Logitech Squeezebox Duet

Logitech Squeezebox Controller

Beloofd is beloofd, dus in navolging van de Logitech Squeezebox Boom nu de beurt aan het duo: Logitech Squeezebox Duet. Want hoe presteert de displayloze Receiver van Logitech nou eigenlijk in vergelijk tot een geluidskaart of een CD-speler? En hoe verhoudt het gebruiksgemak van de Controller zich bijvoorbeeld tot een smartphone? Alpha Audio bekijkt en vergelijkt ze.

Logitech Squeezebox Duet
De Receiver en de Controller vormen samen de combinatie Logitech Squeezebox Duet.

Uitpakken
A little black box; dat is het enige wat in me opkomt als ik de Logitech Squeezebox Receiver uitpak en voor me neerzet. Het platte lichtgewicht kunststof doosje is gelukkig voorzien van anti-slip aan de onderzijde. De bijbehorende Logitech Squeezebox Controller oogt al even eenvoudig, maar heeft een houder met stroomadapter die indruk maakt. De houder is namelijk vrij zwaar door de metalen voet, die eveneens is voorzien van anti-slip. De houder – met of zonder Controller – staat daardoor mooi stabiel en krasvrij op ieder oppervlak. Overigens; de Receiver en Controller samen dragen de naam Logitech Squeezebox Duet, maar zijn dus ook afzonderlijk te koop.

Aansluiten
Door de aanwezigheid van een Squeezebox Boom in mijn huidige thuisnetwerk is het uitbreiden met extra Logitech apparaten kinderspel. Zowel de Receiver (bedraad netwerk) als de Controller (draadloos netwerk) worden direct herkend en geaccepteerd. De Receiver kan overigens ook via het draadloze netwerk streamen. Voor de volledige streaming setup en de installatie van Squeezebox Server op een NAS verwijs ik u door naar het artikel: Streaming met Logitech Squeezebox. Maar eenvoudiger beginnen kan natuurlijk ook. Kies dan voor de installatie van de Squeezebox Server software op een werkstation of laptop. Scan vervolgens uw muziekcollectie en selecteer eenvoudig de favoriete radiostations.

Logitech Squeezebox Controller

Bediening
Een Squeezebox Receiver laat zich bedienen via een Squeezebox Controller, de Squeezebox Server software en een gratis (of betaalde) app op een smartphone of tablet. De Squeezebox Controller is een WiFi afstandsbediening, voorzien van een 2,4 inch LCD display. Het display toont o.a. het systeemmenu, artwork, of bij inactiviteit de tijd. De bediening en het verkennen van alle mogelijkheden verloopt soepel via het centrale platliggende scrollwiel. Die maakt trouwens wel erg veel omwentelingen bij het doorlopen van een grote muziekcollectie. Een app als iPeng (getest op een iPhone 3 GS) werkt dan veel gemakkelijker door het alfabetje in de rechter kantlijn. Daarmee kun je tenminste grote sprongen maken.

Een ander veel gelezen – en zelf ondervonden – punt van kritiek is de zogenaamde slaap- of standy-modus waar de Controller invalt. Het opnieuw activeren laat dan zo’n 15 tot 30 seconden op zich wachten. En dat is niet handig wanneer je even wilt pauzeren omdat de bel gaat, of het een tandje zachter moet om de telefoon te beantwoorden.

Receiver vs. geluidskaart
Ik wil graag weten hoe de Squeezebox Receiver presteert ten opzichte van een Intel onboard geluidskaart. Hiervoor gebruik ik actief versterkte Dynaudio’s MC 15, die normaal gesproken dienst doen als luidsprekers van het werkstation. De Receiver beschikt over een eigen volumeregeling, dus mijn tip luidt: zet bij een verbinding met actieve luidsprekers het volume vooraf even op 0 en bouw het langzaam op. Dat is beter voor de apparaten, uw hart en de directe omgeving…

Er is een playlist samengesteld, varierend van Anouk tot Miles Davis. Al snel blijkt dat muziek – van rock tot jazz – via de Receiver veel beter in het gehoor ligt, dan via de geluidskaart. Een strakker en dieper laag is het eerste wat opvalt. En in algemene zin is er sprake van meer rust en controle. De actieve luidsprekers hebben in ieder geval nog niet eerder zo makkelijk muziek gemaakt. Ook mijn bezoek van dat moment merkt op dat de kleine actieve Dynaudio kastjes zo wel erg lekker klinken. Wel vind ik het opmerkelijk dat telkens na het inschakelen van de Receiver het geluid na een paar minuten nog wat voller lijkt te worden. Opwarmtijd of gewenning? Volgens mij komt het door de voedingsadapter van de Receiver en daar zijn eventueel upgrades voor te koop.

