Interview Eelco Grimm – Grimm Audio MU-1

Grimm MU-1

Vorig jaar stond een prototype op de High End Munchen. In 2019 hebben we hem horen spelen. Nu is hij dan eindelijk beschikbaar. Volgens Eelco Grimm is het het grootste project waar Grimm aan heeft gewerkt. Groter dan de LS1. De ‘boosdoener’: software. Wat is er dan zo bijzonder? Is de MU-1 meer dan gewoon een ROON-server / speler? 

Streaming audio…. het is een markt die in rap tempo verzadigd is geraakt. Al is de top van de markt wel redelijk stabiel; enkele merken – veelal nieuwe merken – hebben het geschopt tot de gevestigde orde. Grimm Audio is vooral bekend van de hyper-nauwkeurig clocks en de actieve luidsprekers: de LS1-serie.

Streamer met een twist

Nieuw in het assortiment is de MU-1. Een ROON-server en endpoint. Echter heeft de MU-1 een twist. Een drietal twists als we kijken naar de concurrenten. Zo zien we niet alleen een digitale uitgang, maar ook een paar ingangen. Het is mogelijk andere bronnen aan te sluiten. Handig, want zo genieten die bronnen ook van de supernauwkeurige klok. Een FLL om precies te zijn. Wat het voordeel van een FLL legt Eelco Grimm in het interview uit.

Dikke FPGA

Tenslotte zit er nog een FPGA in die alle signalen upsampled naar 24 bit / 176.4 of 192 kHz. Hiervoor is – op de wijze waarop Grimm het doet – enorm veel rekenkracht nodig. Eelco meldt dat de FPGA geen flauw modelletje is, maar dat hij ondanks de forse rekenkracht nog steeds zeer zwaar belast is.

Het voordeel van dit nauwkeurige upsamplen is dat de dac die achter de MU-1 komt te staan, minder hoeft te rekenen en dat fouten in een verder stadium worden verminderd. Dit heeft als resultaat dat er meer ruimte en resolutie hoorbaar is. Meer inzicht in de muziek… Eelco legt het proces in de video verder uit.

Streamen, clocken en upsamplen

Onder aan de streep is de MU-1 meer een centrale hub en niet zozeer een streamer. Of ROON endpoint. De MU-2 gaat een zelf ontwikkelde, discrete dac toevoegen, de MU-3 zelfs nog een paar eindversterkers. Maar dat is toekomstmuziek. Eerst maar eens de MU-1…

We hebben hem ter test. Verwacht dus binnenkort een review!

Interview Eelco Grimm – Grimm MU-1 streamer

5 reacties

 1. Ik heb de MU-1 gehoord op de XFi in combinatie met de LS1 en was heel erg onder de indruk.
  In het interview wordt gesproken over de diverse formats die de MU-1 aankan waaronder DSD. Nu is het zo dat je via Roon ook DSD kan afspelen als je DAC dit formaat niet ondersteund.
  Roon zal dan DSD intern converteren. In Roon wordt DSD geconverteerd naar high res PCM. Als jullie tijd hebben zou je dan een testje willen doen en DSD playback willen vergelijken.
  MU-1 DSD eigen playback vs DSD conversie in Roon ?
  Ook heel benieuwd of als jullie naar de MU-1 luisteren of PCM of DSD jullie voorkeur geniet.
  Alvast Bedankt !

 2. Idem Jaap!
  Mogelijk dat het de Xilinx XC7A200T FPGH is
  Wordt behalve door Chord in ieder geval ook door Auralic gebruikt voor upsampling doeleinden.

 3. Erg mooi product waarbij met een schuin oog is gekeken naar o.m. Chord Electronics zo begreep ik op de XFi.
  Benieuwd welke FPGA Grimm gebruikt!

  1. Was leuk je te ontmoeten op Xfi!
   Denk ook dat ze wat inspiratie hebben opgedaan bij Chord… We hebben de MU-1 nu op kantoor. Zal eens checken als ik hem op een normale manier open krijg.

Geef een reactie