Tien redenen om een htpc te gebruiken

Het zal de vaste bezoeker van Alpha Audio wel zijn opgevallen dat we bij Alpha erg fan zijn van streaming. En dan de htpc – Home Theatre PC – in het bijzonder. Waarom? Dat gaan we in deze lijst uitleggen. 

Nederland is één van de meest ontwikkelde landen ter wereld. De dichtheid smartphones, breedband internet en pc-bezit is niet te geloven. We staan tweede op de wereldranglijst als het gaat om een bekabelde breedbandverbinding. Mobiel lopen we nog wat achter (15e ofzo). Maar dat zal niet lang meer duren, want we hebben wel weer een hoge notering wat betreft smartphones.

Streaming

Omdat we in Nederland bijna allemaal wel een snelle internetverbinding hebben, is het zeer interessant om muziek en video via internet binnen te halen. In hoge kwaliteit uiteraard. En welk apparaat is daar nu beter in dan een pc? Nee, geen standaard-pc natuurlijk maar een speciaal geconfigureerde pc met prettige software die het mogelijk maakt alles met de telefoon, tablet of afstandsbediening te regelen. Een htpc.

1 – Snel

HTPC hardware overzicht 2Een pc is doorgaans een bijzonder rap apparaat. Een beetje pc heeft minimaal een dual core en al veel vaker een quad core processor om alle rekentaken uit te voeren. Mede door de snelheid hoeft u niet te wachten op een instructie. En dat werkt natuurlijk bijzonder prettig. Daarbij komt dat het door de snelheid mogelijk is meerdere dingen tegelijk te doen zonder enig probleem. Sterker nog: als u een beetje handig bent, kunt u taken toekennen aan rekenkernen. Zo kan één core zich bezighouden met audio afspelen terwijl de rest download of de kopieertaken uitvoert.

2- Flexibel

Een pc kan van alles. Video spelen. Audio weergeven. Downloaden. Surfen. Streamen. U zegt het maar. Dat is natuurlijk een groot voordeel, want zo hoeft u geen extra kastjes neer te zetten. Eén pc is genoeg om alles voor u te regelen. U zou er zelfs domoticazaken mee kunnen uitvoeren, mocht u dat interessant vinden.

3 – Upgraden

HTPC SoTM usb-kaartIs de pc toch wat te traag? Of wilt u wellicht toch tv opnemen? Geen probleem: pc’s zijn vaak uitbreidbaar. Gewoon de kap eraf en uitbreiden maar. Veelal is het helemaal niet moeilijk om extra geheugen toe te voegen of een snellere processor te plaatsen (moet het moederbord wel compatible zijn nauturlijk). En weet u het even niet meer: mail ons. Wij zijn aardig op de hoogte van de huidige hardware.

4 – Stil

Oude pc’s maakten herrie. Nieuwe modellen zijn fluisterstil als u de juiste koeling plaatst. Er zijn ook passief gekoelde modellen die u helemaal niet meer hoort. U kunt ze dus gerust in uw audiorek plaatsen, want de passieve modellen ogen vaak ook als een strak audio-apparaat.

5 – High Res

Gezien het feit dat pc’s afhankelijk zijn van software, kunnen ze zonder moeite meegroeien met de tijd. Het is dus een kwestie van nieuwe software om nieuwe functies toe te voegen. High-Res audio is daarom al jaren geen probleem meer. Ook UHD video kunnen de nieuwste modellen al zonder problemen weergeven. Kortom: wilt u altijd bij de tijd zijn, dan is een htpc ideaal.

6 – Overal streamen

Synology DS414j (1)Computers zijn veelal verbonden met internet. En dat heeft als voordeel dat het mogelijk is via de pc te streamen naar een mobiel apparaat buiten het netwerk. De meeste media-pakketten kunnen namelijk ook als mediaserver fungeren (handig voor wie geen NAS heeft). Door in te loggen op uw htpc thuis, kunt u op vakantie ook genieten van de muziek thuis. Prachtig toch?

7 – Goedkoop

Als u dacht dat en htpc duur is, dan hebt u het mis. Ze komen in alle soorten en maten. Er zijn natuurlijk heel prijzige modellen, maar er zijn ook genoeg betaalbare varianten. En ook die presteren op hoog niveau. Zolang u er natuurlijk een degelijke (usb)-dac aan koppelt. Htpc’s zijn voornamelijk afhankelijk van de software en configuratie en niet zozeer van de processorkracht (een core i3 is al voldoende).

8 – Klein

Htpc’s komen in allerhande vormen en groottes. Wilt u een DIN-maat. Prima. Dat kan. Wilt u een onzichtbaar model? Dat kan ook. Er zijn mini-varianten die u achter een scherm kunt hangen (Gigabyte Brix bijvoorbeeld). Wilt u een superstylistisch model? Dan kan ook. Kijk maar eens naar Origen AE-behuizingen. Duur, maar wel erg mooi.

9 – Zuinig

Gigabyte Brix (3)Processoren worden elk jaar sneller en zuiniger (Moore’s Law). Dat heeft als voordeel dat een snelle pc nu geen 100 watt meer hoeft te verbruiken. Sterker nog: pc’s op basis van Intel NUC gebruiken slechts 7 watt tijdens surfen en het afspelen van audio. Dat is minder dan menig streamer. Echter moeten we er wel nog een dac bij rekenen. Al met al verbruikt een zuinig model niet meer dan een standaard audio-apparaat.

10 – Leuk!

We zouden bijna het belangrijkste argument vergeten: het is gewoon leuk om met een htpc bezig te zijn. Er zijn talloze mogelijkheden, wat het apparaat interessant maakt voor de tweaker. En wie gewoon wil spelen: installeer een Open Elec-versie van Xbmc en u bent klaar. Het is op basis van Linux wat het superstabiel maakt én gratis. Kortom: voor ieder wat wils!

3 reacties

 1. Prima aangegeven waar de kracht zit van HTPC. Het is ook niet afzetten tegen andere afspeelmogelijkheden (CD, LP) maar de eigen sterke punten van dit concept worden goed benadrukt.

  Komt nog bij dat de moderne generaties USB DAC’s kwalitatief nog meer waarde voor geld geven. Hier heeft de reseach en ontwikkeling een grote stap gemaakt en zullen er zeker nog stapjes komen. Je kunt rustig stellen dat een top CD speler en een highend streaming DAC USB kwalitatief uitwisselbaar zijn. Dat is voor de muziekliefhebber alleen maar goed.

  Het valt me daarbij op dat de aandacht voor de juiste bronbestanden niet vaak genoeg benadrukt kan worden, welk medium je ook gebruikt.
  Uit de tijd van de LP’s (soms krom, spetters) en CD’s (som vlak, slechte dynamiek) zijn we met de moderne MP3’s en FLAC bestanden ook niet altijd even gelukkig. Daar is nog wel een weg te gaan.

  1. Dag Ruud,

   Dank je voor de aanvulling. DAC’s worden inderdaad elk jaar fors beter. De grote slagen zijn naar mijn gevoel gemaakt. Nu is het fijnslijpen en wachten op de volgende grote sprongen. Dat gaat ongetwijfeld komen. Over bestanden: heel goed punt! Er zitten grote verschillen in kwaliteit. Ook codecs worden namelijk beter en beter!

Geef een reactie