Tien redenen om een nas te kopen

We leven in een tijd van digitaal vermaak. Foto’s staan niet meer op een rolletje, maar in bits en bytes op een flashcard. Video en muziek staan vaker op een harde schijf dan op een cd, dvd of blu-ray. Wil je het allemaal veilig en centraal zetten? En overal beschikbaar hebben? Dan is de nas hét apparaat voor u!

Dit is een (Synology) nas: een 'doos' met daarin harde schijven. Het lijkt niets, maar het is de manier om data overal en altijd beschikbaar te maken.

Een nas is een opslagmedium wat in het netwerk opgenomen is. Nas staat voor ‘Network Attached Storage’. Oftewel: netwerk gekoppelde opslag. Wie niet echt weet wat een (computer)netwerk precies inhoudt, kan hier kijken. Of hier kijken.

Tien redenen
Wat zijn de voordelen van een nas? Waarom zou u zo’n doosje met harde schijven en een netwerkkaart moeten aanschaffen? Waarom is een externe harde schijf niet goed genoeg? Hierbij tien argumenten waarom een nas beter is:

  1. Alle data staat centraal
  2. Alle data staat veilig
  3. U kunt altijd en overal uw data benaderen
  4. Bestanden delen met vrienden / familie buiten het netwerk is mogelijk
  5. Meerdere gebruikers binnen het netwerk (en buiten) hebben toegang tot de bestanden
  6. Streaming media is veel gemakkelijker te realiseren
  7. U kunt ook downloaden (en heel veen andere dingen) met een nas
  8. Een nas is energiezuinig
  9. Opslagcapaciteit is uitbreidbaar
  10. Het is doorgaans goedkoper dan een complete server (zeker lange termijn).

Toegelicht
Wellicht is het handig om de punten wat toe te lichten. We beginnen bij punt 1.

Een pc ziet een nas in eerste instantie als een netwerkapparaat. Kortom: u ziet de netwerkschijf onder ‘netwerk’ in de verkenner. (Bij Windows XP moet u naar netwerklocaties). Als u upnp aan hebt staan, krijgt u standaard drie gedeelde mappen op de nas: Video, Photo en Music. Deze mappen verschijnen zonder inloggen op mediastreamers. Deze zijn namelijk bedoeld voor media-streaming.

U kunt ook vanaf elke pc in het netwerk de nas benaderen. Dan moet u wel inloggen. U kunt altijd zelf nog extra mappen maken en desgewenst delen en met een wachtwoord beveiligen. Die mappen kunnen niet zonder inloggen worden benaderd via een mediaplayer.

Een nas is dus vanaf elk apparaat in het netwerk te benaderen. Het biedt centrale opslag. En dat is wel zo prettig als u vanaf meerdere pc’s in het netwerk wilt werken. Bijvoorbeeld een laptop en een desktop.

RAID

Raid beveiligt uw data. Raid-5 is de beste manier om data op te slaan als u drie of meer schijven in de nas kwijt kunt.

De data staat ook veilig op een nas. Een nas heeft doorgaans twee of meer harde schijven. Het voordeel daarvan is dat raid mogelijk is. Raid staat voor Redundant Array of Independent Disks. De techniek achter raid zullen we heel kort uitleggen.

Bij raid-1 schrijft de controller (een chip die het verkeer van en naar de harde schijven regelt) alle data over twee (of meer) schijven weg. Kortom: u hebt altijd een kopie. Gaat één schijf kapot, dan hebt u alle data nog op een andere schijf. Dit is een zeer veilige, maar wel wat dure manier van werken. Bij raid-5 schrijft de controller zogenaamde pariteitsbits weg over de schijven. Een voorbeeld: 1+1+ (weg) = 3. Wat weg is, moet wel ‘1’ zijn. Zo kan de controller, als een schijf faalt, altijd de data terug rekenen. Raid 5 is zeer veilig, maar is pas mogelijk bij 3 of meer schijven. Het wordt efficiënt vanaf 4 schijven.

