vrijdag, maart 29, 2024
Home Geen categorie Teac Vrds-10

Teac Vrds-10

0

Tokyo Electro Acoustic Company… Oftewel: Made in Japan. Niet alle apparaten die in Japan zijn gemaakt zijn begerenswaardig. TEAC wél. Waarom? Heel simpel: het befaamde VRDS-loopwerk, waarbij VRDS staat voor: Vibration free Ridgit Disc clamping System.

De Teac: wat een prachtig bakbeest is het toch!
De Teac: wat een prachtig bakbeest is het toch!

Wie onder de naam TEAC zoekt naar een speler met het speciale vrds-loopwerk kan lang zoeken, bij TEAC vindt u alleen maar minisetjes en cd-wisselaars. TEAC voert nu de refentielijn namelijk onder de naam Esoteric. Klik u dus naar de Esoteric-website, dan u vindt de ware parels van deze producent.

Structurele integriteit
De VRDS-10 stamt uit 1993 (een paar jaar later opgevolgd door de SE / MKII-versies) en was destijds het topmodel geïntegreerde speler. Boven de ’10’ stond nog een T1 loopwerk met losse d/a-converter. Onder de VRDS-10 stond de VRDS-7.
Hoewel de VRDS-10 al een tijdje meegaat, staat hij nog vaak in het hifirek van menig liefhebber. De reden is simpel: deze cd-speler heeft een parel van een loopwerk én is gebouwd als een tank. Wie mij niet gelooft en zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen, heeft na flink wat schoefwerk pas toegang tot de binnenkant van de speler. De TEAC is namelijk voorzien van een dubbele kast. Het resultaat van deze rigide constructie is – vele producenten beamen dat overigens – een strakker laag, een beter gefocusseerd stereobeeld en een rustigere presentatie. Wie overigens nog iets meer uit de speler wil halen, kan de kast gemakkelijk voorzien van extra dempingmateriaal. Kijk hier hoe u de TEAC in 15 minuten beter kunt laten klinken.
Maar waar het natuurlijk écht om draait is het befaamde VRDS-loopwerk. Als de kap verwijderd is, valt direct het VRDS-loopwerk op. De grote brug (vervaardigd uit composietmateriaal) met daaraan een grote metalen schijf is het VRDS CMK 3.2 loopwerk. Dit loopwerk verschilt van de ‘7’ door onder meer een de schijf die uit metaal is vervaardigd. Bij de ‘7’ is deze van groen kunststof (Bij de T1 ook overigen). Of de metalen schijf de speler werkelijk beter maakt, is nog maar de vraag (metaal kan immers ‘zingen’), maar het blijft niet alleen bij een metalen ‘platter’; het gehele loopwerk van de VRDS-10 is wat steviger en netter gebouwd dan bij zijn kleinere broertje. Als u

Het loopwerk van de Teac: superdegelijk en vibratievrij.
Het loopwerk van de Teac: superdegelijk en vibratievrij.

geïnteresseerd bent in details, kunt u me een e-mail sturen

Rimpels
Veel fabrikanten kunnen op loopwerkvlak nog een puntje zuigen aan de degelijkheid van het VRDS-systeem. Niet voor niets gebruiken fabrikanten als Spectral en Wadia TEAC-loopwerken: ze zijn simpelweg de beste die geld kan kopen.
Anno 2007 zijn op digitaal vlak de rimpels van de TEAC VRDS-10 goed te zien. En te horen! Wie de speler standalone gebruikt, moet toegeven dat de dac’s flink verouderd zijn in de loop der jaren. Zeker de afgelopen vijf jaar zijn deze chips met sprongen vooruit gegaan. Denk maar aan geavanceerde over- en upsampling-dac’s met prachtige analoge filters. Het is natuurlijk geen schande dat de VRDS-10 niet meekomt met de nieuwe spelers. Dat mag wel na zoveel jaren. Destijds waren de 4 TDA1547 bitstream dac’s waarover de ’10’ beschikt echte toppers. De specificaties van deze TDA1547’s spreken boekdelen (zie de sheet). Maar aangezien deze digitaal naar analoog converters al uit ’91 stamden, zijn de ruwe randjes in vergelijking tot de nieuwe upsamplers wel erg duidelijk aanwezig. Hoewel deze chips op gebied van dynamiek nog keurig meekomen, lijkt me toch niet zinvol om de TEAC nu grondig op klankmatige aspecten te testen. Dat is gewoon niet eerlijk, al ben ik ervan overtuigd dat de VRDS-10 nog menig speler tot 600 euro probleemloos naar huis speelt. Dit is vooral te danken aan het dijk van een loopwerk.

Inzet anno 2007
Om de bovenstaande reden, gebruiken bezitters van een VRDS-10 de speler vaker als loopwerk, of ze laten de speler grondig modificeren met superklokken en moderne chips. Onder meer Van Medevoort, Audiomagic, Sound Evolution en Tent Labs leveren mooie modificaties voor de TEAC. Door deze superklokken, levert de TEAC een

Tegenwoordig hebben fabrikanten iets minder printplaten en onderdelen nodig voor een cd-speler: de Teac wordt oud!
Tegenwoordig hebben fabrikanten iets minder printplaten en onderdelen nodig voor een cd-speler: de Teac wordt oud!

perfecte datastroom aan de eventuele externe d/a-converter. Wie ook nog een nette digitale coaxkabel gebruikt, komt met deze TEAC gemakkelijk mee met de top in de hifi. Zelf gebuik ik de PDP-2 dac van Proceed. Ook oud, maar wel twee 18-bit Burr Brown dac’s – dus meer punch – en een enorm dikke kast en een grote voeding. Zie de recensie voor meer details.

Conclusie / advies
Wat ik adviseer is de speler niet stand alone meer in te zetten: daar zijn de chips te oud voor. Het loopwerk is echter een parel! Wie het maximale uit de speler wil halen, doet zich er goed aan een mooie, nieuwe dac aan te schaffen, samen met een degelijke digitale interlink. Wie echt het maximale uit de speler wil halen, kan nog een klokmodificatie laten uitvoeren door één van de bovenstaande specialisten. Dan speelt de TEAC zonder twijfel de sterren van de hemel!