Home Hi-Fi Accessoires Maak een eigen high-end netwerkkabel – shield it baby!

Maak een eigen high-end netwerkkabel – shield it baby!

51
Maak een eigen high-end netwerkkabel – shield it baby!

Inleiding

Inhoud

We zijn weer even in de ban van het netwerk. Kortgeleden hebben we in totaal tien netwerkstekkers bekeken om te bepalen hoe ze installeren. We zijn nog niet toegekomen aan een luistertest, maar dat gaat als het goed is nog komen. Voordat we daaraan beginnen, vroegen we ons echter af: wat als we nu eens zelf een heel strakke netwerkkabel maken? Met een extra shield en een mooie, extra isolerende sleeve? Hoe zou dat klinken? Let’s find out.

We hadden nog ongeveer 80 meter netwerkkabel over. En daar moeten we wat mee. We hebben dus nog 4 sets Hirschmann pluggen gekocht (dat waren de laatste vier, dus waar is die voorraad gebleven :-)) en vier sets DeLock. De Helos pluggen waren ook op back-order… hmmm. Maar goed: de DeLocks werken ook erg fijn, dus geen nood aan de man.

Vervolgens hebben we voor deze proef tien meter afscherming gekocht: gevlochten. Deze versie van vertint koper kost iets meer dan 4 euro per meter. En om het geheel wat mooier af te werken nog een mooie mantel eromheen: 2 euro per meter. Onze kabel van 4 meter zou dan op 7,5 per meter + 28 euro voor de stekkers kosten. Afgerond 60 euro. Met ongeveer 1,5 uur werk als je het netjes wilt doen, is dat geen slechte investering…. als het ook goed klinkt natuurlijk.

Eerste stappen

De eerste stappen zijn vrij eenvoudig, maar wel tijdrovend. We knippen de ‘ruwe netwerkkabel’ en de afscherming op maat. Vervolgens halen we een deel van het rubberen buisje uit de afscherming. Deze zit erin zodat de afscherming netjes blijft. Als we een stukje vrijmaken in de afscherming, werken we de netwerkkabel erin. Dat gaat door rustig de afscherming naar elkaar toe te duwen zodat de opening wijder wordt. Dan kun je elke keer een stukje extra op de netwerkkabel laten glijden. Zoals gezegd: het is tijdrovend. Zie het als mediteren.

Om de sleeve er nog overheen te krijgen, tapen we voor het gemak de uiteindes vast. Dit tape kan later weer verwijderd worden.

Sokje er omheen

Het sokje – de sleeve – werkt op exact dezelfde wijze: even op maat knippen en vervolgens door de sok ‘in elkaar te drukken’ ruimte maken om hem over de kabel heen te krijgen. Neem de tijd, want haasten heeft écht geen zin.

Wij hebben voor een neutrale, witte kleur gekozen. Ze zijn er echter in allerhande kleurtjes. Kies wat u zelf mooi vindt.

Strippen en knippen

Nu in feite de basis klaar is, kunnen we de netwerkkabel gaan strippen РNIET DE ADERS Рen de kabelgeleiders erop doen. Wij maken bij deze kabel de isolatie w̩l aan beide kanten vast. Dit omdat we ook daar verschillen in willen gaan onderzoeken. We gaan dus ook nog een kabel maken met de shield aan ̩̩n kant vast. In feite geeft de standaard aan dat de shielding gewoon verbonden moet zijn. We zijn benieuwd.

Het fijne aan de DeLock pluggen is dat ze al een koperfolie plakkertje meeleveren. Wij hebben echter ook zelf nog een rol liggen. Die gebruiken we om alles nog wat strakker bij elkaar te tapen, zodat de stekker wat netter erop kan. De shield van de kabel zelf verbinden we zo ook met de extra shielding om de kabel heen. het fijne nu is dat we ook de rest van de adertjes mooi bij elkaar kunnen houden. Dat oogt wat strakker, al zit het natuurlijk gewoon in de stekker zelf.

Pluggen eraan

Als we alles netjes op maat hebben geknipt en de shielding hebben vastgeplakt met het koperfolie, is het tijd om de stekker erop te klemmen. Dat is een fluitje van een cent bij deze pluggen zoals we inmiddels weten.

Als beide pluggen erop zitten, checken we of alles goed zit met de kabelchecker. En dat zit natuurlijk gewoon goed; we kennen dit bulletproof systeem inmiddels wel.

Voor Patreon-leden!

We gaan onze kabels uit de stekkertest weggeven! Alle Patreon-leden maken kans op een mooie kabel uit de connector-test, helemaal handgemaakt door uw auteur. :-).

51 REACTIES

  1. Ik gebruik een Cat7 en dus Shielded Draka kabel. Maar is er dan geen groot risico op Ground Loops?

    Ik heb nu de aarde verbroken aan de voedings kant. Dat gaf een grote verbetering… Maar zal morgen eens kijken of ik nog ergens een Cat6 kabel heb om het andersom te proberen, dus zonder aarde aan de netwerk kant.

      • Het is een nieuwbouwwoning, dus alle bekabeling gaat richting de meterkast. In de meterkast heb ik een KPN Experiabox V10A router met een Dell 2816 switch.

