Meten en schuiven
Inhoud
Na het luisteren is het tijd voor de RTA-meting. In ons geval gewoon om even te kijken of de bevindingen kloppen. Door meten en luisteren te combineren is een heel compleet beeld te vormen van de ruimte en verbeterpunten. Immers: niet álles is meetbaar. Daarbij kost een diepe meting enorm veel tijd. Een simulatie van de ruimte berekenen kost uren. Dat kan dus niet ter plekken, maar kan zeker ook gedaan worden als er meer tijd beschikbaar is. Denk aan bij een verbouwing of een nieuwbouwwoning waarin een aparte luisterruimte komt.
De meting laat – zoals we wel hadden verwacht – een gek laaggedrag zien. Een piek rond de 50 Hz en een dip rond de 100 Hz. Dan weer een piekje en daarna stabiliseert het enigszins. Zoals Ben van Leliveld ook had gezien een kleine bult rond de 500 – 700 Hz. Dit bewijst dat onze home made ‘bas-trap’ niet echt werkt. Jammer. Al haalt het ook wel wat galm weg, wat ook nodig is. Maar goed. We zullen dat toch echt anders moeten doen. Tevens geeft Van Leliveld aan dat het noppenschuim écht not-done is. “Dat spul kleurt enorm. Het doet vaak meer kwaad dan goed”. Weer wat geleerd. Geen oppenschuim – ook niet onzichtbaar – in een luisterruimte dus.
Schuiven
We gaan nu even schuiven met de speakers. “Ik denk dat iets naar achter de punch weer terugbrengt.” Onze vraag direct is of dit niet het stereobeeld aantast. “Nee, het zal niet ten koste gaan van diepte of breedte. Sterker nog: het kan beter worden.” Een handige regel is dat de verhouding tussen de afstand tot de achter- en zijmuur 1/3 – 2/3 moet zijn. Het maakt niet uit of de zij- of achterwand 2/3 of 1/3. Zolang die verhouding maar ongeveer in stand wordt gehouden.
Tijdens het schuiven houden we de muziek aan. Het is echt wonderlijk wat er dan gebeurt… je hoort bij elke centimeter de laagenergie veranderen. Ga je iets te ver, dan hoor je het ook snel weer versmeren. Het is echt centimeterwerk. Maar het loont de moeite dit te doen.
Tevens is tijdens dit proces goed te horen wat het fundament brengt op gebied van midden en hoog. Het ‘koude’ en analytische is uit de stem. De borstkas komt terug en het is veel meer organisch zonder dat het detail verliest. Na deze verandering zal de meting geen schokkend verschil laten zien, maar het is wel degelijk hoorbaar wat dit doet op gebied van muzikaliteit.
Na metingen en advies door de kanjers van AudioXperience uit Nuenen besloten om over te gaan tot de aanschaf van Artnovion Acoustics Diffusers en Absorbers. Door hun ook netjes opgehangen.
Samen met een geoptimaliseerde plaatsing van de luidsprekers geeft dat een effect waar wij heel blij van worden. Aanrader zo’n “kuurtje”!
Hoe klinkt alles nu een tijdje na het bezoek? Over de hele lijn een verbetering? Elk onderdeel nog 5 à 10 procent beter? Zoiets?
Elk nadeel heeft zijn voordeel !!
Door omstandigheden kan ik in de avond niet echt de luidsprekers op normaal volume zetten.
Het is natuurlijk appels met peren vergelijken, maar mede daardoor heb ik deze week de Senheisser HD800S (wat een geluid!) aangeschaft, aangesloten op een goede hoofdtelefoonversterker, met straks als upgrade de Sbooster.
Niets geen problemen met de akoustiek !! 😉
Alleen nog even 100 uurtjes inspelen?…..
Doe maar minimaal 200 uur….
Dit is nu precies wat ik bedoelde met prioriteiten in aanschaf.
Gefeliciteerd met je schitterende HD800s, maar voor het bedrag van deze hoofdtelefoon + amp + voeding kun je jouw luisterruimte gemakkelijk voor eens en altijd perfectioneren.
