-end lijn van Weiss. Je levert met de DAC-2 in op gebruiksgemak en een functionele behuizing ipv een fraai front.

  Jaap gaat binnenkort de Weiss DAC-2 testen; we wachten “his master’s voice” in spanning af…

  1. Dank voor je feedback, Kevin. Het was een erg interessant bezoek. Daniel Weiss is een zeer kundige en bescheiden man die weet waar hij het over heeft.

   De foto’s geven nog wat extra informatie, waar ik nog even wat tekst en uitleg bij geef.
   De speakers zijn electrostaten van een onbekend Duits merk, Ecouton Audiolabor (sub en satelliet), ca 10-15 jaar oud Ze klonken geweldig! Echte elektrostaten, je neemt alleen de muziek waar, de luidsprekers verdwijnen in het geluidsbeeld. De USB- en ethernet-bus is voor het instellen van de speaker, en de crossover-regeling tussen sub en mid/hoog. Deze dingen kosten zo’n 20.000 (per paar glücklicherweiss, niet per stuk, ein Bisschen teuer aber dann hat man auch etwas…).

   De versterkers zijn monoblokken van Weiss zelf; deze worden niet meer gemaakt. 9 jaar geleden maakte David Weiss al een high end versterker met klasse D-componenten. Prijs 10.000 per stuk, er zijn er ca 20 gemaakt.

   De mengtafel is een van Daniel Weiss’ eerste producten; het is de digitale mengtafel die door Sony Music werd gebruikt voor digitale klassieke opnamen in de jaren 80 en 90. Daniel Weiss kreeg deze terug na gebruik. De mengtafel stuurde een hele reeks digitale regelcomponenten aan.
   Best een leuke tip: ga eens na welke hifi-goeroe er in de buurt van je vakantiebestemming werkt. Ze willen bijna allemaal wel iets vertellen over hun werk! En als je gaat, stuur vooral een verslag in naar ons!

   1. De bescheidenheid van Mr Weiss viel mij inderdaad al op, al heeft hij wel een duidelijke mening over wat er wel en niet klopt in de hifi wereld. De tip zal ik in mijn achterhoofd houden.
    Over de hier boeven genoemde spullen kan ik voorlopig nog maar dromen.

Geef een reactie