donderdag, maart 28, 2024
Home Geen categorie Streaming Media – Deel 3

Streaming Media – Deel 3

0

In deel 3 gaan we in op het netwerk. Wat is een netwerk? Wat hebt u precies nodig om een netwerk aan te leggen? Wat voor soorten netwerken zijn er? En natuurlijk: hoe verbindt u de diverse onderdelen uit deel 2 aan elkaar.

Netwerken
Een streaming-apparaat kan niets zonder data. Kortom: er moet een verbinding komen tussen het apparaat waarop de data is opgeslagen ? we gaan hier uit van een NAS ? en de streaming speler. Dat doen we met een netwerk. Hoogstwaarschijnlijk hebt u al een soort van netwerk liggen, anders was u niet op deze website. Een netwerk begint in veel gevallen namelijk bij de router die u (waarschijnlijk) van uw internetprovider hebt gekregen. Deze router beschikt over een aantal (minimaal twee) ?poorten?, lan-poorten, waarmee u andere apparaten middels een utp-kabel (CAT5(e) of CAT6) kunt verbinden. U klikt simpelweg de utp-kabel in de lanaansluiting van de router en in de aansluiting van het apparaat dat u wilt verbinden. Als u twee of meer apparaten koppelt, hebt u een netwerk opgezet. In jargon: een local area network, lan.

Iedereen met internet heeft al een netwerk: het begint namelijk met een router!

Als uw router over een wifi-radio beschikt, dan kunt u ook draadloos een netwerk opzetten. Dat klinkt ideaal, immers: geen kabelbende, maar er zitten behoorlijk wat haken en ogen aan een draadloos netwerk. Het kan prima werken, maar feit is: in veel gevallen is het minder stabiel dan een bedraad netwerk. Vanwege het belang van een stabiel netwerk raden we het opzetten van een draadloos netwerk voor het streamen van media af. Hoewel de bandbreedte theoretisch voldoende is, zijn er teveel factoren die roet in het eten kunnen gooien en de doorvoersnelheid omlaag brengen: stoorzenders, andere netwerken die roet in het eten gooien, bereik, dikke muren en plafonds, ga zo maar door. Een kabel blijft altijd stabiel. Bovendien kunt u een nas in de meeste gevallen niet draadloos in het netwerk opnemen.
Stel, u wilt de gewenste apparaten ? de computer, de nas en de speler ?koppelen aan uw router, maar er zijn niet genoeg poorten. Daar is een hele simpele oplossing voor: een netwerkswitch. Dit apparaat is een soort verdeeldoos voor netwerken. Ze zijn er in alle soorten en maten. Laten we beginnen met het aantal poorten. Dit loopt uiteen van vijf tot meer dan 24 poorten. In veel gevallen is vijf voldoende, maar als u aan uitbreiding denkt, is acht aan te raden.
Ten tweede is er een snelheidsverschil: 100 Mbit of Gigabit. Gigabit is tien keer zo snel, maar wel iets duurder, al is het prijsverschil niet heel groot. Wij raden u gigabit aan, omdat het snelheidsverschil goed merkbaar is ? zeker met kopieren over een netwerk ? en het prijsverschil niet heel groot is. Sitecom, Netgear en Linksys maken allemaal prima switches. We raden merken als Sweex en Trust af. Ze zijn wellicht goedkoop, maar ook minder betrouwbaar.
Om de switch in het netwerk op te nemen, koppelt u simpelweg de router aan de netwerkswitch met een utp-kabel. Vervolgens kunt u de computer(s), nas en streaming speler met een utp-kabel aan de switch verbinden. U kunt op deze manier uw netwerk eindeloos blijven uitbreiden.