Dan klinkt jouw set zoals je hem nog nooit gehoord hebt of in elk geval geen idee van had dat het zo goed kan klinken EN er is ook veel minder geluidsoverlast BUITEN jouw luisterruimte…
Bij winst in kwaliteit moet je denken aan schoner, hoger oplossend door afname versmering, dieper en gedetailleerder laag, beter geluidsbeeld. Het gaat niet om subtiele verschillen.
pfffffff, alweer interessant, met al dat meten en kritisch doen zou je bijna gaan vergeten gewoon lekker naar je muziek te gaan luisteren…….
Kan ook natuurlijk. Maar wij stoppen nooit met tips geven! 😉
Je hebt gewoon geen idee wat je laat liggen. Akoestiek is de grootste bepalende factor voor wat je hoort. De meeste oplossingen inclusief meting door Acoustic Matters kosten minder dan wat lezers van deze rubriek uitgeven aan een nieuwe apparaatje of het zoveelste setje kabels. Een leuk setje van een paar duizend euro compleet speelt met akoestische optimalisering van de kamer een dubbel dure set finaal van de planken. Ben van Leliveld heeft bij mij thuis echt wonderen verricht. Helaas blijft akoestiek een lastig ding onder audioneuzels 😉 Net als destijds streamen en integratie van IT in je set. Ach, vroeger verbrandden we heksen. Doe jezelf een lol en maak een afspraak met Acoustic Matters.
Net mijn speakers wat meer ingedraaid en toch een beter stereobeeld nu. Ik had altijd meer geluid van rechts en nu is dit beter. Toch allemaal niet eenvoudig om het goed te krijgen.
Het is vaak cm / mm werk. Zeker met ribbons en planars. Kijk ook goed naar wat de fabrikant vermeldt bij plaatsing. Avalons en bijvoorbeeld DALI’s moeten rechtdoor stralen. Wellicht AudioVector niet, maar met een ribbon moet je oppassen.
Voordeel van indraaien is wel dat je minder last hebt van je zijwanden / reflecties. Ik draai mijn Epicons heel licht in. Dat klinkt in mijn ruimte beter.
Klinkt echt beter wat meer ingedraaid. Nogal veel reflecties hier inderdaad. Klinkt zalig. Lee harvey osmond schalt door de woonkamer. Heerlijk! Prachtige sprankeling, zuiver midden (zonder nadruk op s’en!) en strak maar voldoende dragend laag. Oh yeah!
Cool!
Echt wel bizar dat er nog een aantal dingen konden verbeterd worden. Het moet echt wel een vak apart zijn.
Dat is het zeker ja!
Weer een interessant en hulpvaardig artikel en een dito discussie!
Om even echt een antwoord te geven op het waarom van roze ruis in plaats van witte ruis: in roze ruis zit dezelfde energie per 1/3 octaafband (of welke andere band ook). Dit is dus geschikt voor een RTA meting. Witte ruis niet.
Klopt. Dank voor de toelichting!
Heb wat moeten knippen in de video. Dat heeft Ben ook goed uitgelegd hoor.
Misschien ga ik Ben ook inhuren, want dit is toch wel een lastige en ingewikkelde materie, al denk ik nu we na over akoestisch behang en zo…
Voordat je blind aan de gang gaat… Echt eerst meten en een expert laten komen. Echt…
Inderdaad Jaap, niet blind aan de gang gaan!
🙂
Dat jullie dat nog niet eerder gedaan hebben…
Tsja… Tijd enzo…:(
Die verhouding 1/3 – 2/3 is een leuke basis, bij het verschuiven die verhouding aanhouden bedoeld hij vermoed ik.
Ja… dus stel je hebt 50cm tot de zijwand, dan ofwel 100 cm of 25cm tot de achterwand.
eu, begrijp ik iets verkeerd … 100cm met de verhouding 1/3 – 2/3 is 33.33cm en 66.66cm
Als 50cm 1/3 is toch niet… 😉