donderdag, maart 28, 2024
Home Geen categorie Streaming; welk component waar? (deel 2)

Streaming; welk component waar? (deel 2)

0

Zoals reeds aangekondigd in deel 1 van “Streaming; welk component waar?” wordt ditmaal de opbouw en gemaakte keuzes van het systeem van Jan ontleed. Wederom geldt: alle blauw gekleurde onderdelen maken direct deel uit van de streaming keten en staan bedraad (rood is UTP) en/of draadloos met elkaar in verbinding.

Opmerking: in deze situatie is alles gelijkvloers, met een oppervlakte van ca. 100 m².

Streaming keten Jan

Meterkast en berging

Het internetsignaal wordt verzorgd door provider Caiway en komt binnen in de meterkast. De verbinding met de boze buitenwereld gaat vervolgens langs een aparte firewall/router in de inpandige berging. De volgende halte is een 16-poorts switch. Deze is niet zo zeer gekozen vanwege het aantal poorten, maar vooral op basis van de doorvoersnelheid bij een hoge netwerkbelasting. De NAS (QNAP TS-259 Pro) is er hoofdzakelijk voor de opslag van alle FLAC-jes en het in de lucht houden van diverse netwerkservices, zoals TwonkyServer, Logitech Media Server (voorheen SlimServer, SqueezeCenter en Squeezebox Server). Al het draadloze verkeer gaat bewust via een apart draadloos accesspoint, waarover later meer. Een netwerkprinter en 2 maal UTP naar elders maken het verhaal voor deze ruimte compleet.

Streaming keten meterkast en berging

Slaapkamer

Om met de juiste deuntjes wakker te kunnen worden is de slaapkamer voorzien van een Logitech Boombox. Deze is draadloos verbonden met de – op de NAS aanwezige – Logitech Media Server. Bediening van de Boombox verloopt via de iPeng-app op een iPhone 4S.

Werkplek

De werkplek bevindt zich in de woonkamer, vandaar de stippellijn. Vanaf het bedrade (stille!) werkstation zijn uiteraard alle netwerkcomponenten te configureren en te bedienen. De aanwezigheid van een tablet, voorzien van de relevante apps, verhoogt het verdere (draadloze) gebruiksgemak.

Streaming keten slaapkamer en werkplek

Woonkamer

Conform het advies van fabrikant Linn is de Majik DS met de zekerheid en stabiliteit van een UTP-kabel aangesloten op het netwerk. Is dit in een willekeurige andere situatie echt niet mogelijk, dan is een draadloze verbinding middels een extra accesspoint of bridge een optie. De Majik DS voorziet daar namelijk zelf (bewust) niet in. In testsituaties wordt er op de UTP-kabel een switch aangesloten, zodat bijvoorbeeld meerdere streamers tegelijk onderling met elkaar vergeleken kunnen worden.

Streaming keten woonkamer

Samenvattend

Net als bij de situatie in deel 1 zijn er hier bewuste keuzes gemaakt. In deze opstelling ligt de nadruk op de scheiding van bedraad- en draadloos netwerkverkeer. Vandaar de keuze voor een apart draadloos accesspoint. Het idee erachter is een minimale belasting van de afzonderlijke netwerkcomponenten, wat de prestaties en stabiliteit ten goede zou moeten komen.

Hopelijk bieden beide schematische voorbeelden enige vorm van houvast voor zowel nieuwe als bestaande streaming opstellingen.