Update van de Alpha Audio htpc

De htpc is bij Alpha Audio inmiddels uitgegroeid tot het centrum van de hifi-set. Dat klinkt wellicht barbaars in de oren van sommige audiofielen, maar na enkele combinaties te hebben gemaakt met geluidskaarten en usb-dacs hebben we nu een digitaal wondertje geschept. Echter: het kan altijd beter. Vandaar dat we even een update hebben gemaakt. 

Het nieuwe moederbord, processor én de gigantische koeler van Noctua: het past net.

Energieverbruik is een hot item in de computerwereld. Processors moeten sneller én zuiniger worden. Onze huidige htpc bezit een energiezuinige chipset en een speciale ‘energy efficient’ quad core processor (een processor met vier rekenkernen). Samen met een snelle, maar zuinige videokaart (GTX 460) verbruikt deze ongeveer 85 watt in rust. Dat was een jaar geleden niet slecht. Maar het kan dus beter… veel beter zelfs.

AMD Fusion
Dankzij het werk dat ik doe bij PCM krijg ik alle platformen in handen en kan ik er uitgebreid mee werken. Toen AMD zijn nieuwe fusion-platform toestuurde, was ik natuurlijk benieuwd wat ze alleemaal in één processor weten te verwerken. Wat blijkt: bijna alles zit in het chipje van pak ’em beet 4,5 bij 4,5 cm. (De daadwerkelijke processor is nog kleiner: 228 mm2 om precies te zijn). Het bijzondere is dat de complete quad-core fusion-chip (APU, zoals AMD het noemt) minder verbruikt in rust én onder belasting dan een ‘oude’ quad core cpu van de Athlon of Phenom II-reeks. En dat mét een grafische chip, northbridge, pci-express controller, etc aan boord… Excuses voor het jargon hier…

De koeler erop gemonteerd. De ventilator draait onhoorbaar zacht. Kortom: ook in zachte scenes in de films geen suis uit het hifi-meubel.

Uiteraard heb ik de prestaties gemeten. Ik ga u niet vervelen met alle benchmarkscores; we zijn geen computerwebsite. Echter, wat ik wel kan zeggen, is dat ik na deze test bijzonder gecharmeerd was door de prestaties in combinatie met een laag energieverbruik en zeer redelijke prijs. (Intel is sneller, maar ook duurder). Het steeds verder integreren van componenten werpt overduidelijk zijn vruchten af! Ik was direct geprikkeld de Alpha Audio htpc op te waarderen, zodat ik het energieverbruik enorm kan drukken zonder in te boeten op prestaties.

Bouwpakketje
Omdat ik niet alleen maar films kijk en muziek afspeel op de htpc, maar ook zo af en toe een spel speel, is het niet mogelijk om alleen gebruik te maken van de geïntegreerde grafische chip (gpu). Die is weliswaar bijzonder krachtig voor een ‘onboard’ gpu, maar niet krachtig genoeg om op full-hd nieuwe spellen te renderen.

Ongeveer op de helft… dacht ik. Nog veel werk te doen. Kabels wegwerken is het meeste werk.

Er komt dus een losse / discrete kaart bij: de GTX460 die ik al heb. Ook het geheugen kan ik gewoon overzetten naar het nieuwe platform. Eigenlijk hoef ik alleen maar een nieuw moederbord en processor te kopen. Toch besluit ik een nieuwe processorkoeler aan te schaffen: een nóg stillere. De Noctua NH-C12P SE14. Prijzig, maar érg goed.

Ik heb al heel wat computers gebouwd in de loop der jaren. Echter: een htpc blijft altijd een uitdaging. Er moet namelijk bijzonder veel hardware in een modieus doosje. Een klein doosje… met relatief weinig luchtstroom. Kortom: alles moet strak weggewerkt worden en moet in precies de juiste volgorde gebeuren, anders kom je niet uit. Essentieel is de luchtstroom vrij van kabels te houden én de ventilators goed te zetten: de warme lucht moet eruit. Veel hobbyisten laten ook ventilators aanzuigen. Dat is niet verstandig, omdat er dan veel te veel stof wordt aangezogen, waardoor binnen no-time de behuizing vol stof zit. En dat isoleert waardoor de pc overhit raakt.

