HTPC software

Pc’s vormen steeds meer het centrum van een home theatre opstelling. Niet heel gek als u bedenkt dat een pc muisstil zijn werk kan doen en geheel naar wens ingericht kan worden. Wilt u echter video’s en muziek afspelen, of wellicht foto’s bekijken, dan hebt u software nodig. Welke software is er? En welke werkt het fijnst?

In wezen kan Windows alles wat in het intro beschreven is. Echter, gebruiksvriendelijk is het niet. Zeker niet als u voor het luisteren van muziek uw tv wilt uitzetten. Probeert u maar eens een cd te zoeken in de Windows verkenner zonder dat u het scherm mag gebruiken! Kortom: als u écht serieus met een htpc (Home Theatre PC) aan de slag wilt, zult u andere software moeten installeren.

Windows Media Center?

Inmiddels aardig bekend: Windows Media Center. Werkt prima… maar is wel érg beperkt.

Maar, er is toch Windows Media Center? Ja, dat is er wel, maar dat programma is, hoe gaan we dat vriendelijk zeggen, bagger. Het programma speelt lang niet alle bestanden en er zijn niet heel veel ‘apps’ voor waarmee je het programma kan besturen. Er zijn wel manieren om WMC bijvoorbeeld MKV’s of flac te laten spelen, maar het is gewoon een klus die je niet aan wil gaan, omdat er veel betere, gratis pakketten zijn die het beter doen. Ons advies: laat het links liggen en ga met één van de andere pakketten aan de gang.

Gratis of betaald?
Er zijn heel veel zogenaamde Open Source projecten voor htpc-software. Deze softwarepakketten zijn gratis en dus geheel legaal om te downloaden. Ze zijn echter wel afhankelijk van vrijwilligers en updates kunnen dus lang duren. Leuk aan Open Source is dat – als er een actieve community achter zit – dat er veel toevoegingen – add ons – voor beschikbaar zijn. Ook deze zijn veelal gratis en kunnen waardevolle functies toevoegen aan de software.
Bij betaalde pakketten mag u meer service verwachten dan bij open source software. Het hoeft echter helemaal niet het geval te zijn!

Mediaportal

De standaard interface van Mediaportal. Niet sexy. Echter: er zijn talloze skins om deze naar wens aan te passen!

Een van de meest bekende is Mediaportal. Dit  is een programma dat ‘out of the box’ niet heel mooi oogt, maar met zogenaamde skins een heel leuk jasje kan krijgen. Wij hebben er een klein half jaar mee gespeeld en het werkt op een beetje krachtige machine prima. Opstarten duurt wat lang en de instellingen zijn pittig om goed te krijgen, maar eenmaal ingesteld speelt het uitstekend.
Leuk aan Media Portal, is dat de community behoorlijk actief is. Er zijn heel veel skins voor Media Portal, waardoor het gemakkelijk is om een interface te vinden die bij je past. Ook zijn er regelmatig updates voor de basis, waardoor Media Portal behoorlijk stabiel is. Wij hebben geen vreemde crashes gehad en ook hardware acceleratie voor de videokaart (gpgpu) werkt uitstekend bij dit pakket. Dat is een groot pluspunt, want daardoor is het zelfs mogelijk op een zeer trage nettop (desktop met een Intel Atom of AMD C50, E350) vloeiend Full HD video’s af te spelen.
Er zijn apps voor tablets en smartphones voor Media Portal, maar niet vanuit de community zelf. Een app die wij hebben gevonden, komt van intelliremote. Echter, deze is gekoppeld aan een pakket dat op de pc moet draaien. En die is betaald. Unified Remote werkt ook. Deze app kost 2,79 op het Android-platform.

XBMC

XBMC: één van de beste mediapakketten. En het is nog gratis ook!

Onze persoonlijke favoriet. Bloedsnel, erg gemakkelijk in gebruik en 100% stabiel onder Windows en Linux.  De standaard skin oogt bijzonder goed en is zeer gemakkelijk om doorheen te navigeren. Leuk is: het werkt ook met een xbox-controller. Sterker nog: XBMC werkt ook op een xbox. Wij hebben het programma gewoon onder Windows 7 draaien en hebben er nog nooit problemen mee gehad. Wel moet gezegd: pas sinds versie 9 werkt hardware acceleratie voor een nVidia-videokaart onder Windows. Eerder wel onder Linux. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat er een ATI – nu AMD – videokaart in de xbox zit.
Het instellen van XBMC is in basis erg gemakkelijk, maar er kan wel wat mis gaan. Zo is het niet verstandig om de optie ‘full screen window’ te gebruiken. Dat kan stotteringen veroorzaken.
Ook XBMC heeft talloze plugins. Zo is er een mogelijkheid direct ondertitels te downloaden, IMDB te integreren voor filminformatie, en is er een eigen app om een smartphone of tablet als afstandsbediening te gebruiken. Die werkt natuurlijk uitstekend. Het installeren van plugins kan even lastig zijn, maar als je het eenmaal door hebt, is het gemakkelijk. Hier is een handleiding (engels).
Wie de afstandsbediening wil gebruiken. Eerst even de netwerkconfiguratie aanpassen, zodat het programma verbindingen toelaat. Dit is te vinden onder setttings en dan netwerk.