Sommige nassen geven een mogelijkheid voor raid-0. Raid-0 geeft extra snelheid door de weg te schrijven data over twee schijven te verdelen: het is geen kopie! Raid-0 is daardoor bijzonder onveilig. Waarom bestaat het dan? Raid-0 is handig voor opstartpartities en kan ingezet worden in gevallen waarbij dataverlies niet erg is. Gebruik raid-0 nooit in een nas.

Altijd en overal

Met moderne hardware is een htpc te maken die superstil zijn werk doet. Ideaal om in de huiskamer mee te streamen vanaf een nas natuurlijk!

De moderne mens wil graag overal en altijd zijn of haar data beschikbaar hebben. Daarvoor bieden internet-diensten vaak een ‘cloud-oplossing’ aan. Dat is natuurlijk ontzettend leuk (en vaak niet heel duur). U zet de foto’s op een server van bedrijf ‘x’ (bijvoorbeeld DropBox) en kan bij familie en vrienden de foto’s tonen door in te loggen.

Een Nas is eigenlijk een persoonlijke cloud. Het is immers een server en die is zowel in als buiten uw netwerk te benaderen. Door u én door anderen: mits ze een gebruikersnaam en wachtwoord hebben. En die maakt u aan (als hoofdgebruiker / administrator).

Hoe maakt u de nas extern benaderbaar? Door in de router een paar poorten te forwarden. Te technisch? Kijk hier en hier wat het is en hoe het moet. Het lijkt lastig, maar het valt best mee. Sommige nassen kunnen het zelfs voor u doen, mits de router het toelaat.

Zeer gemakkelijk streamen
Bij heel veel streaming-systemen is het nodig om zogenaamde ‘server‘-software te installeren en draaiend te houden. Denk aan bijvoorbeeld de squeezebox. Het is dan alleen mogelijk om muziek (of video) af te spelen als de pc aan staat. Bij een nas kunt u de software op de nas zelf installeren (plugins). Daardoor hoeft u de pc niet meer aan te hebben. Immers: de software én de data staan op de nas zelf.

Daarbij komt dat een nas doorgaans upnp compatible is. Upnp staat voor ‘Universal Plug ‘n Play’, wat wil zeggen dat de nas gemakkelijk in het netwerk gevonden wordt. Ook door apparaten die media streamen. U kunt daardoor doorgaans met één klik muziek afspelen, een video kijken of een foto laten zien. Streamen is dus een fluitje van een cent met een nas in het netwerk.

Complete server

Synology's interface is - op dit moment - met afstand de beste. Iedereen die met Windows kan werken, kan met DSM 3.1 werken.

Het is fabrikant afhankelijk, maar vaak is het mogelijk om plugins te installeren: kleine softwarepakketjes die extra functionaliteit brengen. Denk aan een bittorrent downloader, nzb-downloader, back-up server, webserver, php-plugin, mysql-database server, mailserver, etc.

Er zijn ook fanatieke programmeurs die software ontwikkelen: 3rd party-plugins noemen fabrikanten dat. Het werkt vaak prima, maar vereist wel iets meer kennis: het is niet altijd met één klik geïnstalleerd.

Energiezuinig
Hier moeten we wel even een kanttekening maken. Een nas is in 9 van de 10 gevallen zuiniger dan een complete pc-server. Die gebruiken met gemak tussen de 60 en 80 watt in rust (nieuwe modellen minder). Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het model, aantal schijven, videokaart, etc.

Een nas met twee schijven zit (als deze op basis van een Atom-processor is) rond de 20 watt in rust en 40 watt als hij vol belast is. Elke schijf extra is ongeveer 10 watt erbij, als deze in gebruik is. In rust is dat ongeveer 5 watt extra. Als de nas de schijven echt uit kan zetten, gaat dat nog meer omlaag.

Welke merken?

Nassen zijn er in alle soorten en maten. Van 1 tot 12 'bay' (schijven). Deze Qnap heeft plaats voor 8 schijven. Wij raden twee of meer aan. Afhankelijk van de wensen.

