Verslag High End Munchen 2017 – Deel 4

Speakers

High End Munchen 2017

München 2017 kent vele introducties van ‘nieuwe’ speakers. Althans, zo wordt het aan ons van de pers gepresenteerd.

De in 2016 nieuw gepresenteerde speaker wordt nu – in 2017 – gepresenteerd als ‘nieuw’ en klaar voor productie. Vervolgens staat er ook een nieuw pre-productie sample klaar die in de zomer dit jaar productie klaar gaat zijn.

Dan hebben we ook nog die bestaande speakers met een ander laagje fineer, een andere kleur of een andere driver. Ook nieuw volgens de fabrikant. Volgens ons minder interessant. Of voor u toch wel? Tja, ook wij zijn zo af en toe echt even de weg kwijt.

Toch moet het even gezegd worden. Nieuw of niet; de hedendaagse topspeakers zijn wel prachtig afgewerkt.

De meeste fabrikanten steken nog steeds vele tienduizenden Euro’s in productontwerp en stileren de producten op basis van feiten en onderzoeksresultaten. Vivid licht een tipje van de sluier op over wat er komt kijken bij het ontwerpen van een goede speaker.

Vivid Audio - High End Munchen 2017

Tijdens een presentatie door Laurence Dickie (Vivid Audio) legt deze op een soms bijzonder humoristische wijze uit wat bij speaker design de consequenties zijn van keuzes op component niveau en in (traditioneel) kastdesign op vervorming en afstraal gedrag van luidsprekers.

Hierbij toont deze in een presentatie verschillende studiemodellen en experimentele designs om de theorie in de praktijk te kunnen toetsen. Zelfs voor ons doorgewinterde redacteuren een interessante en vooral leerzame ervaring.

15 reacties

 1. Ik mis The Chord Company. Waren die niet aanwezig? Ben nogal gecharmeerd over de kwaliteiten die zij brengen. Vooral de “betaalbare” nieuwe Shawline interconnects, de rest heb ik nog niet uitgetest.

  1. Hallo Nick,

   De Chord Company was zeker aanwezig. Ben het met u eens dat deze firma mooie producten maakt.

   Er zijn helaas meer mooie merken die we niet hebben opgenomen in dit verslag. We moesten keuzes maken. Als we alles zouden beschrijven en fotograferen dan zouden we tot volgend jaar Kerst nodig hebben gehad om de informatie te verwerken. Hiervoor is deze beurs gewoon te groot.

   1. Hallo Harro,

    Zeg maar je tegen me hoor;-)
    Ik kan me er geen voorstelling van maken hoe groot dit in werkelijkheid is en hoop er ooit eens zelf aanwezig te kunnen zijn. Maar goede keuzes hebben jullie wel gemaakt op alle gebieden wat audio te bieden heeft en nogmaals mijn complimenten daarvoor en ben blij met jullie uitputtende werk al dit moois te verwoorden. Een pluim waard;-)

  1. Dag Gwenn,

   Hij is niet de weg kwijt hoor! Het is serieus hoorbaar… hoe het precies werkt. Ik hoop dat nog uit te vinden. We krijgen een sample… dus wordt vervolgt!

   1. even serieus. iedereen ziet dat hij de weg kwijt is. als ik zo vrij mag zijn , in eerdere video’s wordt ook alles wat hij zegt als wetenschap benoemd…. er is nergens bewijs, en misschien is wetenschap niet geheel bekend >? maar er schijnt bewijs geleverd te moeten worden voordat men het wetenschap noemt.
    Misschien is het tijd voor data ? als in metingen van wat een kabel doet naast de luistersessies.

 2. Mooi verslag hoor. Natuurlijk ook hele mooie producten maar wie had dat niet verwacht. Even met beide benen op de grond blijven, ik zag dat de MA met de nieuwe Silver serie qua uiterlijk de PL200II volgt (m.u.v. de bandtweeter) en niet de eerder uitgekomen Gold serie. Wie weet volgt er al spoedig een nieuwe Gold serie 😉 Kan toch niet zo zijn dat de tussen de Silver- en de Platinum Serie geplaatste Gold Serie nog jaren door moet met een verouderd uiterlijk!

Geef een reactie