Home Streaming Audio Netwerk Hoe maak je een geweldig netwerk voor streaming audio?

Hoe maak je een geweldig netwerk voor streaming audio?

19
Hoe maak je een geweldig netwerk voor streaming audio?

Tweaken met prioriteiten

Inhoud

We hebben de meeste verbindingsmogelijkheden en mogelijke tweaks binnen die verbindingen wel gehad. Kabel blijft het meest stabiel en een goede switch met mooie voeding is een eerste stap om het netwerk wat meer ‘audiofiel’ te maken.

Prioriteiten

De volgende stap is het netwerk te optimaliseren op gebied van voorrang. Sommige routers en switches (beheerde switches) laten het toe om apparaten voorrang te geven. En dat kán helpen. Niet alleen blijft de stream gewoon lekker lopen als iemand besluit het hele internet te downloaden; het kan óók beter klinken, hebben we gemerkt.

Voorrang geven aan bepaalde apparaten – of services – heet Quality of Service: QoS. Dit is geen nieuwe technologie: het bestaat al jáááren. Het zit al in veel routers verwerkt. Zeker de ‘gaming’ routers, aangezien online gaming een zeer lage latency vereist. Die routers kunnen bijvoorbeeld verkeer naar een gaming-server herkennen en geven dat voorrang boven ander verkeer.

QoS kan op vele manieren werken. En in een router heeft het vaak een andere toepassing dan bij – beheerde! – switches, maar we gaan daar nu niet op in, aangezien dat meer een IT-training is. En daar zit u niet op te wachten. Wat we gaan doen, is een paar voorbeelden geven van instellingen.

Allereerst is het belangrijk te weten dan standaard switches Рonbeheerde modellen Рg̩̩n QoS instellingen toelaten, aangezien deze functies alleen te vinden zijn in beheerde modellen; modellen waarop u kunt inloggen om dingen aan te passen.

Zoals u kunt zien, verschilt het enorm per merk en type hoe gemakkelijk het is om prioriteiten per poort in te geven. De Zyxel-switch die we hebben is vrij gemakkelijk. De Netgear GS108T is bijna ondoenlijk voor een gewoon persoon. De nieuwe Netgears werken wel heel gemakkelijk.
In de meeste gevallen is een prioriteit met een cijfer van 0 – 7 aan te geven, waarbij 7 real time is. 0 is standaard (het is niet van 0 (laagst) tot 7 (hoogst), maar 0, standaard, 1 laagst, 2 lager, 3 – 7 oplopend in prioriteit).

Flow Control – niet altijd beschikbaar bij een switch – is een andere tweak waar we een verschil waarnemen. In ons geval een verbetering. De focus lijkt iets strakker en stabieler. Opmerkelijk, aangezien dit eigenlijk alleen maar een overflow van een poort voorkomt. En bij audio is veelal geen sprake van een overflow, omdat het om lage bandbreedtes gaat.

Wat is klankverschil tussen een goed en ‘slecht’ netwerk?

Rust, rust, rust… en vaak ook meer ruimte en iets strakkere timing, zo lijkt. De verschillen zijn het grootste tussen een standaard modem-router en een goede switch. Daar maakt u direct een flinke ‘klapper’. Het fine-tunen van de prioriteiten (van laagste prioriteit naar hoge prioriteit) geeft een nuance-verschil in verfijning. U moet uw systeem héél goed kennen om dat waar te nemen, maar het geeft in onze set nét dat stukje extra rust. Subtiel, maar wel hoorbaar.

Samples

 

19 REACTIES

  1. Ik probeer in mijn Meraki ms220-8p (gemodificeerd door Audiophool met OCXO-clock en de door hem gemaakte voeding verwacht ik binnenkort aan de deur) de prioriteiten van de poorten in te stellen, maar ik kom er echt niet uit en kan wat hulp gebruiken. De instelmogelijkheden via het dashboard zijn mij iets te groot en zie door de bomen het bos niet.

    Korte uitleg over wat ik op de poorten heb aangesloten, waarbij ik de eerste 2 poorten de hoogste prioriteit wil geven:
    – poort 1: router (jbf cat6a)
    – poort 2: streamer (via Wodka)
    – poort 3: NUC met roon (via goedkopere audioquest)
    – poort 6: 2e switch in andere ruimte met daarop: NAS met muziek, pc, werklaptop)

    Wie kan mij hierbij helpen of heeft de juiste tip?

    Noot 1: het viel mij op dat het geluid veel beter was met streamer op de 2e poort t.o.v. de laatste poort; veel meer nagalm, breder geluidsbeeld, meer detail, meer punch. Streamer blijft dus op poort 2.

    Noot 2: Overigens heb ik via Cisco kunnen regelen dat ik voor een klein bedrag (in de UK voor ca € 0.50) een licentie voor een dag heb en zou dit opnieuw weer voor een volgende poging kunnen aanvragen (op de site bieden ze alleen licenties aan voor 1 of meerdere jaren voor veel te veel geld). De switch blijft na verlopen van de licentie gewoon met de opgeslagen instellingen werken.

