vrijdag, april 19, 2024
Home Hi-Fi Hoe kies je de juiste accessoires?

Hoe kies je de juiste accessoires?

0
Hoe kies je de juiste accessoires?

Wie een mooie set heeft samengesteld, hoeft niet per definitie klaar te zijn. Er zijn nog talloze interessante – en minder interessante – accessoires en tweaks op de markt. We gaan ze zeker niet allemaal behandelen, dat zou onmogelijk zijn. Maar we gaan wel in op de meest effectieve tweaks die interessant voor u kunnen zijn. 

Eerder in deze serie hebben we het gehad over:

Accessoires zijn altijd een lastig onderwerp in de hifi. Immers: we hebben het over kabels, filtering, voetjes en andersoortige tweaks. Is het hoorbaar? De één vindt van wel, de ander niet. Is het zijn geld waard? Wederom: de één vindt van wel… een andere liefhebber niet.

Bekabeling

Audioquest Rocket 88
AudioQuest is één van de grootste fabrikanten van bekabeling voor hifi-gekken. We gebruiken de Rocket-88 al tijden in ons testsysteem.

De ‘grootste’ en naar ons idee één van de belangrijkste accessoires is bekabeling. Veelal leveren fabrikanten geen kabels mee met het apparaat. Het is dus sowieso nodig om een setje aan te schaffen.

Nu is het naar onze mening verstandig om voor een fatsoenlijke kabel te kiezen. En het maakt in wezen niets uit of deze nu een digitaal of analoog signaal moet transporteren. Beide kabels zetten een elektrisch signaal over van het ene naar het andere component. En dat moet zonder verlies of vervorming gebeuren.

En met fatsoenlijk bedoelen we helemaal niet peperduur. En of het nu zilver, goud of koperaders heeft, hoeft niet uit te maken. Een fatsoenlijke kabel beschikt simpelweg een degelijke afscherming en goede pluggen.

Bent u wel geïnteresseerd in hoorbare verschillen, dan loont het de moeite om eens een paar setjes mee naar huis te nemen en er even goed voor te gaan zitten. Wij hebben toch wel significante verschillen kunnen waarnemen tussen diverse soorten kabels. Zowel digitaal als analoog.

Power

PS Audio P5
De PS Audio P5: een regenerator. Niet goedkoop, maar het is wel een serieuze, hoorbare tweak.

Het hart van een hifisysteem bestaat uit voedingen. Of het nu een cd-speler, versterker of pc is: het draait allemaal om voeding. Hoe stabieler en schoner, hoe beter. En een schone voeding begint – naar onze mening – bij een schone aanvoer van energie.

Dat kan op een paar manieren:

  • Filters (zowel parallel als serieel)
  • Regeneratie
  • Speciale kabels: actief en passief.
  • Aparte lichtnetgroep

We raden eigenlijk altijd aan om een aparte groep aan te leggen als u die kans hebt. Bijvoorbeeld bij een verbouwing. Dat levert zonder twijfel de beste resultaten. Een aparte aarde laten slaan hebben we nog geen ervaring mee, maar dat moet ook een opmerkelijk resultaat bieden.

Een regenerator kan bijzonder goed werken. Zeker op apparaten die niet al te veel energie vreten. Denk aan een voortrap, dac of willekeurige bron. Door een perfecte sinus te leveren zonder vervorming, krijgt het apparaat de schoonst mogelijke voeding. Minpunt is dat regeneratoren doorgaans erg prijzig zijn. Denk aan een PS Audio P5… prachtig natuurlijk. Maar wel prijzig.

Kemp SNS Plug 1
De Kemp SNS plug is een zeer gemakkelijke en betaalbare oplossing voor netvervuiling.

Het effect van filters verschilt enorm. Het kan erg mooi werken, maar ook tegenwerken. We gebruiken zelf wat parallelle filters van Kemp (SNS Plug) en Art Speak. Die werken prima. We hebben ook een tweetal seriële filters van Van Medevoort: de PFM2. Die werken ook prettig. Maar bij redacteur in kwestie niet op eindversterkers. Bij Jan Karssen en Yung Lie werkt de PFM2 wel goed op de eindtrap. Zo ziet u maar: het is afhankelijk van de set.

Dan aparte kabels die een filterende werking zouden hebben. Dat valt voor ons gewoon niet te bewijzen. Feit is wel: we horen verschillen tussen lichtnetkabels. Het is soms een groot verschil, soms een heel klein verschil. En duurder is zeker niet altijd beter. Ook hier geldt weer: het moet passen. Proberen is de enige manier om te bepalen of een kabel een interessante verbetering brengt.

Meubels en voetjes

We hebben een vrij duidelijke mening over voetjes, meubels, klankschaaltjes en onderzet-blokjes: dat is werken in de marge… Het wordt eventueel interessant als alles al klopt. De set klopt, de akoestiek klopt (gaan we nog uitgebreid over schrijven!), de kabels kloppen.

Het nut van speciale meubels en onderzetvoetjes gaan we niet ontkennen, want we hebben demo’s gehoord van dit soort tweaks waar zeker veranderingen waarneembaar zijn. Echter: ze zijn in veel gevallen zeer subtiel. En gezien de prijzen van dit soort tweaks, is het veelal niet interessant tenzij alle randvoorwaarden kloppen.

Gratis tweaks!

akoestiek
Akoestische aanpassingen hoeven niet lelijk te zijn. Het kan ook discreet.

De beste tweaks zijn natuurlijk gratis tweaks. En we hebben het beste even voor het laatst bewaard. Wat kunt u nu aan uw systeem doen, zodat het beter klinkt, maar zonder te moeten betalen? Genoeg!

  • Voor de grootste winst: kijk kritisch naar de luidsprekerplaatsing
  • Nog een grote klapper: zorg voor een prettige akoestiek.
    • Te veel galm luistert niet prettig.
      • (Dikkere) Gordijnen dempen
      • Stoffen banken dempen
      • Een kleed voor de speakers dempt
      • Indien mogelijk: hang iets achter de speakers
      • Mooi, maar niet gratis: foto op akoestisch doek.
  • Gebruik indien mogelijk aparte wandcontactdozen voor digitaal en analoog.
  • Polariseer alles netjes (Kemp heeft een tooltje, maar het kan ook met een spannigszoeker)

Conclusie

Er zijn genoeg tweaks te verzinnen die een set naar een hoger plan kunnen tillen. Sommige zijn prijzig, andere zijn gratis. We hopen hiermee wat inzicht te hebben gegeven in de wereld van hifi-tweaks. Hebt u vragen of wilt u even een klankbord. Mail ons gerust. We hebben tevens een onafhankelijk adviesservice waar u gebruik van kunt maken.

×