We willen altijd graag een stapje verder gaan bij Alpha Audio. Zo schroeven we 90 procent van de apparaten open om te kijken wat erin zit en hoe het afgewerkt is. Bij hoofdtelefoons gaat dat niet, maar we kunnen ze wel onderwerpen aan een meting! Wij hebben de handen uit de mouwen gedaan en zijn gaan bestellen en knutselen.

Meten, is weten, nietwaar? Nou… in bepaalde gevallen wel. Maar bij hifi zijn we van mening dat luisteren nog steeds belangrijker is. Dat neemt niet weg dat we metingen uit de weg gaan. Sterker nog: we hebben besloten om een leuke, degelijke, werkende meetopstelling voor hoofdtelefoons te maken!
Microfoon
Hoe maak je nu een meetopstelling voor hoofdtelefoons? Wij zijn eens gaan zitten en zijn aan het denken geslagen. Je hebt natuurlijk een goede microfoon nodig. Een meetmicrofoon die vlak meet. Wij zijn het internet opgegaan en zijn op zoek gegaan naar een (betaalbare) meetmicrofoon die vlak meet. Het blijkt dat Behringer een betaalbaar model heeft die akelig vlak meet: de ECM8000 om precies te zijn. En deze heeft ook nog een kalibratiebestand. Die kun je inladen, zodat bepaalde softwarepakketten kunnen compenseren voor eventuele kleine afwijkingen. Wij gebruiken AudioTester en die accepteert dit soort kalibratiestanden. Perfect dus.
Versterker

Aangezien de Behringer ECM8000 fantoomspanning nodig heeft (minimaal 15 volt, maximaal 48 volt) kunnen we de microfoon niet zomaar in een geluidskaart doen. Er is een microfoonversterker nodig die fantoomspanning levert. We zoeken een eenvoudig, maar degelijk model zonder buisjes of andere zaken die kunnen kleuren.
Na een zoektochtje op internet, komen we uit bij een SM Pro Audio Q-Pre. Deze heeft vier aansluitingen – we hebben er maar één nodig, maar toch – en levert fantoomspanning. Perfect dus. Ook prettig: het uitgangsvolume is regelbaar, waardoor we gemakkelijk kunnen kalibreren voordat we een meting starten.
Aansturen en opvangen

Dan hebben we natuurlijk nog een bron nodig. En een apparaat dat het signaal van de microfoon naar de software stuurt. Dan kan gelukkig in één apparaat: een geluidskaart. We hebben nog een Auzentech Bravura liggen. Een speciale kaart met hoofdtelefoonversterker. Prettig is dat de uitgangsweerstand instelbaar is. Kortom: als een hoofdtelefoon een weerstand heeft van 300 Ohm of 32 Ohm, is dat aanpasbaar bij de Bravura.
En natuurlijk heeft de Bravura een line-in. Wel zo prettig, want zo kunnen we allereerst de kaart kalibreren (een loopje van de hoofdtelefoonuitgang naar de line-in, en kunnen we direct van de microfoonversteker naar de line-in gaan.
Lijnrecht
We hebben uiteraard even een meting gedaan tussen de line-in en de hoofdtelefoonuitgang. Die meting laat zien dat de kaart lijnrecht meet. Perfect dus. Neem daar in mee dat de microfoon gekalibreerd is en er ontstaat een stabiele, betrouwbare basis.
Harry Headphone

Maar we moeten nu nog er voor zorgen dat de microfoon een goede positie krijgt, waarbij omgevingsgeluid niet heel veel invloed krijgt. Ook moeten we de hoofdtelefoon in een realistische omgeving en positie testen. Hoe kan dat beter dan op een ‘kunsthoofd’? Een hoofd waar we de microfoon in kunnen vastzetten?
We zoeken naar een piepschuimen hoofd en komen uit bij een paar shops. Er zijn talloze modellen, maar niet allemaal zien ze er even stabiel en stevig uit. Ook zijn ze niet allemaal groot genoeg. Gelukkig vinden we uiteindelijk een prettig model. Hij is groot genoeg, ziet er stevig uit en bovenal: hij staat stabiel. We besluiten het hoofd tot Harry Headphone te dopen!
AudioTester
We kunnen natuurlijk niets testen zonder software. We hebben in het verleden weleens gewerkt met AudioTester en dat is uitstekend bevallen. Het pakket is eenvoudig in gebruik, flexibel genoeg en laat ook kalibratiebestanden toe. Cruciaal voor wie betrouwbaar wil meten. Kortom: we kopen online een officiële versie en installeren het pakket.
Eerste tests

