Home Streaming Audio Netwerk Meten aan een audiofiele switch… deel 1

Meten aan een audiofiele switch… deel 1

27
Meten aan een audiofiele switch… deel 1

Audiofiele netwerkswitches. Jeetje. Dat is toch wel een lastig onderwerp. IT’ers zullen heel hard lachen als een liefhebber meldt dat hij of zij een paar honderd of zelfs meer dan 1000 euro heeft uitgegeven aan een switch. Eerlijk: wij hebben er ook moeite mee. Want het is bijna niet te verklaren. Toch zijn er verschillen hoorbaar. Soms groot, soms (heel) klein. En soms helemaal niet. Om toch eens te onderzoeken waar de verschillen zitten, hebben we een meet-opstelling gemaakt. Hebben we het geheim ontdekt? Nee… maar we gaan u wel meenmen in deze zoektocht. Hier alvast de start: deel 1. 

We hebben een start gemaakt met het onderzoek door eens een scope te hangen aan de datalijnen, de klok én de coaxiale uitgang van een Metrum Acoustics Baby Ambre. Deze laatste meting kunt u zien in de plaatjes van de scope. U ziet daar het spdif-signaal op het scherm en vervolgens een ingezoomde versie van de onderkant van de blokgolf. Er is zo direct geen verschil zichtbaar tussen de standaard Netgear GS108T en de Bonn N8 Silent Angel. Wij hebben het in ieder geval niet kunnen zien. We zien wel een verschil tussen een 1000 mbit-signaal en een 100 mbit-signaal. En grappig genoeg, zien we ook een verschil tussen de aardpunten. U kunt dat zien op de video.

Maar dat wij op een scope geen verschil kunnen zien tussen de spdif-output en tussen de twee datalijnen, wil niet zeggen dat er geen verschil ís. Want een blokgolf bekijken en geen verschil zien, zegt niets. Er zijn talloze metingen. Denk aan een spectral analyse. Of een plaatje op een scope met veel meer bandbreedte. Kortom: dit is pas stap één in onze zoektocht.

Voeding

Wat we ook hebben gedaan – en wat u kunt zien in de video – is een meting van de adapter op onze Blue Horizon voedingsmeter. En ja: daar is zeker een groot verschil. De medical grade adapter is meetbaar stiller en beter dan de voeding van de Netgear. Kortom: als u de switch in de buurt van de set installeert, profiteert u in ieder geval door de veel stillere adapter. Echter, dat is nog geen 400 euro waard: een sbooster presteert beter en is goedkoper dan een complete Silent Angel Bonn N8.

Tevens lijkt de switch van Thunder Data iets beter afgeschermd. Er is wat speciaal folie op de bodem geplakt om straling binnen te houden en overtollige energie op te vangen. Onze voedingsmeter laat zien dat dit geen onzin is: hij slaat direct uit als we de print van de switch dichtbij houden.

En nu?

Wat gaan we nu verder doen? Allereerst natuurlijk ook luisteren. Is er een verschil hoorbaar? En vervolgens gaan we verder peuren om te kijken waar de verschillen zitten. Immers: als het hoorbaar is, moet het op één of andere manier ook meetbaar zijn… maar waar te zoeken?

27 REACTIES

  1. Voor wat betreft de galvanische isolatie met 2 optische converters. Hiervan verdenk ik dat elektrische ruis zoals schakelruis binnen een bepaalde bandbreedte wel wordt omgezet naar licht en vervolgens van licht weer naar elektrische ruis. Ik vermoed dat de omvormers niet alleen data kunnen transporteren, maar ook schakelruis. Om deze reden maak ik gebruik van 10/100Mbit converters, omdat de snelheid van deze omvormers ruim voldoende is voor een stream, maar slecht een beperkte bandbreedte heeft voor ruis. Hoe trager hoe minder bandbreedte.

    Wat denken jullie?

  2. Bedankt voor de video! Het is heel interessant om de onderste steen boven te krijgen. Zelf heb ik nog niet zo lang geleden metingen gedaan op het analoge signaal, want dit is ten slotte wat we kunnen horen. De opstellingen waaraan ik gemeten heb waren een standaard laptop met een standaard switch en schakelende voedingen. De tegenopstelling was met een High end streamer op een netwerk met alleen maar hoogwaardige lineaire voedingen een glasnetwerk en 8 galvanische plug isolatoren en een AQvox switch. In beide gevallen werd dezelfde dac gebruikt waarvan het analoge signaal gemeten werd.

