Fotoverslag Cyrus Q Power

Cyrus Q power - voeding

Onlangs heb ik een Cyrus Q Power op de kop getikt op Marktplaats. Leuk voor de werkkamer waar ik toch heel wat tijd doorbreng. In combinatie met een setje Cambridge Audio Minx (komen nog) moet dat erg leuk gaan klinken, schat ik in. Tijdens mijn zoektocht naar meer informatie over de Q Power, viel me op dat er bar weinig over te vinden is. Vandaar even een klein stukje over deze opmerkelijk lekkere eindversterker. 

De Cyrus Q Power is helemaal niet nieuw. Sterker nog: hij is al lange tijd uit productie. Het was een aanvulling op de Quattro. Een alles-in-één zonder eindversterker: daar was geen plek voor. De Q Power biedt twee keer 50 watt in 8 Ohm en 70 watt in 4 Ohm. De voeding kan 30 ampere leveren, wat behoorlijk is voor zo’n klein bakje.

Nu heb ik helemaal niet veel kracht nodig om de Minx-set aan te sturen. Vandaar dat de Q Power me wel leuk leek. Ik heb goede ervaringen met Cyrus: lekker snel, open, luchtig en detailrijk. Soms wat nerveus als de luidspreker niet goed matcht. Maar ja: dat is bij de Minx niet echt te verwachten. Die zijn mild en rustig van karakter.

Ik heb een tijdje de PM1’s ingespeeld met de Cyrus. In combinatie met een Logitech Squeezebox Classic was dat echt waanzinnig genieten geblazen. Het liet zien dat je echt niet veel geld hoeft uit te geven om lekker muziek te kunnen spelen. Sterker nog: ik heb in tijden niet zo genoten. Zo simpel, zo basaal en toch zo ontzettend muzikaal! Het gaat om de combinatie blijkt wel. De PM1’s zijn kritisch op schone versterking, niet op de hoeveelheid watts. En als de Cyrus één zaak goed voor elkaar heeft, is het wel een goede voeding. Dat wilde ik even vastleggen op foto. Dus hierbij: een lekkere serie foto’s van deze prachtige eindversterker.

Benieuwd naar wat het me heeft gekost? 250 euro… koopje van de eeuw wat mij betreft! Tegen deze prijs / kwaliteit kan geen high-end op! :-).

 

Het complete binnenwerk

Cyrus Q power - Compleet binnenwerk
Het complete binnenwerk. Opvallend grote voeding voor twee keer 50 watt!

Detailopname van de voeding

Cyrus Q power - voeding
Flinke jongen! Kan dus 30 ampère leveren… niet slecht voor een bescheiden eindversterkertje.

Detailopname van de transistors

Cyrus Q power - versterker transistors
Hier wordt dus 50 watt bij 8 Ohm en 70 watt bij 4 Ohm opgewekt. De kast is de koeling, zoals altijd bij Cyrus. Geen powerbakken, maar wel heerlijk snel, schoon en luchtig.

Nog wat binnenwerk

Cyrus Q power - binnenwerk schuin
Nog een ‘vogelvlucht-foto’. Jammer van de schuifcontacten. Dat zie ik liever gesoldeerd.

En dichtgeschroefd

Cyrus Q power
Niet spannend, wel heel consistent. Elke Cyrus oogt hetzelfde.

Conclusie
Hier hoeft natuurlijk geen conclusie. Behalve dan dat ik de Cyrus een opvallend leuke versterker vind. Zeker voor 250 euro, wat deze me heeft gekost op Marktplaats. Kortom: hifi hoeft niet duur te zijn. Wel even goed zoeken én de juiste keuze maken.

9 reacties

 1. Dag Jaap,

  Beetje persoonlijk misschien. Heb je de Cyrus nog? Speelt hij nog? Ik zou misschien ook eentje aansluiten op mijn setje. Maar weet het toch niet zo goed. Meerwaarde tov de geintegreerde met 2×40 is waarschijnlijk te beperkt. Je vindt ze nog geregeld op marktplaats. Zou dat toch eens willen testen vooraf. Any suggestions?

  Groeten

  1. Dag Jaap,

   Een heel ander vraagje. Kan ik ergens de iets oudere reacties terugvinden of enkel de zes meest recente? Ik lees namelijk graag uw reacties op de vragen en bedenkingen van de lezers.

   Groeten

  2. Nee, de Cyrus heb ik niet meer. Die heb ik aan mijn zwager gegeven. Speelt er nu mee met volle tevredenheid. Ik weet niet of het beter gaat spelen: het is wel een oudje namelijk!

 2. Nog steeds een Cyrus III en net nog een tweedehands Cyrus Power gekocht om te bi-ampen! Mag dit alles uit 1994 komen, maar nog steeds erg muzikaal en voor heel weinig. Ik ben benieuwd wat ik moet gaan betalen als ik deze kwaliteit “nieuw” uit doos wil…

  Leuk stukje!

  1. Cyrus wist mij te verbazen met de souplesse, energie en enthousiasme. En dat voor deze prijs. Wat je zegt: prijs is zeer aantrekkelijk en moeilijk te overtreffen. Toch worden er ook nu wel veel mooie spullen gemaakt hoor! :-).

Geef een reactie