Tablets: wat is er op de markt?

Asus Transformer

Wie aan de gang gaat met streaming audio en video, heeft veel baat bij een goede tablet. Immers: fatsoenlijke streamers werken ook via een zogenaamde app. En door die app op een tablet te installeren – of smartphone – is de bediening een heel stuk gemakkelijker, overzichtelijker én leuker! Maar welke tablet hebt u nu nodig? Wat is er op de markt? En wat zijn de verschillen onderling?

Asus Transformer
Asus is een grote speler in de tabletmarkt. Ze maken voor zowel Google Android als voor Microsoft Windows 8 tablets.

Waarom gaan we over tablets praten op Alpha Audio, zult u wellicht denken. Dit is toch een website voor hifi-liefhebbers? Dat klopt, maar steeds vaker komen fabrikanten met streaming-audio producten en daar is een tablet een zeer waardevolle aanvulling. De bediening van uw streamer is met een tablet heel wat gemakkelijker. U ziet in één keer wat er speelt, wat er nog komt en eventueel in welke kamer dit plaats vindt. Daarbij zijn er nog apps (software voor tablets en smartphones) die extra informatie geven over de artiest, het album en zelfs komende concerten. Geweldig, nietwaar?

Drie soorten

Dat is allemaal fantastisch, maar wie nu een tablet moet aanschaffen, zal heel snel de draad kwijt zijn. Laten we daarom even de markt vanuit een macroperspectief bekijken. Dan zijn er namelijk drie grote spelers: Apple met de iPad, Android in talloze varianten, en Microsoft met zijn Windows 8 tablet (de Surface); ook in een aantal varianten. Deze drie grote spelers – eigenlijk is Microsoft nog niet zo groot, maar dat komt nog wel, gokken we – hebben allemaal hun eigen besturingssysteem met weer hun eigen voor- en nadelen.

Ecosystemen

Apple ipad 2
De welbekende iPad van Apple. Verreweg de meest populaire tablet op dit moment.

Wat u goed moet bedenken voordat u een keuze maakt, is dat elk systeem zijn eigen ‘Ecosysteem’ heeft. Dat is een chique modewoord voor samenwerking met producten van hetzelfde systeem. Apple werkt uitstekend samen met andere Apple-apparaten. Google Android idem. En dat geldt ook voor Microsoft met zijn Windows 8 ecosysteem.

Als u dus al veel van Apple hebt staan, is het wellicht verstandig om ook een iPad te nemen, omdat u dan niet nóg een account hoeft aan te maken. En synchroniseren tussen al die apparaten gaat ook gemakkelijker. En dat geldt ook voor mensen die al een Android smartphone hebben. Of een pc en notebook met Windows 8.

Apple

Apple iPad retinaApple is zonder twijfel de grootste op tabletgebied. Het merk heeft op dit moment drie tablets in de markt: de iPad 2, de nieuwe iPad (4) en de iPad mini. Wie de verschillen wil weten, kan hier terecht. laten we zeggen dat de iPad 2 wel wat oud aan het worden is: de schermresolutie – aantal pixels op het scherm – is vrij laag (zeker naar huidige maatstaven) en de processor is ook al wat oud. Echter: als afstandsbediening is de iPad 2 nog wel interessant.

De iPad Mini – iets moderner dan de iPad 2 – heeft weliswaar dezelfde resolutie als de iPad 2, maar omdat het scherm kleiner is, is het scherper. Daarbij komt dat de processor sneller is dan in de ‘2’, waardoor de iPad mini wel met Full HD materiaal overweg kan. Dat maakt de Mini eigenlijk interessanter.

Tenslotte de iPad 4. Daar zit natuurlijk alles in wat Apple te bieden heeft. Maar is dat nodig voor wie een afstandsbediening voor streamen zoekt? Nee, naar ons idee niet. De ‘4’ is voor de kritische liefhebbers die meer willen dan wat muziek organiseren. Kortom: wat ons betreft is de Mini het meest interessant op dit moment.

Apple heeft een bijzonder grote winkel met apps (de App Store). Niet alle apps zijn gratis, al leveren fabrikanten wel vaak gratis apps bij de streamers. De kracht van IOS – het besturingssysteem van Apple – zit hem echter grotendeels in de gebruiksvriendelijkheid. Nagenoeg iedereen kan wel werken met een iPad.

Om een iPad te gebruiken – en iPod / iPhone – is een Apple-account en iTunes vereist. Zonder deze software kunt u geen muziek overzetten of backups maken. Houd daar rekening mee. iTunes is zowel voor Mac OS als voor Windows te krijgen. Voor meer details over de iPad’s kunt u op de website van Apple kijken.

Bekijk op de volgende pagina meer over Android en Microsoft

8 reacties

 1. Dag Jaap,

  Ik kan dus niet een eventuele mediaspeler via een I-pad zo bedienen dat hij dsd, highres of flac bestanden afsp?eelt. Ik heb nu een I-Mac en die speelt bovengenoemde bestanden vanaf mijn nas niet via I-Tunes af, maar wel via audirvana. Dat moet toch ook kunnen met een I-Pad/audirvana combinatie? Of een I-Pad / Naim combinatie?

  Bedankt voor je uitleg,

  Frans

  1. De tablet is alleen voor bediening. Het spelen gaat via of een streamer die dsd kan spelen, of software die dat mogelijk maakt. Kortom: de tablet zelf speelt niets. Die is er alleen om tracks te selecteren die u wilt horen.

   1. Het is mogelijk tijd om dit eens bij te werken, c.q. te actualiseren.

    2 jaar is veel in het digitale tijdperk, en de impact op het gebruiksgemak is navenant.
    Heb nu ook eens even met Roon gespeeld, en dan de Android Tablet van Samsung die op de telefoon portret geeft, maar op het Tablet pertinent in Landscape blijft staan.
    Ook weer een typisch eigenaardigheidje.

 2. Een alternatief kan zijn om een VNC viewer op de tablet en VNC server op de computer te installeren, dit geeft je volledige controle over de machine waar de muziekbestanden op staan en kan je dus met iedere mediaspeler (en andere software) werken in plaats waar alleen de app voor gemaakt is. Zie bijvoorbeeld http://www.realvnc.com.

Geef een reactie