Streaming; welk component waar? (deel 1)

Streaming Setup Jaap

Streaming audio – en video – is momenteel ‘hot & hip’. De markt wordt dan ook overspoeld met een niet aflatende stroom aan nieuwe technieken, producten en diensten, waarbij de mogelijkheden eindeloos (b)lijken. Op zich mooi, want dan valt er tenminste wat te kiezen. Maar wat wil je uiteindelijk als eindgebruiker in huis – en jezelf op de hals – halen. En bovendien; waar begin je?

Vragen

Regelmatig krijgen we dus allerlei vragen van lezers omtrent het aanschaffen en aansluiten van componenten ter behoeve van de opbouw van een stabiele streaming keten. Logisch, want er komt ongemerkt best wel wat bij kijken. Bovendien zit niemand te wachten op onaangename verrassingen. En dat leidt tot vragen als:

  • Is mijn router eigenlijk wel geschikt voor streaming?
  • Hoe koppel ik mijn computer of netwerk aan mijn stereo?
  • Bedraad streamen is beter dan draadloos, toch?
  • Hoe krijg ik de weergave van album-art op mijn tablet?
  • Is het klankmatig beter om mijn streamer rechtstreeks op mijn NAS aan te sluiten?

Veel van deze vragen zijn al beantwoord in de Alpha Audio FAQ.

Beginnen bij het begin

Om de opbouw en gemaakte keuzes voor een een bepaalde streaming keten te verduidelijken hebben we hieronder het veelbesproken systeem van Jaap schematisch uitgewerkt. Alle blauw gekleurde onderdelen onderdelen maken direct deel uit van de streaming keten en staan bedraad (rood is UTP) en/of draadloos met elkaar in verbinding.

Streaming keten Jaap

Begane grond

De verbinding met internet komt bij Jaap tot stand via een UPC-modem. Direct achter het modem bevindt zich een WiFi-router, met daaraan bedraad gekoppeld een NAS, een Sonos Bridge en de netwerkverbinding richting woonkamer. Het koppelen van een specifieke Sonos Bridge aan de WiFi-router is een bewuste keuze, want het maakt draadloze verbindingen mogelijk met elke Sonos-player elders in huis. Bijvoorbeeld met de getoonde Sonos Connect:AMP.

Streaming keten begane grond

Woonkamer

De woonkamer staat middels een 8-poorts switch bedraad in verbinding met de WiFi-router. De switch is als een stekker-verdeel-doos en zorgt voor de netwerkverbindingen van de HTPC, de Sony Playstation 3 en de Sonos Connect. Ook verlengt ‘ie de netwerkverbinding richting de werkkamer. De Sonos Connect en de HTPC zijn in de woonkamer de schakel tussen het netwerk en Jaap’s referentie-set. Vanaf de Connect bestaat de mogelijkheid om audio verder te streamen via analog- of digital out (toslink/coax).

Streaming keten woonkamer

Werkkamer

De bedrade netwerkverbinding op de werkkamer komt binnen op een WiFi-router. Deze zorgt voor de verbinding van Jaap’s computer (werkstation) en die van een Sonos Play:5. Met het werkstation kunnen vanzelfsprekend alle aangesloten (blauwe) apparaten beheerd en bediend worden. Daarnaast zorgen de in huis aanwezige Sony Tablet-S en Jaap’s smartphone – in combinatie met de draadloze dekking die de 2 WiFi-routers bieden – ervoor dat het gebruiks- en beheergemak nog veel groter wordt.

Streaming keten werkkamer

Samenvattend

Een helder voorbeeld van een doordachte en overzichtelijke streaming keten. Door apparatuur strategisch te plaatsen is er met een minium aan UTP-bekabeling een mooi stabiel netwerk opgebouwd, wat zich – indien nodig – gemakkelijk laat uitbreiden. Het draadloze bedieningsgemak is er ook, maar men kan dus altijd terugvallen op de zekerheid van ‘draad’.

Binnenkort zal in deel 2 onder andere het systeem van Jan ontleed worden.

2 reacties

Geef een reactie