        Ze zitten dus niet op aangesloten op hetzelfde stopcontact als de router. Ik heb dat wel een keer geprobeerd met een lang verlengsnoer. Maar dat maakte geen verschil.

        Een Cat6 kabel moet ik nog een keer proberen. Ik heb alles blijkbaar weggedaan, ik heb er geen meer liggen.

  2. Beste @Jaap Veenstra,

    Je zegt dat als ik een afgeschermde netwerkkabel gebruik waarbij de aarding aan beide kanten is aangesloten er in ieder geval één kant aan aarde moet liggen voor de afvoer van stoorsignalen.
    Hoe kan ik dit doen bij gebruik van een glasvezel converter zonder aarde en een Bluesound Node zonder aarde?
    Is het dan als nog goed om een kabel te gebruiken waarbij de afscherminig aan twee kanten vast zit. Of zou ik de glasvezel converter aan aarde moeten leggen?

  3. Leuke test Jaap! Wel zou ik voor vergelijk van afscherming invloed netwerkkabel zou ik dezelfde connectoren kiezen.
    Aanvullend op de reacties: er is een derde variant van dubbel afschermen nml. alleen de buitenste afscherming aan èèn kant vast maken.
    Verder heb ik onderzocht hoe het dure engelse netwerkkabel filter kastje fysiek in elkaar steekt zoals HB dat in de referentie setup gebruikt:

    GEEN afscherming, WEL een ringkern onstoorspoel waar de netwerk paren aders 3 turns maken de ene linksom de andere rechtsom. Thats all! kassa…
    Met de kantekening dat HB binnen een paar honderd meter van zendmast Utrecht woont opmerkelijke keuzes is mijn mening ik volg er danook helemaal niets meer van wat nu wel en niet van invloed is.

  4. Een aantal streamer fabrikanten (Naim, dCS) geven expliciet aan dat je beter cat5e kan gebruiken, omdat de shielding zelf ook voor elektrische stroompjes kan zorgen (ook al zou dat niet moeten kunnen). Bij bijvoorbeeld Blue Jeans Cable in de USA kan je expliciet aangeven dat je een Cat6 kabel met ‘floating’ connectie besteld, dus het shield maar aan 1 kant verbonden, wat je ook zelf hebt gemaakt.

    Ik ben dus vooral nieuwsgierig of je verschil hoort tussen deze twee varianten.

    • Anders ik wel. De netwerkstandaard geeft expliciet aan dat – indien er een shield aanwezig is in de kabel – deze aan BEIDE ZIJDEN aangesloten moet zijn. Dit vanwege de grouding van de patchpanels en switches.

      Ik kan me zelfs voorstellen dat er issues op kunnen treden als het niet goed gebeurt in een groter netwerk. Maar we gaan het meemaken! 🙂

      • Beste Jaap,

        ik zou sterk aluminiumfolie gebruiken, dat eromheen wikkelen. en vervolgens afwerken met een mooie krimpkous. heb goede ervaring met dit spul ivm bouw van Kooi van Faraday er komt nu nog nauwelijks wifi straling de woning in.
        heb dit alles gemeten met een Gigahertz Solutions HF35C stralingsmeter, zit nu weer in de veilige groene zone. minder dan 0,5watt ipv 3-5 watt en hoger. vanaf 30 cm 0 Watt :)) maar dat terzijde. heb ook goede ervaring met Ferriet-kern op utp kabels, 2 zijdig geplaatst begin en op het einde ca 4cm van de utp kop.

        • Beste Sjorssjors,

          Aluminium Folie werkt inderdaad erg goed. Ik heb dit ooit (13 Micron) in een appartement onder de laminaat vloer gelegd. Volledig gesloten. Voordat ik de folie plaatste mat ik 27 WiFi netwerken, daarna slechts 3.

          Het nadeel van het level in een kooi van Faraday is dat veldsterkten binnen de kooi ook niet weg kunnen. Deze zullen reflecteren binnen de kooi totdat ze volledig afgezwakt zijn. De waarde die je noemt zijn volgens het Bionative rapport niet gezond te noemen. De Europese raad adviseert landen om de stralingslimiet beneden de 0,2V/m te houden. In Nederland hanteren we de hoogste stralingslimieten ter wereld. Namelijk van 10 tot 400Mhz 28V/m en van 400Mhz tot 300Ghz 61V/m. Misschien bedoelde je 0,5uW/m2?

          De meter die je noemt heb ik hier ook liggen. Het nadeel van deze meter is de beperkte meetschaal. Het meet niet de 5Ghz WiFi frequentie en ook niet de tijdelijke 5G die op 3Ghz werkt. De toekomstige 5G zal rond de 30Ghz gaan werken. Voor deze frequentie is eigenlijk nog helemaal geen meetapparatuur beschikbaar 😉

          Terug naar audio voor het meten van veldsterkten afkomstig van bekabeling en apparatuur is de ME 3030B een interessante meter. Met deze meter kun je eenvoudig testen hoe goed de afscherming van een kabel of connector is. Voor het meten van diverse frequenties binnen de woning is de Acousticom 2 van EMF fields een voordelige oplossing.