Een computer werkt niet prettig zonder permanente opslag. Daarom zit er in elke pc – dus ook een htpc – een harde schijf. Wie echter een pc heel stil maakt, zal merken dat een harde schijf vrij goed hoorbaar is. Wij hebben de Alpha Audio htpc daarom maar helemaal voorzien van ssd’s.

Ssd staat voor Solid State Drive, waarbij Solid State staat voor het flashgeheugen waarop ssd’s zijn gebaseerd. Het zijn zeer rappe en stille vervangers voor de harde schijf. Rap omdat de lees- en schrijfsnelheden veel hoger liggen, om maar te zwijgen over de veel lagere zoektijden. En stil, omdat er geen bewegende delen in een ssd zitten.
Helaas zijn ssd nog wel erg duur. Een 128 GB ssd kost op moment van schrijven ongeveer 200 euro. Een 256 GB versie ongeveer 380 euro. Zet ze dus wijs in, want het is zonde om een ssd te gebruiken als u geen snelheidswinst gaat boeken. Denkbare scenario’s voor ssd’s zijn:
- htpc’s (voor stilte)
- Zware software (video-, foto-, geluidsbewerking)
- Opstartschijf voor werkpc’s
- Notebooks (energiebesparing)
Pure stilte

De reden dat we ssd’s in de htpc bouwen, is vanwege de zoem die dan weg is. Hoe stiller een pc – en de Alpha Audio htpc is bijzonder stil – hoe duidelijker deze zoem hoorbaar wordt. Zeker in een meubel, wat resonantie kan versterken.
We hebben in eerste instantie de Western Digital Blue gekozen vanwege de stilte. En eerlijk is eerlijk: het is een stille schijf. Maar toch: onder lees- en schrijfacties is de schijf gewoon goed hoorbaar. Storend? Nee, niet echt. Maar als je streeft naar perfectie, kan het storen. Een ssd is 100 procent stil. Het is flashgeheugen, en dus onhoorbaar onder alle omstandigheden.
Energie
Nog een voordeel van ssd’s is dat ze zuiniger zijn. Een harde schijf gebruikt ongeveer 10 watt. Een ssd zit op maximaal 3 watt. Dat is toch weer wat minder. Door de gewone, mechanische schijf te vervangen, is dus 7 watt bespaard. Toch weer mooi meegenomen. Echter: het is niet de moeite waard om dit te doen als je de aanschafprijs wil terugverdienen.
Klonen