Praten met elkaar
Nu u de apparaten aan elkaar hebt gekoppelt door middel van een netwerk ? en hebt aangesloten aan de gewenste apparatuur: tv, versterker – kunt u beginnen met streamen. Hoe is dat mogelijk!?, vraagt u zich wellicht af. Dit is mogelijk dankzij een tweetal slimme protocollen: UPnP en dlna. UPnP staat voor Universal Plug ?n Play. Wellicht kent u de term pnp ? plug ?n play ? al van Windows. Plug ?n Play is een hardwareprotocol dat het mogelijk maakt dat hardware direct wordt herkent, waardoor het installeren ervan vergemakkelijk wordt. Het werkte in eerste instantie niet helemaal lekker, waardoor het ook wel gekscherend Plug ?n Pray wordt genoemd. Echter, inmiddels werkt het prima. Nu is het ook de netwerkwereld binnengedrongen. Netwerkproducten die UPnP ondersteunen, herkennen elkaar direct en zijn tevens direct benaderbaar en configureerbaar. Dit is wel zo gemakkelijk, want voorheen was het nodig met IP-adressen te werken, het ?hardware? netwerkadres van het apparaat. Bijvoorbeeld: 192.168.0.1 (in veel gevallen het adres van de router). Dit is natuurlijk bijzonder onhandig en gebruiksonvriendelijk!

Wie wil uitbreiden kan een switch gebruiken. Deze Sitecom is geschikt voor gigabit.
Wie wil uitbreiden kan een switch gebruiken. Deze Sitecom is geschikt voor gigabit.

Dankzij UPnP zijn netwerkproducten dus direct zichtbaar in het netwerk en tevens gemakkelijk te benaderen. Hoe zit het dan met DLNA? Dit is een andere ?taal? die de fabrikant het apparaat kan meegeven. DLNA is een puur mediaprotocol. Het staat voor Digital Living Network Alliance; een alliantie van meer dan 200 fabrikanten die een standaard hebben ontwikkeld voor netwerkproducten die bedoeld zijn voor thuisgebruik. Bijvoorbeeld een tv met netwerkaansluiting, streaming spelers, telefoons, laptops, NAS?en, gaming consoles, digitale camera?s met wifi, ga zo maar door.
Dankzij UPnP en DLNA kunnen netwerkproducten gemakkelijk met elkaar verbinden en data uitwisselen. U hoeft niets meer in te stellen: het is aansluiten en klaar is Kees: plug ?n play. Als u gebruiksgemak zoekt en niets wil instellen, of hier niet handig genoeg voor bent, zorg er dan voor dat u producten in huis haalt die deze protocollen in zich dragen. De meeste nieuwe producten beschikken hierover.
Er is wel een ?maar?. Deze protocollen zijn heel handig, maar u moet wel volgens de regels spelen die het protocol voorschrijft. Zo zult u, als u media wilt delen, deze bestanden moeten kopiëren naar de voorgeschreven mappen: in veel gevallen zijn dat: Music, Photo?s en Video?s. Niet dat dat een ramp is, maar het kan in bepaalde gevallen onhandig zijn. Bijvoorbeeld als iemand zijn eigen muziekmap wil delen in een subfolder. Uiteraard is het altijd mogelijk mappen op de reguliere manier te delen op een netwerk via de optie ?delen? of ?share?. Hebt u vragen, stel ze gerust!

U kunt de NAS het beste aan een snelle switch hangen, zodat iedereen snel toegang heeft.

Afsluitend

Als het goed is, hebt u nu inzicht in wat het streamen van media inhoudt, wat de voordelen zijn, wat er nodig is om het thuis te realiseren.Er is geen toverkunst nodig om thuis een streaming media netwerk aan te leggen. In principe doet iedereen het al door naar Youtube-filmpjes te kijken. Wie thuis zijn cd’s wil opslaan op een netwerk om deze vervolgens af te spelen op een media player hoeft gelukkig geen systeembeheerdersopleiding te doen. Het kan met een paar netwerkkabels, een pc, een switch en een media speler met netwerkaansluiting. Uiteraard geldt ook voor streaming media: the sky is the limit. Het kan zo complex als u het wilt. Maar dat maakt het ook wel weer mooi, toch?