Home Streaming Audio Software Review Sony Music Unlimited

Review Sony Music Unlimited

0

Op 12-04-2012 heeft Sony officieel zijn streaming audio service gelanceerd in Nederland: Music Unlimited. Een dienst die direct met Spotify concurreert. Sony biedt de dienst ook aan voor ongeveer dezelfde prijzen. Wij hebben de kans de dienst zes maanden te proberen. Uiteraard gaan we niet zo lang wachten met een review! Hierbij onze eerste indrukken.

Sony zegt dat de kracht van Music Unlimited zit in het ‘cross platform’ gebruik. Het is mogelijk Music Unlimited te gebruiken op de Playstation 3, PS Vita, Sony TV’s (nieuwe modellen), tablets en smartphones. En natuurlijk de pc via de browser. Er zijn diverse abonnementne: de premium-account die 9,99 euro per maand kost. En de basisaccount die 3,99 kost. Dan hebt u geen toegang tot de premium-kanalen.

Kanalen
Sony heeft goed afgekeken bij de concurrenten. Music Unlimited biedt primair natuurlijk een gigantische database met muziek (gelijk aan die van Spotify naar ons idee). Echter, het is ook mogelijk om bepaalde kanalen te spelen. Een soort super radiokanaal dat gebaseerd is op een periode (jaren 60, 70, 80, etc), genre (jazz, rap, latin, pop, etc) of een ‘mood’. Sony noemt het laatste SensMe. Daar kunt u kiezen voor energiek, relax, emotional, night, evening, et cetera. Het is mogelijk om nummers te ‘liken’ en ‘disliken’. Dit concept kennen we van Aupeo. We zijn benieuwd of Sony ook een lerende functie heeft en hoe dit op lange termijn werkt. Als we een nummer disliken, skipt Music Unlimited overigens niet direct het nummer. Dat mag naar ons idee wel.

Het starten van zo’n kanaal duurt wel even trouwens… wij dachten dat de dienst was vastgelopen. Geeft het echter even de tijd. Blijkbaar moet de server even nadenken en een tracklist samenstellen wat even tijd kost.

Het is ook mogelijk om zelf een kanaal te vormen. Dit kan op basis van artiesten die u zelf toevoegt. Music Unlimited vormt rond die artiest dan een playlist met andere artiesten die u waarschijnlijk ook wel waardeert. Een ideale manier om nieuwe muziek te leren kennen! Het algoritme werkt overigens best goed. Zeker een aanrader! Enige wat Spotify hier beter doet, is automatisch gokken voor welke artiesten een radiokanaal interessant is: Spotify houdt je luistergedrag actief bij.

Bladeren en bibliotheken
De bladerfunctie  is bijzonder goed uitgewerkt bij Music Unlimited. Onder deze knop kunt u per genre bekijken wat er nieuw en populair is. Start u een nummer, dan start automatisch een kanaal met dat genre. Een kanaal met dus de populaire en nieuwe nummers. Dat hebben we nog niet zo goed geïmplementeerd gezien bij concurrent Spotify.

Tenslotte de ‘Cloud upload dienst’. Dit zit behoorlijk weggewerkt, maar het is dus mogelijk om met Music Sync de eigen bibliotheek te uploaden naar Music Unlimited. Daarvoor is wel een stukje software nodig. We zien echter al direct een probleem met de software: het kan niet met netwerklocaties overweg. De ‘OK’-knop blijft grijs als we de locatie op de nas aangeven. Daarbij komt dat de software niet met flac overweg kan… of copyprotected muziek… of ogg… of eigenlijk wat dan ook.

Een quote van de helpdesk van Sony: “Music Sync will also not add songs by certain artists. Artist such as The Beatles and Led Zeppelin are not yet legally available online. Another reason for music from customer’s personal collection not being added to My library is that some songs in the personal collection might have special copy protection. This copy protection is added by music publishers to limit what you can do with music. If this is the case, the songs will also not be added to My library. It also worth checking that the music in the personal collection is in a format that is compatible with Music Sync . Music Sync only supports the following formats: MP3 AAC, HE-AAC, WMA, and WAV.”

En… wat is het nu? Alles staat toch al in de cloud? Waarom zou u dan nog eigen muziek uploaden? Om de missende artiesten of albums aan te vullen? Ja, dat leek ons ook interessant, maar dat doet Sony dus niet. Nee… u leest het goed: Sony vult zijn eigen bibliotheek niet aan. Wat u zelf upload is dus niet te streamen naar een ander apparaat als deze artiest of het album niet in de bibliotheek staat van Sony zelf. Kortom: vrij nutteloze dienst naar ons idee. Als iemand het nut wel inziet, horen we het graag in de commentaren onderaan dit artikel.