Als we een mooi kanaaltje hebben gemaakt in het oor van Harry Headphone, gaan we de eerste tests doen. Al snel blijkt dat we de microfoon vrij dicht tegen de hoofdtelefoon aan moeten zetten voor een goede meting. Anders ontstaat er toch een beetje reflectie in het uitgeholde oor.
Na wat wroeten, passen en meten, hebben we – naar ons idee – een degelijke opstelling. We besluiten om de hoofdtelefoons door te meten die we nog hebben liggen: een Philips The Stretch, een Grado SR80i, een Bowers & Wilkins P3 en een nieuwe Teufel Aureol Real die we nog niet hebben getest.
Het is toch fascinerend om te zien dat bepaalde opvallendheden tijdens een luistertest naar boven komen in de metingen (We testen nu frequentierespons en vervorming). Zo is de Philips vrij gesloten. Dat is goed te zien in de dip in het middengebied. Ook is de vervorming vrij hoog tot 700 Hz. De P3 is vrij warm, wat ook te zien is aan de laagrespons. De vervorming van de P3 is ook veel lager dan bij de Philips. Mag ook wel. De Teufel meet opvallend goed voor een hoofdtelefoon van 99 euro. De vervorming is echt extreem laag en de frequentierespons is zonder meer vlak. De Grado is een zeer goede allrounder. De vervorming is zeer consistent en de respons is keurig. Al komt het laag wel traag op gang. We hebben alle screenshots bijgevoegd.
Conclusie
We zijn we blij met de nieuwe testopstelling. We kunnen nu iets meer bieden dan alleen een luistertest. En dat kan gewoonweg leuk en nuttig zijn. We hopen dat u onze toevoeging ook kan waarderen!
Pas op voor te snelle conclusies t.a.v van metingen op deze manier:
http://nwavguy.blogspot.nl/search/label/Audio%20Measurement?m=0
Alpha Audio vindt luisteren nog steeds de beste methode voor het beoordelen van hifi. We gaan echter metingen niet uit de weg. Soms kan het gewoon nuttig zijn en kan het bepaalde vermoedens onderbouwen. Daarbij vinden we dit soort projecten gewoon leuk om te doen! 🙂
Kijk ook eens hier: http://www.innerfidelity.com/resources
Tsja… er is altijd baas boven baas. Mooie opstelling!
Nou ik heb er wel een aantal van beyerdynamic DT-440, DT-770, DT-990, en binnenkort ook de CUSTOM one
Tot op heden heeft DT-770 80ohm de voorkeur, een mooie allrounder, en een heel neutraal fijn geluid uit een gesloten systeem.
Dit samen met de DT-550, die iets beter is, maar het nadeel heeft dat hij onderweg niet fijn te gebruiken valt,
Dit omdat deze open en nogal hoog ohmig is 800ohm (zacht speelt)
De DT-990, die meer laag produceert, is minder precies,
en heeft niet mijn voorkeur hoewel het de duurste in de lijst is.
Nu heb ik mijn oog dus laten vallen op de custom one van beyerdynamic, om een aantal redenen:
Makkelijk in het gebruik voor onderweg.
Lage ingangs-impedantie van 16 ohm
Je kunt hem zowel gesloten, half open als helemaal open gebruiken afhankelijk van je omgeving en smaak. Open geeft deze meer natuurlijk laag.
Het is makkelijk het snoer te vervangen voor 1 die hoogwaardiger is,
evenals de oorkussens waardoor deze op te waarderen valt tot een zeer mooie koptelefoon.
Nu maar afwachten. 🙂 op hetgeen wat komen gaat.
vriendelijke groet Martin
Dat is een leuke lijst met hoofdtelefoons. Ben je fan van Beyerdynamic? :-). Ik ben wel benieuwd hoe die doormeten. Tot nog toe is aardig het karakter terug te zien. 800 Ohm is hoog zeg! Dat is een lastige om aan te sturen dan! De meeste geluidskaarten gaan niet verder dan 300 Ohm… :S.
Ja, ik ben een echte voorstander van de koptelefoons van Beyerdynamic.
Deze liefde begon bij mij op 6-jarige leeftijd (als het al niet eerder was) door de koptelefoon die mijn vader toentertijd had, dat was de DT-440,
die is nu in mijn bezit. 🙂
De DT-550 heb ik verkocht, maar wil hem toch weer eens terug kopen. ging fantastisch op yamaha C2x. preamp .
De DT-770 wordt veelvuldig gebruikt door mijn zwager, hij is er niet meer tussen weg te slaan.XD.
De DT-990 is nu in gebruik bij mijn vader.
Leuke lijst! :). Ik ben persoonlijk niet écht van de hoofdtelefoons, maar ben ze wel gaan waarderen voor onderweg. Hoofdtelefoons hebben zeker hun charme. Detaillering en – bij een goede – rust in de weergave. Toch: thuis luister ik liever naar een paar vloerstaanders. Ieder zijn hobby / smaak, nietwaar?
Voor thuis ben ik ook redelijk gesorteerd
wat er nu staat zijn de volgende luidsprekers
Dynamic solutions Master Slamm
Rogers JR149
Magnepan 1.5 SQ gemodificeerd.
Jean marie reynaud opus
ypsilon L50
En nee ik woon niet groot het staat gewoon erg vol. 🙂
dit vind ik nou heel leuk om te lezen ! ben benieuwd wat er allemaal voor een koptelefoons de revue gaan passeren.
Dank je wel Martin! Wij zijn zelf ook wel benieuwd naar de uitkomsten. Nu even wat mooie modellen verzamelen!