Verslag High End Munchen 2017 – Deel 4

Streamers en DAC’s

High End Munchen 2017

Natuurlijk worden in 2017 een breed scala aan streamers en DAC’s in verschillende prijsklassen aan het publiek gepresenteerd. Maar ondanks dat deze manier van transport ondertussen breed is ingeburgerd, vinden we hier niet heel erg veel nieuws. Zo af en toe een bescheiden bordje met MQA, maar meer dan dit vinden we eigenlijk niet.

Nu ervaren we wel dat vele fabrikanten MQA zien als een vies woord. De MQA informatie wordt immers in het bestand gezet en bij het gebruik van de juiste hardware wordt dit gedetecteerd en uitgepakt. Dus: een vorm van ‘lossy’ vinden vele fabrikanten.

Dat het stukje MQA informatie in het gebied is verpakt waar wij mensen niets horen (namelijk boven de 96kHz samplingrate) doet er niet toe. Voor velen blijft MQA een vies woord met een ‘lossy’ nasmaak. Wij verwachten dat er een andere reden schuilgaat achter dit – in onze beleving – ‘lossy’ excuus.

Een paar opmerkelijke DAC’s die we hebben gezien. Natuurlijk de fenomenaal klinkende DAC van Didit. Dit uit Nederland afkomstige merk maakt een prachtig product. Toevallig hadden ze ook een van de best klinkende sets samengesteld in de luisterruimte. Met een airco, dus aangenaam vertoeven daar.

didit-achterkant

Nieuw is wel de CS30 all in one streamer van AVM. Een speciale jubileumuitgave ter ere van het 30 jarige bestaan van de fabrikant. De kwaliteit is opmerkelijk. De prijs? Gewoon heel goed betaalbaar. Hier houden wij van.

15 reacties

 1. Ik mis The Chord Company. Waren die niet aanwezig? Ben nogal gecharmeerd over de kwaliteiten die zij brengen. Vooral de “betaalbare” nieuwe Shawline interconnects, de rest heb ik nog niet uitgetest.

  1. Hallo Nick,

   De Chord Company was zeker aanwezig. Ben het met u eens dat deze firma mooie producten maakt.

   Er zijn helaas meer mooie merken die we niet hebben opgenomen in dit verslag. We moesten keuzes maken. Als we alles zouden beschrijven en fotograferen dan zouden we tot volgend jaar Kerst nodig hebben gehad om de informatie te verwerken. Hiervoor is deze beurs gewoon te groot.

   1. Hallo Harro,

    Zeg maar je tegen me hoor;-)
    Ik kan me er geen voorstelling van maken hoe groot dit in werkelijkheid is en hoop er ooit eens zelf aanwezig te kunnen zijn. Maar goede keuzes hebben jullie wel gemaakt op alle gebieden wat audio te bieden heeft en nogmaals mijn complimenten daarvoor en ben blij met jullie uitputtende werk al dit moois te verwoorden. Een pluim waard;-)

  1. Dag Gwenn,

   Hij is niet de weg kwijt hoor! Het is serieus hoorbaar… hoe het precies werkt. Ik hoop dat nog uit te vinden. We krijgen een sample… dus wordt vervolgt!

   1. even serieus. iedereen ziet dat hij de weg kwijt is. als ik zo vrij mag zijn , in eerdere video’s wordt ook alles wat hij zegt als wetenschap benoemd…. er is nergens bewijs, en misschien is wetenschap niet geheel bekend >? maar er schijnt bewijs geleverd te moeten worden voordat men het wetenschap noemt.
    Misschien is het tijd voor data ? als in metingen van wat een kabel doet naast de luistersessies.

 2. Mooi verslag hoor. Natuurlijk ook hele mooie producten maar wie had dat niet verwacht. Even met beide benen op de grond blijven, ik zag dat de MA met de nieuwe Silver serie qua uiterlijk de PL200II volgt (m.u.v. de bandtweeter) en niet de eerder uitgekomen Gold serie. Wie weet volgt er al spoedig een nieuwe Gold serie 😉 Kan toch niet zo zijn dat de tussen de Silver- en de Platinum Serie geplaatste Gold Serie nog jaren door moet met een verouderd uiterlijk!

Geef een reactie