Superstil, superkrachtig

Het resultaat van 1,5 uur klussen. Een strakke htpc die zelfs onder zware belasting nauwelijks hoorbaar is. Bij film kijken, muziek luisteren of foto’s kijken is hij onhoorbaar stil. En superzuinig!

Ik ga geen handleiding schrijven over hoe je een htpc moet bouwen. Dat laat ik aan de computerbladen over. (Tenzij er heel veel vraag naar is natuurlijk!). Wat ik wel kan zeggen is dat het eindresultaat een zéér krachtige, stille, zuinige en koel draaiende htpc is. Ter vergelijking: de ‘oude’ htpc op basis van een AMD 880G-chipset en een AMD Phenom II 905e gebruikte (inclusief de GTX460) 85 watt in rust. De nieuwe versie op basis van de A75-chipset en een A8 3850 verbruikt 46 watt in rust. Dat is 40 watt minder! Dat kan 8 euro per maand schelen als de pc aan blijft staan.

En prestatiegewijs? Deze is een stukje sneller dan de energiezuinige 905e (ongeveer 15%). Niet gek: de kloksnelheid van de 905 is lager dan die van de A8 3850; het scheelt 400 MHz, wat wel voelbaar is. Echter: ik heb de 905e nooit als (te) traag ervaren.

Conclusie
Ik ben weer helemaal up to date met dit nieuwe platform. Hoewel de oude nog uitstekend zijn werk deed, wilde ik graag het energieverbruik zo ver mogelijk drukken. Dat is dankzij het nieuwe AMD-platform prima te doen… zonder in te boeten op prestaties.

10 reacties

 1. Jaap,

  Dank je voor de informatie. Mijn doel pc is “USB” Audio only:
  * Bediening via een iPad
  * Low power en stil (liefst een liniaire voeding)
  * speelt alle formaten via USB: 16/44.1, 24/44.1, 24/88.2, 24/96, 24/176.4 en 24/192 alllemaal bit perfect
  * bij voorkeur een USB en sata ontstoor filter (zoiets als SOtM tX-USB en SOtM In-Line SATA Power Noise Filter)

  Graag je advies voor de componenten (in Nederland verkrijgbaar).

  1. Beste Maarten,

   Als je een audio only htpc wilt bouwen, kan je met een Intel Atom of AMD C50 platform af, waarbij de prestaties van beiden niet ver uit elkaar liggen. De C50 is iets zuiniger, schat ik in.

   XBMC is te bedienen met een iPhone, iPad, Android en Windows Phone.
   Voordeel van XBMC is dat het via WASAPI kan spelen, wat de audiokwaliteit erg veel ten goede komt. Er zijn nog meer pakketten. J river is ook een mooi pakket. Betaald, dat wel. De app heb ik nog geen ervaring mee, omdat ik tevreden ben met XBMC.

   Zowel de Atom als de C50 zijn erg energiezuinig en kunnen dus af met een kleine voeding. Ik ken niet zo 1-2-3 een lineaire voeding uit mijn hoofd – alle voedingen zijn tegenwoordig geschakeld – maar kijk hier eens naar:

   http://nl.hardware.info/reviews/2215/19/21-330-450-watt-voedingen-review-testresultaten-ripple

   Dat is een test van Hardware Info op ripple. Hoe lager de ripple, hoe beter (uiteraard).

   Ik denk niet dat een ontstoorfilter op usb echt nodig is bij een goede usb-dac. De Tentlabs b-dac is er immuun voor door zijn opbouw. Datzelfde geldt voor sata. Een fatsoenlijke voeding heeft voedingslijnen gescheiden, waardoor dit geen invloed moet hebben op de usb-interface van het moederbord. Een low ripple voeding moet voldoende zijn voor een goede audio-playback.

   Ik hoop dat ik je hiermee heb geholpen.