Er is een aantal merken die interessant zijn. Allereerst Synology. Naar ons idee hét merk als het gaat om nas. Waarom? De software is met afstand de beste. Qnap en Thecus zijn goede alternatieven. Prima hardware en goede software. Netgear maakt goede hardware, maar is softwarematig wat minder gebruiksvriendelijk. Er zijn meer merken, maar die zijn óf niet aan te raden vanwege kwaliteit óf ze zijn zakelijk gericht.

Onze tip: koop een nas met twee of meer schijven. Dat is veel veiliger én biedt (bij vier of meer schijven) de mogelijkheid om later uit te breiden.

Conclusie
Het mag duidelijk zijn dat we de nas een zeer interessant apparaat vinden. Het geeft erg veel mogelijkheden als het gaat om data opslaan, delen en gebruiken. Veel mensen beseffen niet hoe handig een nas is. Ook voor gebruikers die niet bezig zijn met streamen of downloaden. Het zet simpelweg de data veilig weg en maakt deze overal en altijd beschikbaar. Een leuke extra is dat je er ook gemakkelijk mee kunt streamen…

16 reacties

  1. Hi Jaap,

    Wij zijn aan het kijken voor een NAS thuis. Op een site las ik onderaan iets over een RAID, maar zijn er daarin nog verschillen? Ik zie hier iets over RAID-0 bijvoorbeeld, is dit beter dan andere RAID types?

    Alvast bedankt!
    Vera

  2. Beste Jaap,
    Ik weet niet of jij de reacties nog steeds leest, maar ik heb een vraag. Ik overweeg om rond onz huis een viertal bewakingscamera’s te laten installeren. De beelden wil ik dan uiteraard graag opnemen. Ik kan daar dus een NAS voor gebruiken. Maar stel dat er toch ingebroken wordt en ze zoeken de NAS en ze nemen hem mee. Dan heb ik geen beelden meer en kan ik dus niets meer terugzien. Is er ook een mogelijkheid om dan de beelden in een externe cloud te laten opslaan?
    Graag je reactie, Jaap.
    mvg. Frank

  3. Is het mogelijk om een NAS in de tijd geleidelijk aan wat betreft schijven uit te bouwen. Dus eerst investeren in een goede nas met behoorlijk wat slots, om ververvolgens schijven bij te kopen. OF heeft dit consequenties voor de soort schijven, snelheid etc of moet dan de hele configuratie van de server opnieuw uitgevoerd worden.

  4. Mooie Blog. De Synology is ook de beste NAS voor videobewaking. Standaard heeft Synology er ook videobewakings-software bij. Heb zelf hier ook een kleine blog over geschreven. Vindt je het goed dat ik een link naar je blog plaats?
    Mvg Monique

  5. Bedankt Jaap,

    Jammer van enkele zeurpieten, kennelijk onvermijdelijk. Zoekende naar opslag, komt de zg Nas in beeld. Als amateur fotograaf is het onvermijdelijk een goede opslag te bezitten. Door uw voorlichting ben ik op weg. Ik twijfel over 4 of meer slots. Als AOW er fotografeer ik het hele jaar door. Een opname komt op 32MB. Tot slot, wat zijn goede schijven om in de (Synology) te plaatsen.

    Bedankt zover.

    1. Ach… zeurpieten heb je altijd. Geen probleem :-).

      Ik zou bij NAS zeker voor NAS-schijven gaan. Western Digital heeft de RED en Purple-serie. Purple is gemaakt voor continu lezen en schrijven. RED is de ‘standaar’ NAS-schijf. Deze schijven hebben andere controlers en zijn getest voor 24/7 gebruik. Het kost nagenoeg niets extra, dus gewoon doen. Bij 4-bay hebt u ongeveer 10,5 TB aan opslag met 4TB-schijven. Dat zijn bijzonder veel foto’s!

  6. Belangrijk:

    Een NAS is geen vervanging voor een backup!

    Ook een nas kan stuk en dan is al je data ploef … weg.

    Tip: Maak een backup van je NAS.

