Home Streaming Audio Netwerk Meten aan een audiofiele switch – Deel 2

Meten aan een audiofiele switch – Deel 2

11
Meten aan een audiofiele switch – Deel 2

Audiofiele switches zijn een nieuwe hype lijkt wel. We zien van diverse fabrikanten nu modellen komen. De een nog luxer en duurder dan de ander. De vraag is natuurlijk: doet het écht iets? En zo ja: hoe kan het dan? Want ook hier zien we diverse vormen van aanpak. De ene fabrikant legt de focus op ontkoppeling, de ander op reclocking en weer een ander doet beide met zelfs een clock-sync mogelijkheid. Wij duiken weer even de meetapparatuur in om te bepalen wat een luxe switch kan doen. 

Fabrikanten van audiofiele switches claimen veelal een verbetering in weergave via betere Рgalvanische Рontkoppeling ̩n veelal een verbetering in weergave via reclocking van het netwerkverkeer. Nu kunnen we van alles gaan bedenken waarom dit wel of niet mogelijk is. Echter: we kunnen ook gewoon een drietal streamers pakken en een standaard-switch vergelijken met een hoogwaardig model: de Bonn N8 Silent Angel. We koppelen elk van de streamers aan zowel de standaard switch ̩n de Silent Angel. Vervolgens voeren we een spectrale meting uit. We meten tot 1.8 GHz, aangezien we te maken hebben met datatransfers op hoge snelheid. Een meting puur in het audiogebied zou hier onvoldoende zijn.

Aanvullend doen we een meting met een audio-analyzer met een werkgebied tot 100 kHz. Deze analyzer werkt op basis van FFT metingen. Beide instrumenten zijn vooraf geijkt en hebben een ruisvloer die tot -160 dB gaat. Ruim genoeg voor deze doeleinden.

Om een input-signaal te krijgen is een pre-productie sample van de Sonnet Morpheus dac gebruikt. Deze dac heeft een ruisvloer van -155 dB in het middengebied. Extreem laag; veel lager dan menig andere converter. De dac is via XLR verbonden met de audio-analyzer en via tulp en een impedantie-omvormer met de hoogfrequent spectrum analyzer. Voor de nulmeting is een input-signaal van 882 Hz gekozen. Dat is bewust; het is een deelfrequentie van 44,1 kHz, waardoor een minimale hoeveelheid aliasing gebruikt hoeft te worden. Storing vanuit het netwerk zou hier dus goed zichtbaar moeten worden.

De metingen

Als streaming oplossing is gekozen voor ROON. Er is een file met een signaal van 882 Hz gemaakt én een van 11.025 kHz voor een jittermeting. De Dac koppelen we aan drie streamer: de Baby Ambre, Ambre én een Bluesound Node 2. De Ambre werkt op een Rasberry Pi, de Baby Ambre op een Compute Module en de Bluesound op basis van een custom-board met een ARM-chip.

spectrum 882 Hz algemeen spectrum zowel Baby Ambre en Bluesound

Het is maf, maar we zien één signaal keurig bij 882 Hz, maar vervolgens bij alle drie de streamers een tweetal hobbels. Dat is iets wat ROON kennelijk doet, want de input is schoon. We hebben geconctroleerd met een upsampler en dsp die afkapt na 22 kHz, maar dit blijft. ROON filtert kennelijk wel, afhankelijk van de samplingrate. We gaan door naar een hoogfrequent-meting. We beginnen met de Netgear-switch.

We zien nu kleine verschillen tussen de streamers. De Bluesound is geel. De Ambre is blauw en de baby-ambre is paars. We zien een mini-hobbeltje bij de Bluesound. Deze zit op 1.44 MHz. De piek zit op -125 dB.

Kijken we naar jitter dan zien we vrijwel identieke grafieken. De ‘groene’ grafiek is de meting met de Netgear waarbij we alle drie de streamers over elkaar hebben gelegd. De ‘paarse’ grafiek is met de Silent Angel gemeten, waarbij we de Netgear eronder hebben gelegd in geel. Wij zien hier geen verschil. Ook niet tussen de drie streamers overigens.

Tijd voor wat meer vergelijk tussen de Netgear en Silent Angel. We zien hier subtiele verschillen, maar wel heel hoog in het speactrum. De twee switches doen een beetje haasje over. Als we de eerste – linker – grafiek pakken zien we in paars de Netgear en in Geel de Silent Angel. De Netgear spiket bij 36 mHz, de Silent Angel bij 1.8 mHz. Al zijn de waarden nog steeds erg laag. De middelste laat een breder spectrum zien en de rechter laat een ingezoomde versie zien: 30 – 300 MHz (daar zijn de kleuren gewisseld, geel is Netgear, paars is Silent Angel!)

Conclusie

Onze metingen laten zien dat er meettechnisch bar weinig verschil zit tussen een standaard switch en een audiofiele versie. De clock genereert niet minder jitter ín de streamers. Tevens laat de spectrale analyze zien dat er niet zozeer minder ‘ruis’ uit de spdif-uitgangen komt. Lastig. Weet echter dat dit géén luisterproef is… dat komt nog. En pas dan kunnen we écht conclusies trekken. To be continued!

 

 

 

11 REACTIES

  1. “we zien één signaal keurig bij 882 Hz, maar vervolgens bij alle drie de streamers een tweetal hobbels”

    Kan de oorzaak van deze rare waarneming niet vóór de streamer(s) zitten?
    In de NUC die jullie gebruiken of in het (fiber?) netwerk?
    Of invloed zijn van de aangesloten meetapparaten?

  2. Goeiemorgen Jaap,
    wat is het toch interessant. Jij meet van alles behalve wat je moet meten…..Dat kan je ook (nog) niet meten omdat je gewoon nog niet weet wat je moet meten……..Het is wel duidelijk dat wij mensen heeeeeelllll veel nog niet weten en heel weinig wel. Wat we wel weten gaan we meten, maar de grootheden/invloeden/eenheden die we absoluut nog niet kennen meten we dus niet maar horen we wel!!! Wat is werenschap en hifi toch prachtig……En laat de wetenschappers van bijvoorbeeld Melco met de S100 switch of Audioquest met hun filosofieen/ontdekkingen over stroom/energie nog maar heeeellll veel nieuwe en mooie dingen ontdekken!!!

  3. Goede dag ,
    Ik heb net de Silent Angel er tussen en ik ben zelf niet van de technische kennis dus ik ga af puur op mijn gehoor .

    Bij ons staat echt niet het kleinste te spelen maar er is nog meer rust en het podium nog breder .
    Overigs onze weergevers en versterkers zijn van Sivian Acoustics streaker Auralic G2.
    Groet
    Dirk Hoekstra

  4. spectrum-882-Hz-algemeen-spectrum-zowel-Baby-Ambre-en-Bluesound.jpg

    Dat is een hele rare, de vorm doet mij aan DSD dus noise shaping denken.
    Als ik de grafiek correct lees dan begint dit al bij 1300 Hz!
    Ik zou niet weten waarom enige software inclusief Roon een filter zou hebben die bij 1300 begint.
    Het zou betekenen dat Roon niet bit perfect is.
    Ik vind dat een nogal ruige veronderstelling.
    Zeker weten dat dit Roon is?
    Heb je mogelijkheden om dezelfde file zonder Roon (b.v. DLNA) aan de streamer te voeden?

×