donderdag, april 18, 2024
Home Hi-Fi Accessoires Kabels: magie, mythe of pure onzin?

Kabels: magie, mythe of pure onzin?

0

OPINIE – We testen veel bij Alpha Audio. Met name streaming gerichte audio, maar ook versterkers, luidsprekers en heel soms een kabel. Denk aan speaker-kabel, netkabels, usb-kables of interlinks. Netwerkkabels hebben we ons nog niet aan gewaagd. Het mooie is: in de wereld van kabels zijn ongelooflijk duidelijk twee kampen: voorstanders en haters. Waar schaart Alpha Audio zich?

interlinkLaat ik hier even vanuit mezelf praten, want dit is een gevoelig onderwerp en ik wil niet mijn mede-auteurs meetrekken in mijn mening. Ik – Jaap Veenstra dus – ben een gematigd voorstander van goede bekabeling. Ik ben zonder twijfel van mening dat een degelijke luidsprekerkabel een hoorbaar verschil maakt. Ook analoge en digitale interlinks maken een hoorbaar verschil… vind ik.

Bij USB en netwerkkabels ligt het iets anders. Ik heb demo’s gehoord waarbij ik blind kan zeggen welke kabel er gebruikt is. Bij mijn referentie-set hoor ik geen enkel verschil tussen usb-kabels. Netwerkkabels moet ik nog proberen. Maar conclusie is wel: het is dus ongelooflijk set-up afhankelijk.

Digitaal is digitaal!

“Maar”, hoor ik de technici zeggen, “bij een digitaal signaal gaat het simpelweg om ‘1’en en ‘0’en! Dat kan niet fout gaan!”. Dat is maar deels waar. Ook bij een digitale kabel speelt weerstand een rol. Kijk maar naar de 75 Ohm-norm bij spdif. En daarbij komt dat een digitale kabel zowel de 1’en en 0’en goed moet doorgeven, als het vaak cruciale kloksignaal. Als dat niet stabiel door de kabel gaat, zal de 1 of 0 op een verkeerd moment worden omgezet.

Hoe zit het dan met USB? Of een netwerkkabel? Geen idee. Ik ben geen technicus. Ik heb een journalistieke opleiding gedaan. Geen elektrotechniek. Ik heb dus niets meer dan een theorie. Naar mijn idee spelen bij usb- en netwerkkabels ruis een rol. En de mate waarin de kabel ruis van de bron meeneemt naar de speler. Of de speler daar last van heeft, ligt aan de opbouw van de usb-dac of netwerkstreamer. Naar mijn idee heeft een degelijk apparaat daar geen last van. Ik hoor op de referentieset geen veschil in usb- en netwerkkabels.

Zelfstandig!

netwerkkabelBij usb is me namelijk opgevallen dat een usb-gevoed apparaat veel gevoeliger is voor de kabel dan een zelfstandig gevoed apparaat. Mijn Tentlabs b-Dac is helemaal niet gevoelig voor usb-kabels. Mijn NAD M51 ook niet. Beide zijn zelfstandig gevoed en hebben zware jitteronderdrukking. En dat maakt ze niet alleen klankmatig erg sterk, maar ook direct ongevoelig voor usb-bekabeling.

Bij netwerkkabels moet ik mijn theorie nog uitproberen. Ik heb verrassend genoeg tijdens demo’s verschillen gehoord. Maar ik vind dat niet voldoende om te gaan roepen dat netwerkkabels een klankmatig verschil maken. Ik wil het eerst zelf proberen. Ik ga mijn lezers niet voorzien van informatie die ik niet zelf heb gecontroleerd in praktijk.

Luisteren!

Net als dat je tegen een kind – of net zo goed volwassene – zegt dat hij goed moet luisteren, geldt dat ook in de hifi. Meten is weten hoor ik vaak. Ja, dat klopt. Daarom meten we tegenwoordig hoofdtelefoons. En soms speakers. Maar de metingen vertellen maar een deel van het verhaal. Luisteren is ook weten. Zolang je weet hoe je moet luisteren. En zolang je een goed vergelijk hebt.

Bij Alpha Audio luisteren we vooral en meten we om de luistertest te kunnen onderbouwen: niet andersom! Ik denk dat daar de crux zit bij het kabelverhaal. Sommige zaken zijn meetbaar. Denk aan weestand, verliezen, ruis, interferentie. Maar ik geloof dat bepaalde zaken ook nog niet meetbaar zijn. Of dat de wetenschap er wellicht nog niet uit is wat ze moeten meten of waarnaar ze op zoek zijn. Correct me if i’m wrong.

Niet relevant

En eerlijk gezegd vind ik het niet relevant of u in kabels gelooft of niet. Het gaat erom dat u goed hebt geluisterd voordat u die conclusie hebt getrokken. Hoort u geen verschil? Prima… niets aan de hand. Dat scheelt u in veel gevallen veel geld. Hoort u wel het verschil? Ook prima… dat kan geld kosten. En als u het geld hebt en het er voor over hebt… helemaal mooi! Zolang u maar een kankmatige verbetering hoort en blij bent met uw aanschaf!

 

×