    1. Beste Hugo,

      Ik ben het deels met je eens. Een NAS is geen vervanging voor de back-up in die zin dat RAID geen back-up is. Heel veel gebruikers zetten de data (foto’s, documenten, etc) naar de nas om het vervolgens van de pc af te halen. Dat is data kopiëren, niet back-uppen! En uiteraard kan een NAS kapot. Daarom moet je ALTIJD een kopie op de pc of een ander medium houden… Dat is essentieel. Echter, als één van de schijven kapot is, is de data niet verloren. Dat is het voordeel van RAID.

      Vriendelijke groet,

      Jaap Veenstra

  7. Beste Zeurpiet,

    Een blue-ray/dvd/cd/(laptop) speler werkt betrouwbaarder, tja zolang de schijfjes niet beschadigd zijn misschien wel ja.
    Maar met een NAS heb je een hoger comfort omdat er alles op staat films/foto’s en muziek via UPNP en direct af te spelen.

    Ik heb nu twee NAS’sen van Synology werk hier nu twee jaar mee en dit zonder (netwerk)problemen en volle tevredenheid.
    Stream al mijn muziek (ruim 3500 CD)s vanaf de nas naar mijn ipod & iPad en hoop dit straks met de DSM update te streamen via airplay naar mijn stereo & airplay speakers.
    Dit is een fijne work-around om itunes library heen.

    Nadeel vindt ik dat nog teveel hardwere (zoals mijn zyxel dsl modem) geen gigabit lanport hebben waardoor maximale snelheid op het thuisnetwerk niet een haalbaar is.

    Tja en inderdaad zoals jaap zegt doe geen onmogelijke dingen zoals fullhd video streamen via wifi dat is haast onmogelijk gezien de bandbreedte.
    Ook ik gebruik liever kabel ipv wifi. Ook een linksys powerline kan soms uitkomstbieden om niet je huis vol gaten te boren.

    Tip: neem nooit een goedkoope NAS maar eentje met een hoge netwerksnelheid van 100mb/s zoals de synology DS710+
    Een goedkope NAS heeft altijd een trage lees / schrijf netwerksnelheid (dus films kijken vanaf twee PC en music streamen naar ipad tegelijk is onmogelijk)!

    Wil je je thuis netwerk niet belasten met video streaming, wat een flinke impact heeft) neem dan een HDI dune DUO met twee harddisk van 2TB hierop kan je heel veel films op bewaren en direct via een mooi menu (met thumbnails) afspelen.

  8. Beste Alpha Audio,

    Mooi allemaal hoor..
    Vergeet echter niet dat je eerst een cursus van 4 delen moet volgen om dit aan de praat te krijgen.

    Dan ben je nog steeds zeker 2 keer in de maand bezig om een een of ander vaag netwerkprobleem op te lossen.

    Een blue-ray/dvd/cd/(laptop) speler werkt betrouwbaarder.

    Mijn tip als je dit aan mensen verkoopt zorg dat voor een oplossing die 100% betrouwbaar is.

    Verplaats je in de gebruikers met kennis anders dan techniek.

    Groet,
    Zeurpiet

    1. Beste Zeurpiet,

      Dat valt best mee hoor. Zo moeilijk is een nas installeren niet. En instabiel is het al helemaal niet als je het aan de kabel hangt. Maar inderdaad: een dvd, blu-ray speler is gemakkelijker. Echter: feit is wel… het wordt steeds gemakkelijker om een fatsoenlijk netwerk aan te leggen.
      Een netwerk 100% betrouwbaar maken is te doen door fatsoenlijke spullen van een ‘A’-merk te gebruiken. Dat is vaak het probleem bij mensen thuis, heb ik gemerkt. Die willen met goedkope spullen iets realiseren wat niet mogelijk is. Bijvoorbeeld Full-HD streamen met een wireless-G dongle van 20 euro. En als je dan zegt: leg een kabel, want dit werkt niet – gevolgd door een rekensommetje en een meting die dit ondersteunt – dan zijn ze gedesillusioneerd. Voorlichting, inlezen (op deze site bijvoorbeeld :-)) en een goede installateur kan dit soort dingen voorkomen. En dat toont aan dat netwerken helemaal niet lastig, instabiel (en te duur) hoeft te zijn.

Geef een reactie