Interview met Chris Russell, CEO Bryston Ltd.

Chris Russell - Bryston

Na afloop

Chris Russell - Bryston

Nadat het interview is afgenomen en de recorders zijn afgeschakeld heerst er een plezierige en ontspannen sfeer. Carol-Ann komt er ook weer gezellig bijzitten en er worden verschillende herinneringen opgehaald. Gepassioneerd vertellen beide Russells over kinderen en kleinkinderen.

Natuurlijk wordt er gesproken van de eerste prototype versterker die door Chris aan de keukentafel in elkaar werd gesoldeerd en net op het juiste moment werd aangeboden (en gekocht) door de Toronto Sound Studio’s. En dat de eerste productie-Bryston ‘per ongeluk’ werd verkocht door een dealer die de versterker kreeg om hem te gebruiken als demo om orders te genereren. Ondanks het de verkoper op het hart werd gedrukt deze versterker niet te verkopen, verkoopt de dealer hem, nog voor Chris de winkeldeur achter zich had dichtgetrokken, aan een klant. Omzet is immers omzet, maar hiermee was nummer 1 foetsie en de eigenaar bleek, tot groot verdriet van Chris, niet traceerbaar.

Is het daarbij gebleven? Nee. Het verhaal had nog een staartje. Na vele jaren neemt er een klant contact op met de fabriek. Met een servicevraag. Zijn oude Bryston deed het na jaren intensief gebruik nog perfect, maar hij wilde hem preventief laten controleren. Nadat hij het serienummer noemt, kan de fabrikant het nauwelijks geloven. Dit is de bewuste klant die de eerste Bryston had gekocht. Bryston biedt deze klant een splinternieuwe Bryston aan in ruil voor de ‘verloren geraakte’ Bryston No. 1. Deze laatste pronkt nu al jaren in de vitrinekast in de entree van de fabrikant. En de klant? Waarschijnlijk een ambassadeur voor het leven.

Door importeur Mafico wordt de huidige prijs van Bryston producten aangehaald. Met name in de handel leeft de indruk dat Bryston producten vroeger veel goedkoper waren dan vandaag de dag. Chris vertelt dat dit grotendeels is te wijten aan inflatie en niet zozeer aan hogere marges voor Bryston. Volgens Russell probeert Bryston de prijs van haar producten zo laag mogelijk te houden om het voor een breed publiek toegankelijk te houden. (Red. Bryston kan ook niet zo veel veranderen aan de torenhoge belastingen en heffingen binnen de EU).

Carol-Ann spreekt toch nog even een stukje frustratie uit. Alle producten worden handmatig en met hart en ziel gemaakt door gepassioneerde Bryston medewerkers. Dit om een zo hoog mogelijke kwaliteit te garanderen, zonder dat dit ten koste gaat van de prijs. Toch wordt Bryston vaak vergeleken met duurdere concurrenten en het oordeel van de recensent is dan ‘goed voor het geld’. Carol-Ann geeft aan dat de fabrikant dit als een enorme belediging ziet, ook al bedoelt de recensent dit vaak op een positieve manier.

Feit is dat Brystons niet astronomisch zijn geprijsd en dit heeft voor sommigen een psychologisch effect. Duur is immers beter toch? Voor sommigen is het in elk geval interessant om de buurman mee af te troeven. Er is wel eens overwogen om de prijzen te verhogen en Chris haalt het voorbeeld van Disney figuurtjes aan. Initieel bleken deze figuurtjes in de jaren ‘50 slecht verkoopbaar. Niemand wilde ze hebben. Nadat Walt Disney de prijzen ervan had verveelvoudigd, bleken deze figuurtjes ineens premium producten en werden massaal door gefortuneerde kopers aangeschaft. Maar, goed nieuws voor ons, tot op heden vaart Bryston nog gewoon haar eigen koers zoals ze dit al decennialang doen en blijven Bryston producten nog binnen bereik van ons hifi-liefhebbers.

Canadezen… Wij maken er misschien wel eens grapjes over. Dat ze nuchter zijn en eigenzinnig. De Groningers van Noord-Amerika en zo. Daar kunnen we nu nog wel iets op aanvullen. Namelijk sympathiek, vriendelijk, warm en sociaal. Wij hebben Chris en zijn vrouw ervaren als twee mooie mensen die zich met hart en ziel inzetten voor het bedrijf, de familie en de lokale gemeenschap in Canada. En deze ‘kernwaarden’ vertalen zich logischerwijze in de cultuur en bedrijfsvoering van de fabrikant.

Dan is het beslist goed om te vernemen dat ook Nederlanders een belangrijke rol spelen binnen de muren van Bryston, dus Bryston is ook een heel klein beetje Nederlands. Nu heeft de laatste ‘n’ in Bryston officieel een andere betekenis, maar voor ons staat deze ‘n’ vanaf nu heel stiekem voor ‘Nederland’. Ssst! Niet verder vertellen!

Ja, onze missie is geslaagd. Wij hebben het ware gezicht van Bryston gezien en dit was ons een waar genoegen. Mafico, bedankt.

4 reacties

  1. Ik kan maar een korte reactie geven, want ik moet nu naar een verjaardag.

    Waar ik het over wil hebben is de levensduur van producten.
    En ik wil het hebben over de nieuwe layout van Alpha en de gebruiksvriendelijkheid.

    Niets zo vervelend als een product kapot gaat waarvoor best veel is betaald. Bij zo’n product kijk ik dan achterop of ergens waar de tekst staat ‘made in ……’
    China, daar zit een vreemd bijsmaakje aan. Het ene China product is het andere niet.
    Het imago dat Chinezen voor een schijntje goedkope producten maken, en zelf geen kwaliteitsgevoel hebben omdat ze lijken op hoe meer hoe beter.
    De kwaliteits consument die weinig wil voor veel geld ziet graag ‘made in Canada’ of ‘made in Great Britain’ om te doelen op vakmanschap en in kleine exclusieve oplages gemaakte producten.

    Geen tijd meer, moet naar een verjaardag.

Geef een reactie