Het is natuurlijk zonde om alles opnieuw te installeren. We hadden alle software al keurig geïnstalleerd en geconfigureerd. Vandaar dat we een kloon van de Western Digital naar de ssd (en Corsair Performance Pro) hebben gezet. Wij hebben Partition Magic gebruikt, maar Acronis werkt ook prima. Het is maar wat u fijn vindt werken, of in de kast hebt liggen.
Conclusie
Wij zijn helemaal tevreden over de gewonnen stilte. Niets is fijner dan een geruisloos systeem. Zowel in rust als onder volle belasting. het is wel even wennen om een pc aan te zetten die helemaal geen geluid maakt. Het enige wat verraadt dat hij aan staat, is het piepje bij het bios, en een lampje van de cardreader dat even oplicht. Een genot!
Dag Menno en Jaap,
Ik zie dat de gebruikte Corsair Performance Pro 256GB een SSD van het type MLC (Multi-Level-Cell) is. Voordeel van dit type is het compacter opslaan van data, doordat er meer bits per cel weggeschreven kunnen worden. En dat maakt dat MLC relatief goedkoop geproduceerd kan worden, maar minder betrouwbaar is dan het type SLC (Single-Level-Cell). Laatstgenoemde schrijft maar 1 bit per cel weg en is daardoor betrouwbaarder, duurzamer en sneller. Maar er zijn dus meer cellen nodig om tot een vergelijkbare opslagcapaciteit te komen.
Men denkt trouwens dat MLC’s ongeveer 10.000 keer beschreven kunnen worden.
Dag Jan,
Het feit dat ssd’s stuk gaan heeft niet zozeer te maken met mlc of slc. Het gaat meer om instabiele firmware of controllers die stuk gaan. Dat is tenminste mijn ervaring met de vier (!) ssd’s die stuk zijn gegaan. Twee privé en twee tijdens tests.
Niet om je ongerust te maken, maar ik hoor toch pijnlijk vaak verhalen van mensen met gecrashte SSD schijven… In verhouding veel meer dan van de “ouderwetse” draaiende schijven…
Grondig backuppen is denk ik dus wel zo veilig voorlopig…
Dag Menno,
Je hebt 100 procent gelijk. Ik heb zelf al twee kapotte ssd’s gehad. Een Crucial M4 en een Patriot Wildfire. En op het werk twee Apacers. Ze zijn zonder enige twijfel minder betrouwbaar dan mechanische schijven. Zeker de Sandforce-modellen (nieuwere) geven veel problemen.
Voor de htpc maakt het me niet zoveel uit. Daar staat geen belangrijke data op. Alle belangrijke zaken staan op de nas :-).
Maar dank voor je waarschuwing. Zeker niet zonder reden!
Beste Jaap, denk eraan dat je geen unieke gegevens op de SSD schijven opslaat, kost ongeveer 5000 – 6500 EUR voor de recovery, laat staan de 256 bits AES encryptie in de controllerchip…niet leuk ; ) by the way complimenten voor je site! Graag tot ziens, mvrg, Robbert
Dag Robbert,
Heb je helemaal gelijk in. Ik zet alleen OS en vervangbare data erop. Nooit belangrijke zaken. Dus: goed advies van je! En bedankt 🙂
Een HD heeft een motor en een lineair actuator om de head heen en weer te schudden.
Een SSD heeft dat niet. Dat zijn 2 bronnen van EMI en rimpels op de power rail minder.
Dat is bij mijn weten de ?rationale?, een omgeving die elektrisch gesproken rustiger is en dan ook in minder verstoring geeft van de clock die de audio stream aanstuurt.
Zou dus een effect kunnen hebben bij on board audio of SPDIF header.
Bij een externe USB DAC kan ik mij daar wat minder bij voorstellen, zeker als het een async DAC is. Dan zouden er wilde signalen de DAC moeten binnendringen b.v. via een gemeenschappelijke aarde. Er zijn dan ook inderdaad USB DACs die galvanisch gescheiden zijn van de PC.
Dag Vincent,
Ik gebruik een externe usb-dac. En ik neem aan dat iedere liefhebber zo zijn audio uitstuurt. Een interne kaart heeft sowieso meer last van storing. Een computer-voeding is zeker niet geschikt voor audio. Al zijn er wel voedingen die lage rimpelwaarden hebben. Als je de onboard spdif-uitsturing gebruikt, zou lage rimpel kunnen helpen. Maar als je serieus met audio bezig bent, lijkt me dat niet een wenselijke manier van spelen. Maar dat is mijn mening :-).
Dag Jaap
Ik kom op diverse audio forums de claim tegen dat een PC met SSD beter klinkt dan een PC met een conventionele HD. Wat zijn jouw ervaringen?
Dag Vincent,
Ik hoor geen verschil tussen de twee. Dat lijkt me ook vrij onmogelijk. Wellicht dat mensen de afwezigheid van de lichte ‘ruis’ van de harde schijf koppelen aan een kwaliteitsverschil in weergave?
Wat ik me wel enigszins kan voorstellen, is dat een ssd via de usb poort iets beter klinkt. Het energieverbruik van een ssd t.o.v een 2,5″ mechanische schijf is veel lager, waardoor de usb-poort (usb 2.0) niet zo op zijn tenen loopt? Dat heb ik nog niet geprobeerd. Ik twijfel er ook aan of ik een verschil op een goede pc ga horen.
Quote: Een computer werkt niet prettig zonder permanente opslag. Daarom zit er in elke pc – dus ook een htpc – een harde schijf. Wie echter een pc heel stil maakt, zal merken dat een harde schijf vrij goed hoorbaar is. Wij hebben de Alpha Audio htpc daarom maar helemaal voorzien van ssd’s.
einde Quote:
Ik heb het dan wel een beetje anders opgelost door de methode van NFS server en cliënt, op deze wijze is de muziek op de sever/nas dan voor de speler als een FriendlyArm of Raspberry
gesuggereerd op een lokale schijf, maar in werkelijkheid dus op meters afstand, en dan dus geen van de nadelen, en de snelheid op een LAN is dan altijd voldoende.
Ik speel dan DSD files als dsf op deze wijze ook makkelijk af.
Zeker met ROON.
Geen voedings ruis door een stevige correcte voeding, en geen bewegende delen, als ventilator of schijf in de speler
Het laatst draaiende onderdeel zat bij mij in de meterkast; deze is onlangs vervangen door een slimme meter. De fan van mijn netbook draait nooit door een tooltje. De netbook wordt ook nooit warm vanwege de minimale configuratie.