Home Hi-Fi Complete systemen Serie aanschaf nieuw systeem – Aflevering 2 – De onderdelen

Serie aanschaf nieuw systeem – Aflevering 2 – De onderdelen

0
Serie aanschaf nieuw systeem – Aflevering 2 – De onderdelen

Een hifisysteem komt in vele soorten en maten. En dat is eigenlijk al decennia zo. Gaat u maar na: er zijn altijd losse componenten en alles-in-één oplossingen geweest. In de jaren ’80 en ’90 waren dat ten opzichte van de losse torens vooral de micro, mini en midi-setjes (die niet echt goed klonken) En ook nu zien we serieuze alleskunners in de markt. Denk aan de H-serie van Hegel. De NAD C-serie, M10… of de NAIM Unity’s. En dan nemen we nog niet de Sonos-achtige oplossingen mee. Deze laatste soort bespreken we in de volgende aflevering met betaalbare multroom-streaming. In deze aflevering lopen we de diverse mogelijkheden en onderdelen van een systeem langs. 

Laten we beginnen met een alles-in-één systeem. De reden om voor een all-in-one te kiezen is natuurlijk gemak en uiterlijk. Niet iedereen heeft de kennis en de plek om een complete toren neer te zetten. Voor die doelgroep is een alles-in-één systeem perfect. Wie voor een top-notch weergave gaat, kan echter nog niet om een oplossing met losse componenten heen. Er zijn uitzonderingen, maar vaak klinkt een alleskunner nog net een tikkie minder goed dan een set met losse componenten. Waarom dat zo is, bespreken we een andere keer…

Het voordeel van kiezen voor een all-in-one, is dat u snel klaar bent met kiezen. U maakt de keuze voor een merk en een type en vervolgens kiest u daar een passende set luidsprekers bij. Zolang die binnen budget passen, in verhouding zijn met de alleskunner, matchen qua klank en naar úw zin klinken… prima! Stekker erin en spelen maar. Heerlijk.

Losse componenten

Beste versterker onder 1000 euro

Bij een set met losse componenten gaat dat net even anders. Minimaal hebt u een geïntegreerde versterker – al dan niet met een d/a-converter aan boord -, bron en een paar speakers nodig. Die bron kan een streamer, cd-speler, platenspeler… tv of zelfs een cassettedeck zijn. Als het maar muziek afspeelt. U zult dan echter al moeten bedenken wát uw bron gaat zijn én deze bron moet matchen bij de rest van het systeem…

De wet van de bottleneck gaat dan op twee punten spelen: vormt de bron geen rem op de rest van een systeem? Bijvoorbeeld een analoge uitgang van een standaard-tv op een high-end set zal zeerzeker een rem vormen…

Wilt u nog iets meer, dan is de sky the limit. Er zijn losse voor- en eindversterkers. Losse cd-loopwerken, digitaal naar analoog omzetters (dacs), netwerk-bridges (streamers zonder converter), platenspelers, phono-stages, reel-to-reel spelers… u hoort het al; u kunt uitbreiden en tweaken naar hartenlust. En dat is prachtig, maar kan ook een drempel zijn. Te veel keuze kan leiden tot keuzestress en verlamming. Niet voor niets krijgen we legio vragen rondom de aanschaf van een nieuw systeem of een potentiele upgrade.

De randvoorwaarden

High End Munchen 2017

Nu kunt u denken: als de set samengesteld is, dan zijn we klaar… toch? Nou… niet helemaal. Want er spelen nog heel wat randvoorwaarden mee.

Laten we eens beginnen bij de kamer en de akoestiek. Over de grootte van de kamer hebben we het al gehad. Hoe groter de kamer hoe meer energie een luidspreker moet kunnen leveren (en de versterker) om deze kamer te vullen met een rijk, prettig geluid. Een compacte boekenplank speaker / monitor-speaker, zal niet een ruimte van 100m2 kunnen vullen. En andersom: een gigantische vloerstaander zal niet optimaal klinken in een studentenkamer van 12m2.