    De optische verschillen in het analoge signaal waren er zeker, maar moeilijk waarneembaar. Wat je kunt zien is dat de standaardoplossing gek genoeg minder ruis lijkt te vertonen dan de schone oplossing. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat er met de schone oplossing meer actieve deelnemers zijn die noise zouden kunnen produceren. Hiernaast lijkt de schone oplossing iets steilere punten te laten zien.

    Bij een luistertest is meestal iets tijd nodig om de verschillen te kunnen aanduiden. Ook al is het verschil vaak al in enkele seconden hoorbaar. Met een scoopbeeld moet je echt inzoomen om de verschillen in beeld te krijgen. Een optisch verschil is tot nu toe alleen zichtbaar gebleken met hogere tonen zoals van een viool op een stukje waveform van 50 microseconden en kleiner.

    Indien gewenst kan ik wat scoopbeelden delen.

    Groet,
    Wijnand

    • Wijnand
      Viool op een stukje waveform van 50 us en kleiner.
      Dit betekent dat je kijkt naar een verstoring van het geluid. Is de 50 us de herhalingstijd van de storing?
      Een van de hoogste tonen van een viool heeft een periodetijd van ca. 300 us.
      De harmonischen zitten dan op 150, 75, 37,5 usec.
      Die harmonische moet behoorlijk sterk zijn wil je dat kunnen zien.Op beide kanalen?
      Is er iets anders in je systeem wat die storing veroorzaakt?
      groet Toon

      • Hallo Toon,

        Ik kijk vooral naar de ruis die zich op de waveform bevindt. Ik heb de scoop trigger ingesteld op een bepaald voltage wat zich in de track voordoet bij een flinke uithaal. Op deze manier krijg ik iedere keer het zelfde beeld op de scoop. Ik geloof dat ik de scoop had ingesteld op 200 of 500 microseconden, daarna trek ik de waveform uit elkaar tot 500 nanoseconden. Het blijkt bij 50 microseconden een goed beeld onstaat van de ruis op de waveform. Ik kijk dus niet naar harmonischen.

        Groet,
        Wijnand

  3. Hi, ik heb toevallig vorige week zitten luisteren naar mijn ethernetverbinding en het plaatsten van switches. Het idee was dat als ik maar genoeg zou proberen en het daadwerkelijk uitmaakt, ik vast wel een keer, al was het maar per ongeluk genoeg fout of goed zou doen en ik het dan wellicht zou horen. Bij mij was het resultaat dat ik eigenlijk geen verschil hoorde tussen een direct verbinding tussen router en ontvanger, of indien daar 2 Netgear GC110 switches tussen stonden (1 bij de router en 1 bij de ontvanger via een aparte verdeeldoos gevoed) of dat ik een oude goedkope Sweex switch gebruikte. De ontvanger was echter een settopbox en de stream een Netflix stream. Uit de settopbox kwam een HDMI kabel naar de receiver die beeld en geluid verder leidde/bewerkte. Kan daar aan liggen, of eraan dat mijn set niet gevoelig is, dat alle gebruikte setups even goed/vergelijkbaar presteerden, dat ik niet goed kan luisteren of wat anders.
    Volgende test: hoor ik verschillen wanneer ik gewoon audio stream vanaf een NAS of via bv Qobuz. Ben benieuwd, iig geen HDMI meer ertussen dan. Ben benieuwd wat Jaap gaat vinden.

    Overigens, als er geen voedingsruis meer wordt geïmporteerd bij de fiber verbinding, lijkt het me goed om na te denken in hoeverre de conversie van optisch naar elektrisch weer geheel eigen kritische kanten heeft. Net zo goed als een verzender (naar de switch) die over een elektrische ethernetkabel ruis stuurt, zou het niet kunnen zijn dan er kleine fluctuaties zitten in bv de energie die correspondeert met een 0 of 1 en die wordt verzonden door de verzender en dat die weer tot uiting komt in het elektrische signaal waarin het optische signaal wordt omgezet?
    Het omzetten van het optische signaal naar het elektrische signaal (dat kan bij mij via de voeding van de switch) kost wat energie en zou dus ook wat meer ruis kunnen veroorzaken in de switch omdat de voeding een fractie harder moet werken om een stabiele spanning te houden.