Boxee

Boxee: een mediaprogramma dat meer online gericht is dan andere pakketten. Jammer dat registratie vereist is.

Wij moeten natuurlijk meteen denken aan de Boxee Box van D-Link. Deze media player is gebaseerd op deze software die zowel op Windows, als op Linux en Mac OS werkt. Boxee werkt iets anders dan andere spelers. Allereerst is het noodzakelijk in te loggen. Vreemd, want waaarom zou dat nodig zijn? Tevens is Boxee veel meer gericht op online streaming via Youtube, Flickr, Shoutcast, etc. Het is wel mogelijk met de andere pakketen, maar het bij Boxee al standaard vrij prominent erin verwerkt.
Wat opvalt bij Boxee is dat er heel erg weinig andere skins te krijgen zijn. De reden: het zou erg lastig zijn om skins te maken. (kijk hier maar eens). Nu is de standaard skin helemaal niet vervelend, maar als je het vergelijkt met XBMC of Mediaportal, dan ziet Boxee er niet zo mooi uit. De navigatie lijkt overigens erg veel op die van de andere pakketten. Ook het inrichten en configureren is vrij gemakkelijk. Met een paar kliks kan je klaar zijn. Wat dat betreft geen opmerkingen! Ook is er gewoon netjes een (gratis) applicatie in de Market of AppStore te vinden waarmee Boxee te bedienen is. Tevens erg netjes: Boxee maakt direct verbinding met IMDB om deze informatie te koppelen aan gedownloade of geripte films. Dit, met een nette cover, maakt navigeren en een ‘filmpje pakken’ erg gemakkelijk. Keurig dus. Wel jammer: wij hebben nog geen manier gevonden om op folderniveau te navigeren. Het goed taggen van media is dus cruciaal bij Boxee!
Toch zouden we niet voor Boxee kiezen. Het feit dat je móet inloggen en dat er maar weinig plugins zijn, zoals skins, houdt ons tegen. XBMC is gewoon veel flexibeler wat dat betreft.

J.River

De Theatre view van J.River ziet er echt erg goed uit. Het pakket is echter betaald en biedt niet veel meer dan andere, gratis alternatieven.

J.River Media Centre is er al een tijdje. Dit betaalde pakket heeft bijzonder veel weg van Apples I Tunes, maar is toch echt bedoeld voor het installeren op pc. Wij hebben nog geen Mac / Linux-versie gezien. Is die er wel, dan horen we het graag.
De installatie van J.River is snel. Iets té snel als je het ons vraagt, want er wordt helemaal niet gevraagd naar bestandslocaties. Toch vrij cruciaal, aangezien niet iedereen video-, muziek-, en fotobestanden in de standaardmappen heeft staan. Punt van aandacht dus.
Eenmaal in het programma, zul je de meest belangrijke instellingen onder het menu Tools vinden. Daar kan je folders importeren in de bibliotheek. Dit proces is vrij gemakkelijk in stappen ingedeeld. Dat kan dus bijna niet misgaan.
J.River heeft een aantal views, waarbij de normale en de theater-view de meest interessante zijn. Het moet gezegd: de Theatre-view is erg mooi. En prettig om mee te werken trouwens. Wel is het ook bij J.River cruciaal om de albums goed te taggen, aangezien het anders een drama wordt om te navigeren; er is geen foldernavigatie. (Waarom is dat niet standaard?). J.River maakt standaard overigens geen verbinding met IMDB, zoals de andere pakketten dat wel doen. Wel is het mogelijk om een serie bestanden te selecteren en dan informatie van Wikipedia binnen te halen. Dat gaat aardig, maar lang niet zo goed als bij IMDB natuurlijk.
Het is mogelijk een afstandsbediening te downloaden uit de Android-market en Apple AppStore. Deze afstandsbediening werkt uitstekend, maar kan alleen gebruikt worden als J.River geregistreerd is.