Nu verschilt het per luidspreker wat wel en niet werkt, dus we kunnen alleen maar adviseren goed te luisteren en de specialist goed te informeren van uw situatie. Hij of zij kan dan komen met een paar modellen die goed samengaan met uw ruimte.

Dan speelt de akoestiek nog mee. Is er veel galm? Of klinkt uw ruimte juist heel gedempt? Hebt u last van veel staande golven? Of is alles heel mooi gecontroleerd?

Akoestiek is en blijft een van de grootste uitdagingen. Ook in deze tijd van digitale audio en krachtige DSP’s. Punt is namelijk: u kunt wel wat laagproblemen temmen (tot op zekere hoogte) en u kunt wellicht een degelijke equalizer toepassen, maar reflecties kunt u niet ‘weg-dsp’en’. Een reflectie is en blijft een reflectie. En die vormt juist één van de grootste problemen. Overmatige reflecties zorgen namelijk voor vertroebeling.

Nu kunnen – en willen – we niet adviseren uw woonkamer compleet te verbouwen voor audio. Een huis is om in te wonen. Wat we wél adviseren is dat als u serieus gaat investeren in audio, ook de akoestiek mee te nemen in uw verhaal. Er zijn vandaag de dag namelijk bijzonder fraaie oplossingen te koop. Mooie foto’s op doek, fraai gefabriceerde panelen die zo in een kunstgallerij kunnen hangen, et cetera. Geef het eens wat aandacht… akoestiek doet in veel gevallen meer dan een nieuwe versterker of speaker!

Stroom

Art Speak parallel filter intern.
Er lijkt zo weinig in te zitten… dat is ook het geval, maar er zitten wel prachtige onderdelen in dit filter van Art Speak.

Dan de energiehuishouding. Stroom is toch stroom? Nou… nee. Helaas niet. Natuurlijk werkt de stofzuiger prima op elk stopcontact dat 230 volt kan leveren. En de koffiezetter, oven en laptop-adapter hebben ook nergens last van. Maar onze audiosystemen presteren wel minder goed.

Als u bedenkt dat een audiosysteem in basis niets meer doet dan energie – stroom en spanning – moduleren tot een muzikaal signaal, dan zult u ook begrijpen dat als die energie niet echt schoon is (vrij van ruis en vervorming door invloed van andere apparatuur en generieke lichtnetvervuiling), het resultaat ook niet optimaal is.

Wij hebben bijzonder veel geschreven over schone energie. U vindt deze artikelen op Alpha Audio. Wij raden met klem aan eens wat producten te proberen. Het resultaat van een filter, regenerator of betere kabel verschilt enorm per situatie. Koop deze nooit blind. Geef het echter wel een serieuze kans.

Kabels en netwerk

High End Munchen 2017

Nu we het toch over kabels hebben… kabels. Dit is altijd een lastig onderwerp. Zeker als het om digitale kabels gaat. En helemaal als we het over usb en netwerkkabels hebben. Toch pikken we ze mee.

Welke kabel goed is, is compleet afhankelijk van de situatie. In feite kunt u er vanuit gaan dat elke kabel voor een verlies zorgt. Hoe beter de kabel, hoe minder verlies. Dus in dat opzicht is de beste kabel, geen kabel… Zeker bij luidsprekerkabel kunt u het beste de kabel zo kort mogelijk houden in verband met de dempingsfactor. Daar komen we nog op terug.

Wij raden aan om ongeveer 10% van het budget te reserveren voor bekabeling. In eerste instantie raden we aan de stroomkabels te vervangen voor betere modellen. Dan analoge kabels, dan digitale kabels, inclusief netwerkbekabeling. Wilt u meer over netwerkbekabeling weten, dan raden we aan op Alpha Audio te zoeken naar fiber netwerk.

Video Serie Nieuw Audiosysteem – Onderdelen

×