donderdag, maart 28, 2024
Home Geen categorie Tentlabs show in Kasteel Nederhemert

Tentlabs show in Kasteel Nederhemert

0

Het weer is mooi, de locatie is prachtig, het eten is heerlijk, de kunst is diepzinnig en de muziek… heerlijk in balans en super los. Tentlabs heeft een tweetal primeurs staan in het prachtige Kasteel Nederhemert in Noord Brabant. En wij zijn er als eerste bij! 

Kasteel Nederhemert - Nederland - Nederhemert

Er staan twee kleine bookshelfs in de ruime kamer van het gigantische kasteel. Op een meubel staat het bekende loopwerk, een b-DAC, nog een gelijk doosje dat we even niet thuis kunnen brengen en twee subwoofers. We kijken vragend naar Guido die een beetje lachend in de hoek staat. “Nog een b-DAC?”, vragen we. “Nee, geen b-DAC. Het is een nieuwe versterker.” We gaan even terug in de tijd en herinneren ons dat er een prototype stond van een klasse-d schakeling. Een zwaar gemodificeerde hypex klasse-d schakeling om precies te zijn.

Motion Feedback
Guido Tent is meer van het muziek spelen dan praten, maar toch wil hij een bijzondere eigenschap van de gloednieuwe luidspreker niet onthouden. De subwoofer – b-Sub – die bij de b-Speaker past, beschikt namelijk over een technologie die als Motion Feedback (MFB) door het leven gaat. “Het is een technologie die door Philips is uitgevonden in 1968 (of rond 1968). Wat het in wezen doet is de beweging van de luidspreker volgen en deze meten aan het signaal wat de versterker uitstuurt. Het verschil tussen het origineel en wat de luidspreker uitstuurt wordt teruggestuurd als een correctiesignaal”. En in dat correctiesignaal zit de truuk. Daarmee is de beweging van de woofer te manipuleren. Je kan het vergelijken als een gebalanceerde luidsprekeropstelling.

De technologie is gewelidig, maar het heeft zo zijn complexiteit. Vandaar dat de ontwikkeling al zo’n twee jaar duurt. En nog is Guido niet tevreden over de subwoofer. “Hij is goed, maar het kan beter”. De luidspreker is wel af. Deze beschikt over een zeer bijzondere midrange / woofer. Het is een ‘Framed Podzus Görlich” unit. We zijn hem nog niet eerder tegen gekomen. Opvallend is de snelheid van deze woofer en de ongelooflijk lage kleuring. De midrange unit is bijgestaan door een 19 mm gecoate silk dome tweeter.

Tentlabs opstelling - b-Speaker, b-Dac, b-amp - demo
De b-Speaker, b-SUB, Tentlabs loopwerk en b-DAC. Het is een leuk samenspel van technologie.

Over het filter weten we niet zoveel. Behalve dat er geen condensator in zit (daar houden we van!) en dat de crossover op 2200 Hz ligt. Buiten het vocale gebied dus. De b-Speaker heeft naar ons idee écht een sub nodig. Het frequentiebereik is namelijk 60 Hz tot 30 KHz, maar bij 60 Hz is er al 6dB verval. Daar valt mee te spelen, maar het kan wel wat kaal worden. Met sub is het een prachtige combinatie. Het rendement van de nieuweling is 85 dB. Een zwak buizenbakje zal daar zeker moeite mee hebben. Het weerstandsverloop is daarentegen nagenoeg vlak. De b-Speaker gaat tussen de 4000 en 5000 euro per set kosten. De actieve subwoofer ongeveer 1500 euro, de passieve versie 700 euro.

b-amp
Klasse-d dat ons bekoort? Dat horen we niet vaak. Klasse-D kan mooi zijn, maar vaak horen we toch een soort hardheid in het midden en hoog. Voor subwoofers is het geweldig. Dat gaat prima. De nieuwe versterker van Tentlabs beschikt dus over twee zwaar gemodificeerde klasse-D modules van Hypex. De voortrap kunnen we nog niet zoveel over vertellen. Er zijn vier inputs (twee cinch, twee xlr) en twee stereo outputs (1 cinch en 1 xlr). Ook heeft Guido een hoofdtelefoon-uitgang aangebracht (6,3 mm) en zijn er natuurlijk nog flinke terminals voor luidsprekerkabel.

Tentlabs b-Speaker

Het vermogen is niet excessief met twee keer 75 watt in 8 Ohm en twee keer 125 watt in 4 Ohm. Wel garandeert Tentlabs absolute stabiliteit en vlakke frequentierespons: ongeacht de belasting. Dat is vrij uniek voor klasse-D dat gevoelig is voor weerstand van een luidspreker.

De demo
Er werd veel muziek gespeeld tijdens de demo’s. Perfect, want zo kunnen we al een aardig beeld vormen van de opstelling en nieuwe producten. Direct valt de snelheid van de combinatie op. De versterker heeft duidelijk geen moeite met de b-Speakers, die met 85 dB geen heel hoog rendement hebben. De b-Speaker zelf is ook ontzettend snel, open en eerlijk. Er lijkt nagenoeg geen kleuring te zijn en het detailniveau is ronduit indrukwekkend. Toch is de set niet vermoeiend om naar te luisteren. Al moeten we hier wel eerlijk zijn dat er bijna alleen maar rustig klassiek en wat piano-stukken zijn gespeeld. Als we zelf even Amos Lee in het loopwerk leggen, valt op dat vocalen uiterst nauwkeurig weergegeven worden. Geen scherp randje te bekennen. Echter: we krijgen het idee dat elektronisch of bijvoorbeeld Metal geen pretje zullen zijn. Deze set is té kritisch, te detailrijk en te eerlijk voor die genres. Hierop moet je prachtige jazz, blues, klassiek, soul of singer songwriter spelen.

Hapje, koffie en mooie dijkweggetjes

Muziek, hifi, lekker eten en… kunst. Het was er allemaal in Kasteel Nederhemert.

Na een demo van twee uur (we hebben wat sessies achter elkaar gedaan), is het tijd voor wat kunst, lekkere hapjes en koffie. Alle zintuigen moeten immers geprikkeld worden vandaag. En dat is zeker gelukt. Met een lekkere scampi in de ene hand en een lekker kopje koffie in de andere staan we even te kijken naar wat tekeningen van Griet Menschaert. Hoewel we niet écht van de kunst zijn, intrigeert het wel. We horen bij het verlaten van de ruimte nog wat strijkers van een verdieping boven ons… het was een mooie dag. Nu is het tijd om weer lekker over dijkweggetjes terug te toeren naar Haarlem.