Home Streaming Audio Multiroom Audio Serie aanschaf nieuw systeem – Aflevering 3 – Multiroom Audio systemen

Serie aanschaf nieuw systeem – Aflevering 3 – Multiroom Audio systemen

0
Serie aanschaf nieuw systeem – Aflevering 3 – Multiroom Audio systemen

Inleiding

Inhoud

Muziek in elke kamer van het huis. Dat kan natuurlijk al decennia. Maar muziek, synchroon, in elke kamer van het huis kan relatief kort. Al kan het wel al iets meer dan tien jaar. Echter bij de introductie liepen fabrikanten tegen talloze problemen aan, omdat er een degelijk netwerk voor nodig is. En dat was er destijds nog niet. Nu wel. En we zien dan ook dat multiroom audio in opkomst is.

Bij Alpha Audio heeft uw redacteur twee grote hobby’s: audio – overduidelijk – en computernetwerken. Ik vind het geweldig om alles via een netwerk met elkaar te verbinden. En audio leent zich daar bijzonder goed voor. Daarbij heeft netwerkverbonden audio het voordeel dat het een wereld aan muziek opent. Denk aan alle streamingdiensten. Daarbij maakt het ook high-res audio mogelijk. Al kan dat ook via usb. Maar laten we hier focussen op muziek via een computernetwerk. Of om het eenvoudiger te maken: een netwerk.

Multiroom

Er is streaming audio – waar we enorm veel over hebben geschreven – en multiroom streaming audio. Het grote verschil is dat u bij multiroom meerdere kamers kan verbinden. Er ontstaat namelijk een ecosysteem dat naadloos werkt.

Als u allemaal streamers van losse merken in huis hebt staan, kunt u ze wellicht verbinden via ROON, maar het werkt niet écht met elkaar samen. Zeker niet als ze op verschillende protocollen werken (UPnP, AirPlay, RAAT). Dat is anders als u dus kiest voor een compleet multroom systeem. Laten we dat eens toelichten.

Er is een aantal merken dat een compleet pakket aan producten aanbiedt. Deze producten zijn met elkaar te verbinden. Laten we eens Sonos pakken als voorbeeld. Immers: iedereen kent Sonos. Wie begint met een Sonos Play:1 voor bijvoorbeeld de slaapkamer, kan later kinderlijk eenvoudig een Sonos AMP toevoegen. In de app zijn deze dan te koppelen, waardoor de muziek op beide apparaten synchroon speelt. Wilt u later een Play:5 toevoegen? Prima… En zo kunt u blijven uitbreiden. En u kunt dus alles tegelijk laten spelen.

Er zijn meer fabrikanten die dit soort oplossingen bieden. Denk aan Bluesound, HEOS, Yamaha MusicCast, Bose, LG, Harman (Samsung). En in de hogere regionen: Auralic, Aurender, NAIM, Linn en bijvoorbeeld ROON die een overkoepelende oplossing biedt.

ROON is wat dat betreft een zeer vreemde eend in de bijt. Het punt met ROON is namelijk dat ze via software en ROON Ready apparaten een semi-ecosysteem maken. U kunt via ROON namelijk wél verschillende merken koppelen. Tenminste: als ze écht ROON Ready zijn, wat wil zeggen dat de het RAAT-protocol geïmplementeerd hebben. Pas dan – dus niet via Airplay of Sonos (die weer op een andere manier is ondersteund) – werkt de koppeling naadloos.

ROON werkt met zowel netwerk-streamers als usb-dacs die u weer aan een ROON-server kunt koppelen. Wilt u meer weten over ROON, dan verwijzen we u naar Alpha Audio, waar we zowel workshops als reviews hebben.

Ecosysteem

We hebben het een paar keer genoemd: het ecosysteem. Punt is: vandaag de dag maakt u steeds vaker de keuze voor een bepaald systeem van producten: een ecosysteem.

Een voorbeeld dat iedereen wel zal aanspreken is Android en Apple. Kiest u voor Android, dan werkt dat niet zo mooi samen met andere Apple producten als de iPad, Macbooks en bijvoorbeeld Apple Homekit.

Android werkt echter wel weer perfect met andere tablets met Android, Chromecasts, Google Home en online Google producten als de Google calendar en Google office-producten.

Waar het op neer komt: u kunt het beste kiezen voor een systeem. En dat geldt bij audio ook. Als u een multiroom-systeem wilt gaan opzetten kunt u het beste kiezen voor een systeem. Welk systeem het beste past, is weer afhankelijk van uw wensen, eisen en budget.