Conclusie
Het mag duidelijk zijn welk pakket wij het beste vinden: XBMC. Het pakket start snel, werkt stabiel, prettig en de community is actief met updates, skins en plugins. Tevens goed is Mediaportal, maar deze is wel wat trager en lastiger te configureren. De overige pakket die zijn besproken, raden we toch niet zo snel aan. J.River is betaald en wij zien de meerwaarde niet. Boxee werkt goed, maar mist foldernavigatie en registratie is vereist. Niet wenselijk als je het ons vraagt. En Windows Media Center… die is gewoonweg teveel dichtgetikt om serieus te nemen.

 

11 reacties

 1. om nog ff op de geluids kaart terug te komen,ik denk zelf dat de onboard geluids kaart meer dan voldoende is toch?? het gaat me versterker in en die bepaald het geluid,als ik mis zit hoor ik dat graag.

  1. Onboard is in veel gevallen niet goed genoeg. Zeker analoog. Maar het ligt wel aan het systeem waarop de htpc wordt aangesloten. Bij een degelijk systeem, zou ik zonder enige twijfel voor een aparte geluidskaart gaan, of een externe usb-dac.

 2. hey
  ja waarom wave,ik ben eigelijk nog niet echt van overtuigt dat het niet hoorbaar is.zijn nog te veel meeningen over verdeeld.biuten dat heb ik zat ruimte om 4 tot 500 cd,s op de schijf te zetten,dan ga ik maar voor de 100% beste.maar als het met FLAC makkelijk is om te verwerken ga ik maar is testen door de zelde cd nu nog maar ff in itunes te zetten en aftespelen op mijn versterker.ik moet trouwens zeggen dat ik zeer tevreden ben als ik het via de pc op mijn versterker afspeel ,mooi rustig weergaven .

  1. Beste John,

   Ik kan je garanderen dat je geen verschil gaat horen tussen een lossless-formaat of wav. Immers: lossless is zonder verlies: alle data kan weer teruggerekend worden. Als ik zeg: 1+? = 3, dan weet je toch dat het ? voor 2 staat? Zo werkt heel simpel uitgelegd een lossless codec. Het gaat veel verder, denk aan patroonherkenning, maar daar hoeven we hier niet op in te gaan.

   1. Best Jaap

    1/ Het principe van FLAC / Lossless compressie snap ik, maar kunnen er dan echt geen “problemen” optreden tijdens het afspelen van de audio vermits de FLAC in real-time eerst decompressed moet worden om uit te lezen?

    2/ Ik heb ervoor gekozen om de FLACs om te zetten naar AIFF zodat ik iTunes (werk met Mac Mini aan AVR) kan gebruiken als library management tool, want werkt net iets prettiger dan bijvoorbeeld Decibel (wat ik voorheen gebruikte).

    Vermits AIFF eigelijk vergelijkbaar is met WAV(e), zijn de files wel iets groter maar ik ga ervan uit dat de conversie op zich geen degradatie meebrengt qua kwaliteit vermits het van lossless naar lossless is, of vergis ik mij?

    3/ Sinds kort heb ik de Lossless audio checker ontdekt en nu blijkt dat een groot deel van de FLACs (gekochte) blijkbaar ook een CUTOFF bevatten waardoor je, althans volgens de makers, er quasi zeker van kan zijn dat het upscaled MP3s zijn die naar FLAC werden geconverteerd (en je dus eigenlijk nog steeds met verlies zit).

    Wat zijn zoal betrouwbare bronnen tot het downloaden van FLACs / AIFFs met gegarandeerde kwaliteit? (want die upscaled files zijn ook blijkbaar enkel 44k, dus CD kwaliteit)

    Excuses dat dit off-topic is met betrekking tot de originele berichtinhoud maar het gaat iets verder in op bovenstaande discussie.

    1. FLAC decoderen is het niet het probleem. Elke instapprocessor kan dat met twee vingers in de neus. Ga daar maar vanuit. Ik heb lang pc-hardware getest en heb nog nooit een processor onderuit zien gaan bij het decoderen van flac. Dat gaat met minstens 100 keer de snelheid van afspelen. Neem daarbij in het achterhoofd dat elke speler een buffer opbouwt (in het RAM) en ook nog checks uitvoert of er geen fouten optreden en je zult begrijpen dat het nooit misgaat. De reden dat sommige een verschil (menen?) te horen, is dat losse streamers wellicht andere codecs gebruiken, óf chips gebruiken die er wel moeite mee hebben. Immers: als je WAV doorstuurt, hoeft een streamer (denk aan een Olive, Linn of NAIM) niets te berekenen. Bij FLAC moet dat wel: er moet gedecodeerd worden en dat kost rekenkracht. En als een processor moet rekenen, is er energie nodig, wat weer voor interferentie kan zorgen, etc… Naar mijn idee, zijn dat ontwerpfouten, want aan het bestand ligt het niet: dat is lossless…

     Transcoderen tussen lossless formaten kan geen kwaad. Wat je zou kunnen doen is een vergelijking laten doen met EAC. Die heeft een tooltje waarmee je een wav-comparison kan doen. Heel geinig en het geeft inzicht in hoeveel samples er wel niet verloren gaan bij comprimeren naar mp3.