 2. Hallo Jaap,

  Leuke artikel over de htpc zelfbouw. Ik zou graag dit ook willen doen. In mijn geval wil ik het gebruiken voor film, muziek en foto’s. Zou je zo vriendelijk willen zijn om een uitgebreide was-lijst te maken van je eerste en tweede htpc’s, met volledig benaming van de componenten. Keep up the good work.

  1. Beste Ray,

   De specificaties staan door het verhaal verweven, maar hier het lijstje:

   Eerste PC

   Behuizing: Origen AE SV14
   Moederbord: Giagbyte 880GMA-UD2H
   Processor: AMD Phenom 905E
   Koeling: Prolimatech Samuel-17, met Scythe Gentle Typhoon fan
   Geheugen: 4GB ddr3-1600 Adata
   Videokaart: HIS IceQ-5 HD5770 (1GB), kort daarna Gigabyte GTX460 1GB (véél beter voor een hdtv)
   Harde schijf: Western Digital Blue 640GB
   Voeding: Cougar 80 Plus Silver (700 watt, wat teveel is, 450 is genoeg)
   Extra USB 3.0 kaartje voor de usb-dac
   DVD-drive: simpele Samsung drive

   Energie: idle, ongeveer 80 – 85 watt.

   Tweede pc

   Behuizing: Lian Li PC-C50 (Betere airflow dan Origen AE)
   Moederbord: MSI A75MA-G55
   Processor: AMD A3850
   Koeler: Noctua NH-C12P SE14
   Geheugen: 4GB dd3-1600 Adata
   Videokaart: Gigabyte GTX460 1GB
   Harde schijf: Western Digital Blue 640 GB
   Voeding: Cougar 80 Plus Silver 700 watt (teveel, kan ook met 450 watt)
   Extra USB 3.0 kaartje voor usb-dac
   Extra stille fans voor in behuizing: BeQuiet Silent Wings 12 cm
   DVD-Drive: Samsung (simpel ding, gebruik het nooit, alleen voor software installeren)
   Diverse weerstandjes voor tussen fans en moederbord-aansluiting. Daardoor draaien de fans trager en dus stiller.

   Energieverbruik: Idle, ongeveer 45 watt.

   Hoop dat dit de lijstjes zijn die je wilde.

 3. Hallo Jaap,
  Jij bedankt voor het meedenken. Zelf zal ik de htpc inzetten voor films(HD/BD/3D), muziek en foto’s. Ik hou je site in de gaten voor updates.
  Groet,
  Martin

  1. Ik zal eens een artikel opstellen met een aantal typen htpc’s: focus op film, muziek, film en muziek en één waarmee je ook kan opnemen. Wellicht nog een htpc waarmee je ook goed kan gamen… Kost even tijd, maar moet denk ik binnen een weekje wel klaar zijn.

 4. Hallo Jaap,
  Ik heb beide artikelen over je htpc gelezen. Ik ben zelf op zoek naar een stille, snelle en goed presterende htpc. Al dan niet zelfbouw. Punt is mijn inhoudelijke kennis is niet voldoende om de juiste componenten te kiezen. Wel weet ik wat ik met de htpc wil bereiken. Tussen de 2 artikelen die je schrijft zit exact 1 jaar. En dat scheelt al 40 watt minder verbruik.
  Mijn vraag: is het mogelijk om eens niet vanuit de techniek maar vanuit de toepassing een overzicht te maken. Al dient t maar als een soort van richtlijn. Do’s maar vooral don’t’s helpen dan. Bedankt alvast voor het meedenken.

  1. Dag Martin,

   Leuk dat je mee denkt! Je zou dus graag een soort top 10 do’s en dont’s willen? Dat is prima te doen. Al kan dat alleen maar per type pc of htpc. Het is namelijk essentieel te denken vanuit wat je wil doen. Alleen films streamen? Muziek én films streamen of bijvoorbeeld ook een soort server-functie, waardoor de pc 24/7 aan moet blijven. Ik kan er natuurlijk een soort serie van maken… Goed idee dus! Gaan we wat mee doen!

Geef een reactie