Redactiebezoek: Acoustic Matters

Acoustic Matters

Leerzaam proces

Inhoud

Het is bijzonder een leerzame middag geweest. Een professional als Ben van Leliveld zo aan het werk zien is gewoon geweldig. Hij laat zien dat met kennis en kunde een set binnen een paar u veel beter kan klinken. En dat nog zonder akoestische ingrepen in de ruimte zelf. Dat komt nog. We ontkomen niet aan bass-traps in die ruimte.

Echter: puur door te luisteren en een korte meting, en op basis daarvan de speakers iets te verschuiven, is een betere weergave te realiseren. Knap!

Video bezoek Acoustic Matters

27 reacties

 1. Na metingen en advies door de kanjers van AudioXperience uit Nuenen besloten om over te gaan tot de aanschaf van Artnovion Acoustics Diffusers en Absorbers. Door hun ook netjes opgehangen.
  Samen met een geoptimaliseerde plaatsing van de luidsprekers geeft dat een effect waar wij heel blij van worden. Aanrader zo’n “kuurtje”!

 2. Elk nadeel heeft zijn voordeel !!
  Door omstandigheden kan ik in de avond niet echt de luidsprekers op normaal volume zetten.
  Het is natuurlijk appels met peren vergelijken, maar mede daardoor heb ik deze week de Senheisser HD800S (wat een geluid!) aangeschaft, aangesloten op een goede hoofdtelefoonversterker, met straks als upgrade de Sbooster.
  Niets geen problemen met de akoustiek !! 😉

  Alleen nog even 100 uurtjes inspelen?…..

  1. Dit is nu precies wat ik bedoelde met prioriteiten in aanschaf.
   Gefeliciteerd met je schitterende HD800s, maar voor het bedrag van deze hoofdtelefoon + amp + voeding kun je jouw luisterruimte gemakkelijk voor eens en altijd perfectioneren.
   Dan klinkt jouw set zoals je hem nog nooit gehoord hebt of in elk geval geen idee van had dat het zo goed kan klinken EN er is ook veel minder geluidsoverlast BUITEN jouw luisterruimte…
   Bij winst in kwaliteit moet je denken aan schoner, hoger oplossend door afname versmering, dieper en gedetailleerder laag, beter geluidsbeeld. Het gaat niet om subtiele verschillen.

 3. pfffffff, alweer interessant, met al dat meten en kritisch doen zou je bijna gaan vergeten gewoon lekker naar je muziek te gaan luisteren…….

  1. Je hebt gewoon geen idee wat je laat liggen. Akoestiek is de grootste bepalende factor voor wat je hoort. De meeste oplossingen inclusief meting door Acoustic Matters kosten minder dan wat lezers van deze rubriek uitgeven aan een nieuwe apparaatje of het zoveelste setje kabels. Een leuk setje van een paar duizend euro compleet speelt met akoestische optimalisering van de kamer een dubbel dure set finaal van de planken. Ben van Leliveld heeft bij mij thuis echt wonderen verricht. Helaas blijft akoestiek een lastig ding onder audioneuzels 😉 Net als destijds streamen en integratie van IT in je set. Ach, vroeger verbrandden we heksen. Doe jezelf een lol en maak een afspraak met Acoustic Matters.

  1. Het is vaak cm / mm werk. Zeker met ribbons en planars. Kijk ook goed naar wat de fabrikant vermeldt bij plaatsing. Avalons en bijvoorbeeld DALI’s moeten rechtdoor stralen. Wellicht AudioVector niet, maar met een ribbon moet je oppassen.

   Voordeel van indraaien is wel dat je minder last hebt van je zijwanden / reflecties. Ik draai mijn Epicons heel licht in. Dat klinkt in mijn ruimte beter.

   1. Klinkt echt beter wat meer ingedraaid. Nogal veel reflecties hier inderdaad. Klinkt zalig. Lee harvey osmond schalt door de woonkamer. Heerlijk! Prachtige sprankeling, zuiver midden (zonder nadruk op s’en!) en strak maar voldoende dragend laag. Oh yeah!

 4. Om even echt een antwoord te geven op het waarom van roze ruis in plaats van witte ruis: in roze ruis zit dezelfde energie per 1/3 octaafband (of welke andere band ook). Dit is dus geschikt voor een RTA meting. Witte ruis niet.

 5. Misschien ga ik Ben ook inhuren, want dit is toch wel een lastige en ingewikkelde materie, al denk ik nu we na over akoestisch behang en zo…

Geef een reactie