Playstation 3
We hebben Music Unlimited op een aantal platforms geprobeerd. Onder meer de Playstation 3. En we kunnen direct zeggen dat dit niet ideaal is. Tenminste, met een controller. Het zoeken in de database die op moment van schrijven 15 miljoen tracks bevat en naar ons idee nagenoeg gelijk is aan die van Spotify, is een crime zonder toetsenbord. Wij hebben gelukkig een bluetooth-toetsenbordje erbij en dan werkt het al heel veel beter. Al is het een schande dat je er niet mee kan navigeren binnen de applicatie van Music Unlimited. Mede daardoor vinden we het platform niet ideaal. En het is gewoon niet heel handig dat de interface zo enorm afwijkt van de overige platforms, zoals de tablet, browser of tv. Wij hebben het gevoel dat Sony alleen de interface van de PS3 voor zijn rekening heeft genomen en de rest heeft overgelaten aan Omnifone.

De PS3-interface ziet er echter wel strak uit en past perfect binnen het Playstation-platform. Toch is het niet de ideale eerste kennismaking. We vinden de structuur minder prettig dan die bij de webbrowser en mobiele apparaten. We hebben begrepen dat de app voor de PS Vita erg goed is. Helaas hebben we daar niet mee kunnen werken.

Tablet en smartphone
Hier zien we wat Sony ook kan. De interface is prachtig ‘clean’ en overzichtelijk. De zoekfunctie is wat verborgen achter een vergrootglas (waarom niet meteen een zoekveld), maar is wel goed uitgewerkt en vult beter aan dan Spotify. Alle nuttige functies zitten prima verwerkt in de app. Het is mogelijk direct nieuwe releases te starten, hitlijsten in te zien of kanalen te beluisteren. Eenmaal in een onderdeel komen meer functies onderin te scherm. De  app had wel iets sneller mogen werken naar ons idee. We hebben niet de nieuwste tablet (Galaxy Tab), maar de Spotify app draait wel sneller dan de app van Sony.

Browser
In tegenstelling tot Spotify, werkt Sony met een cloudapplicatie; het werkt direct in de browser. Dat is erg slim, aangezien gebruikers geen software op de pc hoeven te installeren en overal ter wereld, op elke pc direct kunnen inloggen om de dienst te gebruiken.  Daarbij komt dat updates direct uitgerold kunnen worden door Sony zelf. Wij zijn erg gecharmeerd van deze optie!

We vinden de interface van de web-applicatie bijzonder geslaagd. Het is geheel in de stijl van de tablet- en smartphone-apps. Al is de desktopsoftware wel uitgebreider. Logisch: er kan meer op het scherm en de bediening is anders dan op een touchscreen.

Sony (of beter gezegd: Omnifone) heeft duidelijke navigatieknoppen links in de browser gezet. Bovenin animeert Sony de tracklist met coverart en op het hoofdscherm toont Sony ook direct wat er nieuw is toegevoegd en wat u waarschijnlijk waardeert. Het enige puntje van aandacht vinden we de artiest- en trackinformatie. Die is slecht leesbaar in het bovenblok. Wit op een lichte achtergrond leest slecht. Boven de ‘progress bar’ is het wel goed leesbaar, maar dat scrollt voorbij.

Aanbod
We hebben al eerder gezegd dat het aanbod van Music Unlimited nagenoeg gelijk is aan die van Spotify. We kunnen dezelfde artiesten niet vinden als bij Spotify. Denk aan Metallica, The Beatles en bijvoorbeeld Tool. Ook is het album In Rainbows van Radiohead bij beide diensten niet te vinden. Ook bieden beide diensten weinig house-dj’s aan. Kortom: het aanbod is om het even. Mocht u meer informatie hebben over aanbod, dan horen we het graag!

Kwaliteit
Sony streamt in 320 kbps mp3. Spotify streamt in 320 kbps ogg-vorbis. Nu is het allebei 320 kbps – wat prima klinkt in de meeste gevallen – maar er is een klankverschil. Sony’s Music Unlimited klinkt iets frisser en mede daardoor wat meer open en ‘up front’. Spotify is wat meer ontspannen. Het detailniveau is gelijk, al zal Sony gedetailleerder lijken. Wie goed luistert, zal merken dat dit niet zo is. Zoals vaker geldt: wat mooier is, is een kwestie van smaak. Sony is energieker, Spotify is wat meer ontspannen, wat bij langere sessies een voordeel kan zijn.

Aanvullende diensten
De kracht van Sony zit hem in de diensten die nog komen. Er komt nog een video streaming dienst (Video Unlimited) en een aanvulling voor games. Dat heeft als voordeel dat de consument maar één account nodig heeft voor muziek, video en games. Hoeveel de overige diensten gaan kosten, weten we niet.

Conclusie
Hoewel Sony laat is,  zet het bedrijf wel een degelijk pakket neer met een paar voordelen. De browser-applicatie werkt erg goed. Net als de apps voor smartphones en tablets. De Playstation-software valt nog wat tegen. Net als de synchronisatie-optie die gewoon zinloos is naar ons idee. Waarom uploaden als de nummers niet verschijnen als deze niet in Sony’s eigen database staan? We zijn benieuwd naar wat Sony nog van plan is. Wij zijn in ieder geval gecharmeerd van Music Unlimited.