  4. Wel leuk om het te weten. Maar of je er iets van hoort is een ander verhaal. En als het hoorbaar is, door wie dan wel? iemand van 21 jaar of 65 jaar? Of misschien iemand met “discotheek-oren”?

    In de praktijk zijn er zoveel zaken dat kleine beetje vervorming -als dat er al is- er feitelijk niet toe doet. Denk aan akoestiek, dempingsfactor van de versterker. Impedantie van de speakers (die is echt niet constant 4 of 8 ohm) etc. etc.
    Kortom we praten dan over een promilage aan vervorming.
    Het blijft overigens leuk om te wrten en een belevenis.
    gr.
    Ton

    • Ton55
      Het is heel goed mogelijk om bij een vervorming van 1 % toch een andere vervorming van
      b.v. 0,1 % te kunnen horen. Het ligt dan aan de aard van de vervorming. Het oor is bepaalde vervormingen ‘gewend’, waardoor ‘ongewone’ vervormingen -die veel kleiner zijn- toch hinderlijk zijn.
      Het oor interpreteert die ‘vreemde’ vervormingen dan als ongewenst.
      Hoe zou je anders de lage vervorming van versterkers kunnen horen, terwijl je pick-up element en je luidspreker veel meer vervorming hebben!
      Het verschil tussen buizen- en transistor versterker is hier ook een voorbeeld van.
      groet Toon

  5. Dag Jaap

    als het hoorbaar is, moet het op één of andere manier ook meetbaar zijn… maar waar te zoeken?

    Ook al zou je aan de digitale kant een verschil meten b.v. eye patern van kabels, je blijft altijd met de vraag zitten of dit wel/niet een hoorbaar verschil oplevert.
    Zelfde met ruis van voedingen, dringt dat wel/niet door aan de analoge kant.

    Kortom, mijn suggestie is om niet te meten aan de input kant maar te meten wat je hoort en dat is m.i. de analoge output van een DAC.
    Doe een Jtest, een spectrum analyse, etc. en kijk of er enig verschil te zien valt als je b.v. een gewone switch door een audiofile switch vervangt.
    Dan zou je toch op zijn minst de noise floor willen zien dalen, minder jitter, etc.

    Groet

    Vincent

          • Hoi Jaap,
            dat de voeding de key is daar zou je zomaar eens gelijk in kunnen hebben.Uptone audio komt binnenkort ook met een audiofiele switch de uptone ether regen,na ongeveer een jaar ontwikkelen is hij nu productie klaar.Op de site van audiophilestyle.com kun je zo’n beetje de hele ontwikkeling van deze switch volgen.De eigenaar(alias Superdad) en zijn engineer (John Swenson) van uptone zijn daar heel open en duidelijk in.Er val daar uit op te maken dat ze veel geld en tijd in de voeding hebben gestoken.

          • Jaap
            Fijn dat je erin duikt. Het verschil tussen horen en weten.
            Op je site is veel te lezen voor mensen die er meer van willen weten.

            Ik heb jouw video bekeken over de meting van de switches.
            Jouw oscillograafmeting KAN geen goede informatie opleveren.
            Een oscillograaf meet een spanning ten opzichte van een goede referentie. Die referentie moet zo dicht mogelijk bij het te meten spanningspunt liggen. Dit om het oppikken van ongewenste signalen en velden te voorkomen.
            Als ik het goed gezien heb, heb jij de referentie (zgn aardverbinding) vast verbonden met de oscillograaf. Voor een goede meting is dat een doodzonde!
            Ook de klok meting laat een andere spanning (verontreiniging) zien die ‘er overheen’ loopt.
            Een goede klok staat ‘muurvast’ zonder enige verontreiniging én heeft een ideale blokvorm!
            Het meten van een spanningsverschil tussen twee ‘aardes’ is niet zo eenvoudig.
            Zie ook mijn antwoord bij de discussie over “stekkers in fase”
            groet Toon

          • Ik snap je antwoord en je reactie op deze fout. Maar wees gerust: in de uiteindelijke metingen en conclusies is hij er echt vanaf en hangt hij aan de aarde van de switch(es). Excuses voor de verwarring.

          • Je hebt gelijk… stomme fout. Maar wees gerust: in de uiteindelijke metingen en conclusies is hij er echt vanaf en hangt hij aan de aarde van de switch(es). Excuses voor de verwarring.

×