Nieuw in Xbmc 12

Het is de beurt aan Frodo… Nee, niet van Lord of the Rings, maar versie 12 van Xbmc. Na Eden – versie 11 – is het nu de beurt aan versie 12 om de gebruikers van het mediapakket te verbazen met een paar leuke, nieuwe features. We zetten de belangrijkste op een rijtje.

Xbmc is een gratis mediapakket voor nagenoeg alle platforms: Windows, Mac, Apple TV, Linux en er is zelfs een Android-versie nu beschikbaar. Voor Windows en Apple zijn de bouwers aanbeland bij versie 12. Tenminste: de Beta is uit. Wij zijn iets te nieuwsgierig om dat aan ons – en onze lezers – voorbij te laten gaan. Vandaar dat we het pakket even hebben geïnstalleerd.

TV kijken

Xbmc biedt onder meer de optie om tv te kijken én op te nemen. Werkt het beter dan Windows Media Center? Dat weten we helaas nog niet.

Allereerst valt op dat versie 12 tuners toelaat. Het is dus mogelijk om tv te kijken én programma’s op te nemen met de nieuwe versie van Xbmc. Daarmee komt het pakket de wens van vele gebruikers tegemoet en concurreert het nu nóg harder met Windows Media Center dat tot nu toe de koning van de interfaces is geweest op gebied van programmagidsen. Er is simpelweg geen beter pakket voor tv-opnames dan WMC. Tenminste: dat is onze mening.

We hebben helaas niet kunnen testen hoe goed de implementatie is, want we hebben geen tuner in onze htpc. Of het gemakkelijk installeert en of de programmagids een beetje goed oogt en prettig werkt, weten we niet. Wilt u dat we er op terug komen, laat het even weten. Dan gaan we het uitzoeken.

AirPlay

Er zijn al veel geruchten geweest rondom de integratie van AirPlay. Dat is natuurlijk geweldig voor wie direct muziek vanaf zijn of haar iDevice, of vanaf iTunes wil afspelen via de htpc. Dat kan nu dus. Het team heeft de functie namelijk verwerkt in versie 12. Helemaal stabiel is het nog niet, maar het werkt wel 99 van de 100 keer en we gokken dat het bij de officiële release gewoon stabiel werkt.

HD Audio

Xbmc 12 audio instellingen
De nieuwe AudioEngine van Xbmc 12 laat écht high-res audio toe. We hopen dat hij nu net zo goed of beter klinkt dan Foobar.

Wat nog niet werkte in versie 11, is DTS HD en Dolby Digital True HD. Een beetje vreemd, maar ja: het was nu eenmaal zo. Gelukkig heeft Xbmc dat nu ook opgelost. Het is nu mogelijk om via hdmi de high definition sound tracks door te sturen naar een decoder.

Dit is te danken aan de nieuwe Xbmc AudioEngine. Een project waar Xbmc twee jaar mee bezig is geweest en voor het eerst geïmplementeerd is in versie 12. De reden dat er een nieuwe engine is ontwikkeld is simpel: high-res audio en digitale outputs zijn nu heel gewoon en veel meer gebruikt dan de analoge uitgangen. De oudere engine is simpelweg verouderd. Natuurlijk zijn er wel mogelijkheden bijgekomen, denk aan ondersteuning voor wasapi, maar feit is: de engine was in basis nog 16 bit. En dat kan gewoon niet.

De nieuwe AudioEngine ondersteunt officieel 24 bit tot 384 kHz en alle HD-streams voor blu-ray. Ook is de nieuwe engine geschikt voor sample rate conversie en transcodering, mocht dat nodig en wenselijk zijn. Prettig is dat ook bitstreaming ondersteunt is. Tevens opvallend is dat nu standaard voor Wasapi gekozen wordt bij de audio instellingen. Een goede stap!

We zijn benieuwd of de nieuwe engine beter klinkt dan de oude. We gokken van wel. We hebben tot nu toe altijd Foobar als externe speler gebruikt, omdat deze beter klinkt dan Xbmc. Dat zou nu weleens verleden tijd kunnen zijn.

Nieuwe interface

Eindelijk een fatsoenlijk menu om Xbmc op afstand te bedienen!

Natuurlijk zijn er ook kleinere veranderingen. Zo is de interface iets aangepast. Nu staan ook bij muziek de net toegevoegde albums. Iets wat handig kan zijn voor mensen die veel muziek aanschaffen en rippen.

Ook is het menu iets gemakkelijker en logischer gemaakt. Dat mag ook wel, want – en dat is nog op sommige plekken – het menu van versie 11 is soms echt bijzonder onlogisch. Het is mede daardoor niet een gemakkelijk pakket om naar je hand te zetten.

Opvallen is dat met name het menu om het systeem op afstand te bedienen (met een smartphone of tablet) aangepakt is. Dat zit nu gewoon onder ‘Instellingen’ en dan ‘Diensten’. Daar zit een menu-item met de naam: ‘Afstandsbediening’. Een stuk gemakkelijker dan in de voorgaande versies waar het onder ‘Netwerk’ verborgen zit.

Ook de UPnP-settings zijn logischer geplaatst en bovendien verbeterd. Er zijn nu meer filtermogelijkheden onder video’s en albums. Wel heel vreemd dat Xbmc nog steeds kiest voor een ‘Full screen window’ en niet gewoon ‘Full Screen’. Dat zorgt voor haperingen bij het afspelen van video. Kortom: nog steeds een klein bugje. Ik hoop dat ze dat er nog uithalen voor de volledige release.

Conclusie

We kijken erg uit naar de nieuwe versie van ons favoriete mediapakket (samen met J River). De toevoeging van de tv-optie en AirPlay is zonder twijfel een slimme. Dat zal wellicht meer mensen over de drempel trekken om te kiezen voor Xbmc. Wij vinden de nieuwe AudioEngine echter nog interessanter. We zijn benieuwd of het pakket écht beter klinkt. Dat hebben we nu nog niet getest, omdat het een beta is.

 

4 reacties

 1. Ik probeer al een tijd tv kijken via xbmc maar het lukt me niet weet gewoon niet welke add-on het beste is. En nog vraag zou ook Servische zenders willen kijken hoe moet dat.

  Groetjes

  Jova

  1. Beste Jova,

   Het spijt me, maar ik gebruik deze functie eigenlijk nooit in Xbmc. Ik kan hier dus weinig over zeggen. Ik gebruik alleen Cartoon Network, Youtube en DTM TV en dat werkt perfect.

 2. Top programma dat XBMC, ik gebruik het onder Ubuntu Linux en daar is het wat mij betreft met afstand het beste pakket. Ook de combinatie met de android app is briljant!

Geef een reactie