Soms krijg je het in de bol en moeten er gewoon wat dingen gebeuren. Ik keek al sinds de nieuwe vM PA333-mono’s en de Pass Labs X2.5 een plek in de set hadden, naar hoe de indeling anders moest. Twee 300 watt mono’s op elkaar gaat niet lekker… kortom: tijd voor een grote schoonmaak!

De twee Van Medevoort PA333’s werden naar mijn idee te warm. Aan het einde van een dag- voordat ik ze uitzette voor de nacht – voelde ik behoorlijk wat warmte achter het deurtje. (De achterkant van het meubel is open, dus koeling krijgen ze wel). Dat beviel me niet, al is het wel prettig in de winter, want het scheelt weer stookkosten.
Puzzelen
Een andere indeling verzinnen in een meubel waar alles al een tijdje in staat en prima werkt is een klus. Je hebt te maken met kabellengte, gebruiksgemak (een voorversterker laag zetten is niet handig, net als een veelgebruikt apparaat achter een deurtje) en een soort esthetische balans. Eén ding is echter glashelder: de mono’s krijgen elk een eigen compartiment en de Pass blijft in het midden bovenaan.
Maar welke apparaten gaan dan verschuiven? Pfff…. De Pass Labs staat prima in het midden, de b-DAC gebruik ik teveel om achter een deurtje te zetten. Bovendien zit er veel aan gekoppeld. Kortom: die moet niet achter een deurtje… Na wat schuiven en passen en meten – in mijn hoofd en met de meetlat – kom ik erachter dat de htpc gewoon in het midden, op de onderste plank moet. Met daarop de settop-box. Op de Pass komt de b-DAC. Of laat ik de cd-speler weg en komt daar de htpc en hou ik de b-DAC op de onderste plank?
De cd-speler blijft
Ik heb het niet over mijn hart kunnen verkrijgen om de cd-speler – de trouwe Teac – weg te laten uit de opstelling, al zou het wel mooier staan. Wellicht komt er een dag dat ik toch een cd’tje wil spelen. Het kan ook zeker weleens handig zijn… de htpc heeft wel een dvd-loopwerk en met de Playstation kan je ook cd’s draaien via de dac, maar dat klinkt echt voor geen meter. De Teac zit met gemak op niveau van de htpc met b-DAC… soms klinkt het zelfs nog beter: vloeiender en wat milder. Het is echter het gebruiksgemak – de de detailweergave – dat streaming zo interessant maakt.
Stof tot nadenken

Wat is het stoffig in het meubel zeg! En dat terwijl er toch heel goed wekelijks wordt schoongemaakt in huis. Onder de cd-speler en eindbakken ligt en een laag stof… Geen centimeters, maar toch. Kan niet gezond en goed zijn. Achter de set, tussen de bedrading is het ook niezen geblazen. Zo blijkt maar weer dat het nuttig kan zijn eens in het half jaar eens goed huis te houden in en om de set. Zeker als er zware apparatuur en een htpc staat!
Inruimen
Na het stoffen, is het tijd om de set terug te plaatsen en de bekabeling netjes te leggen. Ik maak meteen gebruik van de situatie om wat vaste bekabeling voor verlichting – apart van de audiogroep natuurlijk – vast te zetten aan de plint, en ze in te korten. Dat staat netter. Lichtnet en signaalbekabeling probeer ik achter de set zoveel mogelijk gescheiden te houden (om storing te voorkomen). Overbodige bekabeling die tijdens het testen is achtergebleven (dat komt nog weleens voor tot mijn schaamte) verdwijnt weer in de lade waar back-up bekabeling ligt. Het geeft een goed gevoel eens goed huis te houden.
Akoestiek

Over een week of twee is de beurt aan de woonkamer. Dan komt een foto op akoestisch doek binnen (de AllPicture) en ga ik een experiment uitvoeren met producten van Soundwave. De eerste reflecties zijn op dit moment een beetje matig gedempt. Het is niet echt storend – zeker niet als je met de gordijnen dicht luistert – maar het kan simpelweg beter. Vandaar dit initiatief. Voordat er nog iets in de set gaat veranderen, is eerst de akoestiek aan de beurt. Daar is nu veel meer winst te behalen.
Al met al?
Het is heerlijk om af en toe eens de set op te ruimen, goed af te stoffen en weer netjes in te delen. Het staat nu praktischer, beter en vooral koeler (voor de eindverstekers en htpc). Dat geeft een lekker gevoel. Ook is de bekabeling nu beter gelegd en dat geeft rust voor het oog en in het hoofd. Ja, dit werkt ook psychisch door. Nu ben ik benieuwd hoeveel invloed de foto op akoestisch doek geeft en de Soundwaves… Leuk project!
weleens een Lyngdorf RP geprobeerd?
Beste Abel.
Ja, dat heb ik weleens geprobeerd (getest: ik kan het niet betalen :)). Erg indrukwekkend wat dat kan doen. Hoewel een passieve aanpak van akoestiek ook niet goedkoop is, is het in de meeste gevallen wel goedkoper dan een RP-systeem van Lyngdorf. Al kan je dat wel meenemen naar een volgend huis: een passieve aanpak niet.
Als je passieve akoestiek aanschaft tot het niveau waarop de RP corrigeert, is een Lyngdorf RP goedkoper (in een normale woonkamer).
Dat ligt er maar net aan hoe goed of slecht de ruimte is!
Wikkel de kabel eens door een ferriet ring heen of de versie die je er omheen klemt met één wikkeling dit kan zeer succesvol werken met het voorkomen van bijgeluiden van allerlei aard.
Hallo
Ik heb een vraagje
Ik heb in mijn pc een asus d2 geluidskaart,maar met het spelen van muziek hoor ik steeds digitale bijgeluidjes over mijn buizen versterker.hoe krijg ik dit weg
Beste Vincent,
Even twee vragen: hoe heb je de kaart gekoppeld? Is het via een digitale link of gewoon analoog uit naar de buizenversterker? Ik denk het tweede, gezien je vraag.
De storing heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met de voeding. In een PC zit gigantisch veel hoogfrequente ‘rotzooi’. De Asus D2 wordt gevoed vanuit het pci-slot en een molex. Als de voeding niet schoon genoeg is, zal dit doorwerken in de geluidskaart.
Wat je kan proberen, is de kaart in een ander slot doen. Ook kan een andere molex-stekker helpen, als deze op een andere voedingslijn zit.
Tenslotte zouden andere drivers ook kunnen helpen, maar ik denk persoonlijk niet dat het probleem daar zit. Toch is het een poging waard.
– verwijder de drivers via ‘software’
– Download en voer ‘driver cleaner’ uit.
– download de nieuwste drivers en installeer deze.
Ik hoop dat u hiermee geholpen bent.
Jaap,
Zijn de pa333’ers te koop?
groet,
Peter
Beste Peter,
Helaas… niet te koop! Ben er veel te blij mee.