      • Hoi Jaap,

        Ik probeer jouw tip onder een ander artikel uit te voeren; poort 1 en 2 een prioriteit 7 te geven, waarbij poort 1 naar de router gaat en poort 2 naar de streamer. De rest krijgt dan prioriteit 1 of 0. In het dashboard kan ik bij QoS e.e.a. instellen, maar de keuzemogelijkheden daar duizelen mij door gebrek aan kennis van netwerken. Per rule (en ik denk dus per poort) kan ik daar instellen: VLAN, Protocol, Source port, Destination port, DSCP. Bij het laatste zou ik dan een class kunnen instellen. Een schermadruk toevoegen voor de duidelijkheid lukt mij niet hier en een link met een plaatje ook niet. als je zoekt op “meraki qos best practices” en dan kijkt bij “SimpleVoIP”, dan zie je wat ik bedoel.

        • Dag Rick,

          Het ene merk heeft andere ‘regels’ als het gaat om QoS dan het andere. Netgear is niet 1 op 1 toepasbaar op Dlink, Zyxel of Meraki (Cisco). De tip: zet de prioriteit hoog, is welliswaar universeel: de uitvoering niet.

          Ik heb niet voldoende ervaring met traffic shaping in Meraki omgevingen. Ik kan / durf je hier dus niet te adviseren.

          • ik, heb nu de prioriteiten voor poort 1 en 2 hoger ingesteld, maar merk denk ik geen verschil; wellicht hebben alle poorten voldoende lucht qua bandbreedte. VLAN staat op “Any” en niet op VLAN 1. Ik denk dat dat niet uitmaakt, want het gaat erom dat voor wat al het verkeer betreft poorten 1 en 2 meer bandbreedte krijgen.
            Wel apart, wat ik eerder meldde, dat de streamer op poort 2 beter geluid geeft dan op poort 8. Had dit ook al teruggegeven aan Audiophool.

            Dank voor zover!

  2. Dag Jaap,

    Bij ons in de wijk komen ze binnenkort een fibernetwerk aanleggen. Hoe staan jullie tegenwoordig tegenover glasvezel en streaming audio? Doen? Het wordt wel lastig als de glasvezelkabel letterlijk tot aan mijn streamer moet doorlopen. Van de kelder tot aan de router in de woonkamer lukt misschien nog maar dan loopt er een internetkabel onder de vloer tot aan de set.

    Groeten Pieter

        • Hallo Pieter. Waarschijnlijk begrijp ik je niet goed.

          Je hebt nu een internetaansluiting die je huis binnenkomt. Daar hangt een modem/router aan vast van je huidige aanbieder. Vanaf die router loopt er een netwerk naar je audio toe, kennelijk een kabel die deels onder de vloer doorloopt als ik het goed begrijp.

          Je krijgt zometeen een glasvezelaansluiting. Komt die ongeveer op dezelfde plek als waar je huidige internetaansluiting komt? Zo ja, dan kan je het netwerk wat je nu hebt gewoon hergebruiken.

          Zo nee, dan moet je een ander netwerk aanleggen in huis. Dat kan Wifi zijn, dat kan ethernetkabels zijn, dat kan een glasvezel netwerk zijn zoals beschreven in het artikel. Maar een glasvezelnetwerk aanleggen in huis heeft geen enkele relatie met een glasvezel, coax (via de kabel) of telefoon kabel buiten.

          Je trekt geen glasvezel door. Het glasvezelmodem van de glasvezel internet provider werkt net als je huidige modem/router werk als WiFi zender en er zitten 3 of 4 ethernetpoorten aan de achterkant waar je vier gewone netwerk kabels op aansluit.

          • Dag Martijn

            Ik denk dat ik mag kiezen waar de fibercontactdoos zal komen. Dat kan in de kelder zijn waar mijn modem nu staat of nog beter rechtstreeks in mijn woonkamer onder de tv waar de internetkabel nu binnenkomt vanuit de kelder. Vanaf daar tot aan de streamer loopt inderdaad een internetkabel onder de vloer tot aan een switch en zo naar de streamer. Ik kan dus verder op de oude manier maar vroeg me gewoon af of ook die kabel onder de vloer vervangen moet worden door glasvezel om er de voordelen uit te halen op vlak van audio (ontkoppeling? Minder storingen?). Immers het netwerk vanaf de modem tot aan de streamer is bepalend zeg je.

          • Hallo Pieter. Duidelijk. Je vraag is : moet je kiezen voor een ethernetkabel (koper) wat je nu hebt, of moet je kiezen voor een glasvezel kabel? Bedenk wel dat bij een glasvezel oplossing in huis er twee kastjes bij komen. De situatie wordt dan:
            Modem -> ethernetkabel -> ethernet naar glasvezel kastje (met stekker!) -> glasvezel -> glasvezel naar ethernetkastje (met stekker!) -> ethernetkabel -> streamer.

            Er zijn verschillen. Het is niet perse beter. In bovenstaand artikel staat duidelijk aangegeven wat het standpunt is van Alpha t.a.v. een glasvezel oplossing in je huis (dus ter vervanging van een gewone ethernetkabel).

            Als het een kwestie van hakken en breken wordt, dan is de keuze heel erg makkelijk: laten zoals het is. Dan is het zeker niet de moeite waard.

          • Beste Pieter,

            Martijn heeft praktisch alles al toegelicht (dank, Martijn). Glasvels ín de woning als thuisnetwerk, heeft vooral nut over langere afstanden. Op korte afstanden is de winst minder groot. Mijn ervaring is dat het verschilt per systeem, converter, module, etc. Het is complex. Wil je het simpel houden, schaf dan een degelijke switch aan met een degelijke voeding en plaats die zo dicht mogelijk bij de streamer. Hang daar een mooie kabel aan en klaar is Kees.

×