Home Hi-Fi Akoestiek Introductie Acustica Applicata Volcano

Introductie Acustica Applicata Volcano

0
Introductie Acustica Applicata Volcano

Akoestiek… een cruciaal onderdeel van onze hifi-hobby. Zet een geweldige set in een slechte ruimte en het geheel klinkt nergens naar. Zet echter een middelmatige set in een heel goede ruimte en het geheel klinkt prima. Toch vergeten veel liefhebbers te kijken naar de kamer… zonde. Wij bekijken vandaag de nieuwste creatie van Acustica Applicata: de Volcano. Een ‘resonator’… 

Akoestiek is bijna een vak. Een wetenschap. Wie een slechte kamer goed wil krijgen, moet écht verstand van zaken hebben, anders kan het zomaar helemaal mis gaan. We spreken uit ervaring. Onze nieuwe luisterruimte is in basis gewoonweg lastig. Een ‘pijpelaar’ van 10 bij 5. En een plafond van rond de 2,5 meter. Wie kan rekenen, zal direct zien dat hier staande golven de vrije hand hebben.

De kunst is niet te veel te dempen. Dan wordt het te dood. Dat bleek na onze eerste meting wel. We zien een enorme dip in het middengebied. We hebben toen de helft van de demping weggehaald, de demping dikker gemaakt en in de hoeken gezet. Ook hebben we wat schotten verplaatst. Dat gaf een enorm verschil. Veel meer openheid en sprankeling. En de meting? Die laat direct zien dat het midden weer gezond is… Meten is heel vaak weten… En dat hebben Italo Adami en Fabio Liberatore van Acustica Applicata ook zeker gedaan met hun producten.

Resonator

Voor het verspreiden van reflecties heeft Acustica Applicata de DAAD. Deze werken primair als diffuser, maar kunnen ook deels worden gebruikt als tubetrap. De DAAD’s werken – afhankelijk van het model – behoorlijk breedbandig. Plaats deze op strategische plekken en u zult horen dat de akoestiek aardig opknapt.

Voor specifiek laagcontrole en ‘imaging’ hebben de Italianen de grote Polifemo en de nieuwe Vulcano. Fabio Liberatore vertelt dat de Vulcano in feite een betaalbare Polifemo is. Hij mist het diafragma waarmee de energie van het laaggebied te regelen is, maar we zien onderop wel een pijp waarmee de resonantiefrequentie te regelen is én een ‘klep’ waarmee het geluid te sturen is. (Zie de video). Tevens is de basis-versie van de Vulcano kleiner, waardoor de Polifemo wel wat dieper kan gaan. Echter zijn er extra kamers te koop, waardoor de bandbreedte van de Vulcano te vergroten is.

Hoorbaar?

Nou en of! Het is echt een heel bijzondere gewaarwording om te horen wat deze ‘tweak’ kan doen. Het fijne is: het is real time. Verschuif de poort en u hoort direct wat het doet. Draai aan de klep en u hoort direct het stereobeeld veranderen. Er is geen inspeeltijd, geen vertraging… Kortom: geen geneuzel.

Wij horen tijdens de demo bij Rhapsody overduidelijk een verbetering. Met de Vulcano goed ingeregeld horen we duidelijk een resonantie – brom – verdwijnen. Het beeld trekt wat verder open en we horen meer definitie en verfijning in het gebied rond de 70 Hz.

Het mooie is: het systeem zonder de Vulcano klinkt al erg goed, maar mét staat er een dikke punt op de ‘i’. En eenmaal daaraan gewend, is het lastig terug te gaan. Zo gaat dat in de hifi.

Voor een prijsoverzicht van Acustica Applicata kunt u op de website van importeur More Music terecht.

Video Acustica Applicata Volcano

×