Receiver vs. CD-speler
De Squeezebox Receiver mag het vervolgens opnemen tegen mijn Arcam FMJ CD36. De signalen van beide apparaten worden versterkt via een NAD M3 en weergegeven via Dynaudio’s Contour S 3.4. De volumeregeling van de Receiver kan overigens in deze setup gewoon op maximaal (100) gezet worden. Wederom volgt een vergelijk op basis van de eerder samengestelde playlist. De Receiver klinkt behoorlijk strak en zet een redelijk fundament neer, maar is niet tegen de CD36 opgewassen. Het stereobeeld is er bij de Receiver wel degelijk, maar de afbeelding is veel kleiner en minder ruimtelijk dan bij de CD36. Kortom; het geluid via de Squeezebox Receiver blijft meer ‘aan de luidsprekers plakken’.

Achterzijde Squeezebox Receiver
Eenvoud troef aan de achterzijde van de Squeezebox Receiver.

Prijs-kwaliteit-verhouding
Het verschil in weergave is dus wederom duidelijk waarneembaar, alleen nu in het voordeel van de CD36. Maar laten we dan ook even kijken naar het aanzienlijke prijsverschil tussen beide apparaten. De introductieprijs van de Arcam lag in 2005 op 1800 euro. Die van een Squeezebox Receiver bedroeg 199 euro in 2008, maar is nu al gemiddeld verkrijgbaar voor 119 euro. En dat maakt de verleiding tot uitproberen wel erg groot.

WAV, FLAC of MP3
Uiteraard is er bij de Squeezebox Receiver ook getest hoe de verschillende afspeelformaten zich verhouden tot elkaar. Daarover kan ik kort zijn. Tussen WAV en FLAC heb ik geen verschil kunnen ontdekken. De aanwezige 320 kpbs MP3-bestanden klinken in principe ook prima, maar de compressie toont zich vooral bij lage tonen. Minder nauwkeurig en meer boemerig als ik specifieker moet zijn. In het hoog zijn het details als bijvoorbeeld ‘het belletje’ in Madonna’s Material Girl waar MP3 zichzelf ook zou kunnen verraden.

Conclusie
Mocht u de stap naar streaming audio nog niet gemaakt hebben of nog steeds twijfelen, dan is de Squeezebox Receiver een absolute aanrader. Voor ‘een prikkie’ heeft u een bron in handen die prijstechnisch heel goed presteert. Mijn inschatting is dat er in ieder geval een middensegment CD-speler aan te pas moet komen om de Receiver te evenaren en een prijzige om ‘m te overtreffen.

De Controller is op zich een mooi apparaat, maar wat mij betreft inmiddels een beetje achterhaald. Met name het in slaap vallen en het weer moeten ontwaken doet afbreuk aan het gebruiksgemak, al zijn er truukjes om ‘m wakker te houden. Een willekeurige smartphone of tablet voorzien van de eigen gratis Logitech- of een andere betaalde app doet het echter veel beter. Dat maakt de aanschaf van de combinatie Duet dus niet noodzakelijk; de Logitech Squeezebox Receiver kan prima solo optreden.

En mocht u qua installatiegemak toch op zeker willen gaan; de bundel Logitech Squeezebox Duet is momenteel verkrijgbaar voor gemiddeld 239 euro.

9 reacties

 1. @ jaap, inmiddels heb ik ook je verhelderende artikel “USB Audio ontrafeld? gelezen. Toen ik voor de keuze stond was er, zoals je weet, nog geen bDAC met USB aansluiting, laat staan herklokt. Gezien mijn voorkeur voor een wat warmer geluid, kwam ook om die reden de bDAC niet in aanmerking.

  1. @Demian

   Dat kan ik mee voorstellen. Het is ook vaak een combinatie van apparatuur die moet kloppen. Vertrouw je oren als je een apparaat zoekt: niet alleen website :-).