     Ik zou het niet met zekerheid durven zeggen, eerlijk gezegd. Ik denk dat partijen als Linn, NAIM, Bowers & Wilkins en Channel Classics wel betrouwbaar zijn, maar ik vind dat aanbod erg matig. HDTracks is de grootste, maar ook daar heb ik weleens een download gedaan die ik ervan verdenk dat het geupsampled is: van cd naar 24/96; beeldvorming was waziger en detail niet beter dan de cd. Het gros is echter wel prima…

     Dit is niet off-topic hoor… :-).

 3. hey
  dit is meschien een vraagje wat er buiten valt.wat ik zoek is een puur programa voor muziek op de pc.de pc gaat direct op mijn versterker.tips geluids kaart mag altijd.mijn eis is,dat het werk met de ipad,dus remote.de bedoeling is om mijn cd,s op de harde schijf te zetten en met de ipad via het netwerk wiffi te bedienen .ituns werk goed,ik vindt het alleen lastig,dat als je alles met wave er op zet dat je moelijk een plaatje van een cd hoesje er bij kan voegen.meschien vraag ik teveel maar je weet maar noiit of er zoiets is groet john

  1. Dag John,

   Prima vraag! Voor zover ik weet werkt Foobar (Foobar 2000) ook met een app. Foobar is een uitstekend muziekprogramma, wat zowel ASIO, als Wasapi, als Wasapi Event mode ondersteunt, en is te bedienen met onder meer MonkeyMote.

  2. Ik vraag me trouwens af waarom u in wav ript. Het is wel mogelijk om album art te krijgen met wav, maar het is veel lastiger. Ook zoeken in de bibliotheek kan lastig zijn als u in wav ript. Persoonlijk zou ik voor flac gaan. Of wellicht Apple Lossless (alac of ale). Dan kunt u veel gemakkelijker albumhoesjes krijgen, artiest-informatie toevoegen, etc.

 4. Je gaat wel heel kort door de bocht.
  Een HTPC zonder de TV functie is niets meer dan een media player.
  En dan valt J. River en XBMC al af en houdt je Media Portal en Media Center over daar de laatste 2 wel over een eigen PVR functie beschikken en alle DVB standaarden zeer gemakkelijk laten implementeren.
  En Media Center niet serieus nemen? dan heb je werkelijk geen seconde in de software gekeken daar Media Center alles kan wat de andere pakketten ook kunnen er wel degelijk zeer goede plugins zijn en dit vaak nog beter en stabieler doet dan welk pakket dan ook en het met de juiste installatie verre van een hobby pakket is..
  Met 10 jaar ervaring op Media Center gebied is het stukje leuk om te lezen maar wel extreem een persoonlijke keus verhaal ipv een representatieve onderbouwing.

  1. Beste Pascal,

   Daar ben ik het helemaal niet mee eens. Htpc staat voor home theatre pc, oftewel: thuisbioscoop computer. Daar hoort naar mijn idee helemaal niet een tv-tuner bij. Het is toch ook geen voorwaarde voor een thuisbioscoop? Ik ken genoeg mensen die een thuisbioscoop hebben, waarmee geen tv te kijken is. Het is leuk als het kan, maar het is geen voorwaarde.

   Een htpc hoort gewoon alleen media af te spelen: foto’s, video’s en muziek. TV is natuurlijk óók een beeldmedium, maar zal lang niet iedereen wensen of eisen.

   En met dat in het achterhoofd, is Xbmc en J. River een prima optie. Ik vind het beter dan Windows Media Center, maar dat is mijn mening. Als andere gebruikers WMC geweldig vinden, mag dat natuurlijk. Het is een kwestie van smaak. Ik vind de tuner-optie en tv-gids geweldig van WMC, maar de implementatie van blu-ray en standaard bestandsondersteuning erg matig. Tenminste: out of the box. Natuurlijk is er van alles te tweaken, maar dat is gewoon in mindere mate nodig bij Xbmc en J. River. Tenminste: dat heb ik gemerkt in de vijf jaar dat ik htpc’s configureer en bouw.

Geef een reactie