Introductie Grimm Audio MU-1 streamer

Grimm MU-1

Een streamer van eigen bodem… dat is altijd mooi om te zien. Een streamer van Grimm Audio… nóg mooier om te zien, want dat is bijna een garantie voor zéér hoogwaardige weergave. En in geval van de Grimm Audio MU-1: ook een zeer hoogwaardige afwerking. Wat een beauty. Maar we lopen op de zaken vooruit. Eerst maar eens de basis neerzetten. 

Eerlijkheid gebied te zeggen dat niet alles uit eigen huis komt. De Grimm Audio MU-1 is een ontwikkeling van Grimm Audio mét een paar externe partijen. Zo is voor het optische ontwerp hulp ingeschakeld van een industrieel vormgever én is er mee-ontwikkeld aan de software en de DSP-programmering. (Die zit in een aparte FPGA, op een apart board.).

Maar de print-ontwerpen, clocking, low-noise voeding en natuurlijk de projectbegeleiding en strategische keuzes… die zijn door Grimm afgehandeld. Geen sinecure, zo horen we tijdens de presentatie.

Wat is de MU-1?

De Grimm Audio MU-1 is een streaming bridge. Voor ROON om precies te zijn. Nu is het ook zo dat er ROON server op draait. Twee in één dus. Maar even terug naar de bridge: dat is dus een streamer zonder dac. Er komt nog een MU-2 en MU-3. De ‘2’ heeft een dac, de ‘3’ ook nog versterkers. Er komt dus nog een soort van ‘all-in-one’. En tsja: de volgende stap: de MU-X in een LS1? LS2? Wie zal het zeggen?

Wat maakt de MU-1 bijzonder?

We hebben deze vraag direct aan Eelco Grimm gesteld (zie de video). Volgens Eelco Grimm is de MU-1 bijzonder vanwege zijn extreme precisie. De DSP en samplerate conversie is dusdanig goed dat deze niet hoorbaar is. Sterker nog: het kan een muziekstroom verbeteren. Mede doordat sommige dacs beter werken op een specifieke samplingrate. Door in dat soort gevallen alles om te zetten, wordt de uiteindelijke weergave beter.

Maar als je gaat omzetten (zowel in samplingrate, als soms in formaat; pcm naar dsd, of andersom), moet dat wel heel goed gebeuren. Als dat niet helemaal goed gebeurt, gaat dit altijd ten koste van de weergave. De missie bij de MU-1 (en MU-2 en MU-3) was dit extreem precies te doen. Lastig… want in dat soort gevallen speelt alles een rol. Van de voeding, tot de clocking, tot de laatste weerstand.

Op gebied van aansluitingen, zien we bij de MU-1 natuurlijk alleen digitale aansluitingen: AES, spdif, optisch, usb (voor usb-sticks, harde schrijven en ssd’s met muziek), ethernet én … een coax antenne ingang. Quirky!

Prijs en beschikbaarheid

De Grimm Audio MU-1 gaat ongeveer 9995 euro kosten. Dat kan even slikken zijn. Maar als u inziet dat dit – volgens Grimm – de beste streamer ter wereld is, en dan naar de concurrenten kijkt, is het nog schappelijk. En het zet hoge verwachtingen…

Foto’s introductie Grimm Audio MU-1 streamer

Video introductie Grimm Audio MU-1

13 reacties

 1. De beste? Hmmm…. Zal niet makkelijk zijn een dCS Network Bridge te verslaan die gevoed wordt door een ‘eenvoudige’ roon server en client. Zeker niet met de aankomende audiofiele switch met geïsoleerde poort van Uptone Audio. Ook geen goedkope setup wel de helft van de prijs van deze Grimm streamer.

  1. De dCS Network Bridge is zal best een goed apparaat zijn. Maar wel even kritisch luisteren of hij in je setup matcht. Bij mij klonk hij erg koud/klinisch.

   1. Dat zijn termen die ver weg staan van mijn ervaring. De combinatie dCS Network Bridge en een Chord DAVE is het meest transparante en muzikale dat ik ooit heb gehoord. Ik vermoed dat er iets anders niet helemaal okay was in je keten.

  2. Wat me opvalt is dat veel lezers direct een oordeel vellen zonder het product te hebben gehoord. Dat gebeurt niet alleen nu. dCS maakt waanzinnig goede spullen. We gaan hem ook zeker nog testen. Maar ik denk – gebaseerd op de luistersessie daar – dat dCS het heel zwaar gaat krijgen.

   1. Ik velde geen oordeel, ventileerde alleen een gedachte. Deze is vooral gebaseerd op het feit dat het all-in-one concept is. Dit kon wel eens de achilleshiel zijn van deze streamer. Het is een algemene overtuiging om computer-hardware en audio-hardware het liefst zo ver mogelijk bij elkaar uit de buurt te houden. Dit omdat de eerste de tweede anders kan vervuilen met ongewenste RFI/EMI.

    1. Naar aanleiding van je opmerking, de meeste mensen dan er blijkbaar vanuit dat het een standaard PC o.i.d. is, maar dat hoeft helemaal niet. Maar als ik een klein Single Board computer (QuadCore)in een DAC stop, met een lineaire zeer schone voeding, dan praten we toch echt over iets anders. Dan is het ook in mijn ogen niet een juiste insteek, en moet er wat verder gekeken worden dan de neus lang is

 2. Met Grimm Audio staat er een ding vast.
  Als je de euries hebt en je geen zin, of tijd wilt vrij maken om te gaan winkelen.
  Dan kijk je gewoon wat het telefoonnummer is, van de dichtstbijzijnde leverancier.
  Dit merk is een begrip in de audio wereld.

  Wil je toch beter, dan is dit net zoiets als zoeken naar:

  een betere jazzpianist dan Oscar Peterson
  of een betere auto motor dan Ferrari
  een beter klinkende vleugel dan de Bosendorfer Imperial

  Kortom beter?!!!dan Grimm Audio is onmogelijk

Geef een reactie