Fabrieksbezoek: Alpha Audio op bezoek bij dCS

Software

Vanaf de allereerste producten heeft dCS al fpga’s ingezet om de signalen te sturen en het product te voorzien van een stel hersens. Immers: een fpga is in feite een zelf te programmeren chip. Het voordeel is dat een fabrikant zelf functies kan toevoegen en een product later kan voorzien van verbeteringen. Dat heeft natuurlijk ook enorme voordelen voor de klant. Want zelfs nu komen er updates voor producten van 10 jaar oud! Dat zien we echt maar zelden.

Half software

Het grappige is dat een dCS in feite voor de helft uit software bestaat, al zijn het maar kleine chipjes. Deze chips doen echter ongelooflijk veel en bepalen in grote mate de klank van het product. Ga maar eens na. Wat bepaalt de klank? Juist: filteralgoritmen, jitter, verwerkingssnelheid, verdeling van de bits en bytes over de Ring DAC… et cetera. Al deze zaken zijn te manipuleren in software. En dat doet dCS ook.

De R&D-afdeling is continu bezig met het verbeteren van (dac)algoritmes en rolverdeling van de Ring DAC. Welke combinaties werken? Welke niet? Hoe snel moet de processor werken? Hoe kunnen we jitter verlagen? Is er een doorbraak? Dan komt er een software-update. En die zijn gratis. Precies: een dCS-dac gaat alleen maar beter klinken in de loop van de tijd.

5 reacties

  1. Ik had ooit n dCS geïntrigeerde cd speler de pi8, pracht van n speler. Toen deze uitkwam koste deze nieuw 12000 euro. Best wel n flink bedrag, ik kocht deze als occasion. Ik vond t echt n topspeler, totdat ik na n paar jaar wat aant loopwerk kreeg. Moest uiteindelijk n nieuw loopwerk in, marrrrr dat was niet meer leverbaar voor dit type. Zo n dure speler en dan bestaat t loopwerk niet meer en werd ook niet meer gemaakt. Dat vond ik echt balen en ook erg raar van zo”n bedrijf dat zoiets niet leverbaar meer was. Dus dat betekende exit dCS???

    1. Je hoeft de bladgouden versie niet te kopen. En dCS zelf zegt ook gewoon dat het niet beter klinkt. Dat goud – of welke speciale finish dan ook – is pure bling. Echter onder de kap is een ander verhaal. Als je ziet hoe dit is gemaakt, snap je beter de prijzen. Daarbij: welke fabrikant ondersteunt zijn producten meer dan 10 jaar? Gratis en voor niets? Op de aanschaf na natuurlijk…

  2. Zullen ongetwijfeld goede producten zijn die dCS maakt.
    Ok mooi van die software updates. Maar mijn hemel wat een prijskaartjes daar. Wel benieuwd naar vergelijkende testen trouwens.
    Voorlopig nog maar even door rommelen met mijn Cord dac-je! 🙂

Geef een reactie