 2. @demian

  Zo zie je maar dat het maken van combinaties een persoonlijke aangelegenheid blijft. Uiteindelijk dient de keten van apparatuur te brengen waar je als eindgebruiker naar op zoek bent.

  Je bevindingen met de Dynaudio’s MC 15 roept herkenning bij mij op. Ik denk dat ze zelfs prima in staat zijn om een ruimte tot 20 m² te vullen. En voor nagenoeg alle Dynaudio’s geldt: wat je ervoor plaatst aan muziek, bron en versterking, dat wordt genadeloos doorgegeven. Kortom; van zichzelf een neutrale weergever.

  Zodra de gelegenheid zich voordoet neem ik ze nader onder de loep.

 3. Ha, een nieuwe naam alhier en al meteen een flinke productie in een korte tijd zo te zien.

  Zelf heb ik een tijd terug gekozen voor de Arcam rDac aan mijn Mac Pro. Ik mocht ook de Tentlabs b-DAC uitproberen van de dealer, doch de Arcam rDac beviel mij beter. Voor gebruik in combinatie met een computer had de Tentlabs het ontbreken van een asynchrone USB aansluiting als nadeel; met een optische aansluiting van een computer blijft het toch behelpen (ik zie zojuist dat de Tentlabs b-DAC nu wel een USB aansluiting heeft)
  Daarbij wilde ik de Tentlabs tevens gebruiken als versterker voor de Dynaudio MC-15 luidsprekers op mijn werkkamer. Doch ik ervoer het geluid als wat plat met weinig body in vergelijking met de Vincent SA-31 hybride voorversterker die normaliter gebruik. Ik denk dat ik ook gewend ben aan de warme kleuring die de Vincent aan het geluid toevoegt.

  De Dynaudio MC-15 luidsprekers bevallen mij prima in de relatief kleine werkkamer van +/- 12 m2. Ongeveer twee meter uit elkaar, ieder op ruim een meter afstand van mijn zitplaats.
  Ik ben elke keer weer verbaasd over de doorzichtige klank en de onvervormde vrij krachtige bas die deze dreumesen kunnen produceren. Er zijn zeker betere luidsprekers, maar voor het doel in die ruimte voldoen ze voor mij uitstekend.

  Ben je nog van plan om die Dynaudio MC-15 luidsprekers te bespreken. Ik ben nieuwsgierig naar jouw ervaring met deze kleintjes.

  1. Beste Demian,

   De bDAC heet inderdaad gewoon een usb-aansluiting. Weliswaar niet asynchroon, maar dat maakt echt niet zoveel verschil als dat sommigen beweren. De bDAC werkt in adaptieve modus, maar herklokt alles. Dat ‘ondervangt’ de jitter die gepaard gaat met adaptive modus (asynchroon heeft óók last van jitter!). Ik ga hier nog een verhaal over schrijven trouwens.

   Welke dac geschikt is, is geheel persoonlijk. Ik heb de rDAC ook getest en het is zonder twijfel een mooi product. Als je van warm houdt, is de voorversterker van de bDAC niet geschikt… dat heb je goed gehoord!

   Vr. Groet,

   Jaap

 4. @Frank

  Ik heb de Squeezebox Receiver (nog) niet met een aparte DAC getest, maar dat zou inderdaad weleens heel verrassend kunnen uitpakken. Jaap is bijvoorbeeld zeer tevreden over de Tentlabs b-DAC en heeft ook meer apparaten dan alleen een Squeezebox aan zijn DAC gekoppeld.

  Wat je kunt overwegen is een fysiek bezoek aan een winkel als Wifimedia. Dan kun je voor jezelf tot de gewenste combinatie komen.

 5. “Mijn inschatting is dat er in ieder geval een middensegement CD-speler aan te pas moet komen om de Receiver te evenaren en een prijzige om ?m te overtreffen”

  Kan ik dit inschatten als: “met een goede DAC eraan gekoppeld heb je een top bronspeler?” Of is de receiver een goede DAC niet waard, heeft het nog beperkingen die dan tot uiting komen, muzikaal gezien?

 6. Interessante review. Ik wist ook niet dat de Receiver zo betaalbaar is. Is die echter wel te installeren zonder de ab of een ander reeds geinstalleerd squeezeboxproduct in je netwerk? Maw: neemt de juiste app alle functionaliteiten over van de ab?

Geef een reactie