Verslag High End Munchen 2017 – Deel 4

Ultra high-end luistersessies

High End Munchen - luistersessie

Natuurlijk hebben we verschillende topsets beluisterd in luistercabines en in de luxe ingerichte kamers in de atriums.

Juist in deze relatief dure atriums staan de sets vanaf een anderhalve ton tot ongeveer een miljoen. In Euro’s. Echt. Met bekabeling die de spaartegoeden alleen al met een slordige honderdduizend Euro terug brengt.

Dit is waar high-end bij velen onder ons om draait, maar voor sommigen onder ons blijft dit slechts een droom die zelfs in drie mensenlevens niet blijkt te verwezenlijken.

Heel eerlijk, sommige van deze sets klinken werkelijk fenomenaal. Denk hierbij aan dCS, Burmester, Siltech en bijvoorbeeld Kharma. Sommige andere sets klinken vooral duur. En sommige sets klinken gewoon niet. Soms ruimtegerelateerd, soms een kwestie van smaak. Scherp, hard, zwaar, uit balans of plat; bij dergelijke sets horen we vaker dan eens oh’s, en ah’s van de luisteraars uit de zaal. De reeks van cijfertjes op de prijskaartjes zullen hen wel opgevallen zijn. Klinken deed het immers niet.

We moeten toegeven dat ook wij een substantiële aantrekkingskracht voelen tot veel van dit moois, maar we moeten eerlijkheidshalve ook bekennen dat we ook uitstekende sets gehoord die met echt zelf verdiend geld kunnen worden gekocht. Ook high-end, maar voor een realistisch budget.

En hier gaat onze passie naar uit, want die kunnen we in dit leven ook zelf kopen. Klinken deze echt minder goed dan de sets met te veel nullen? Wij vinden in sommige gevallen van niet.

15 reacties

 1. Ik mis The Chord Company. Waren die niet aanwezig? Ben nogal gecharmeerd over de kwaliteiten die zij brengen. Vooral de “betaalbare” nieuwe Shawline interconnects, de rest heb ik nog niet uitgetest.

  1. Hallo Nick,

   De Chord Company was zeker aanwezig. Ben het met u eens dat deze firma mooie producten maakt.

   Er zijn helaas meer mooie merken die we niet hebben opgenomen in dit verslag. We moesten keuzes maken. Als we alles zouden beschrijven en fotograferen dan zouden we tot volgend jaar Kerst nodig hebben gehad om de informatie te verwerken. Hiervoor is deze beurs gewoon te groot.

   1. Hallo Harro,

    Zeg maar je tegen me hoor;-)
    Ik kan me er geen voorstelling van maken hoe groot dit in werkelijkheid is en hoop er ooit eens zelf aanwezig te kunnen zijn. Maar goede keuzes hebben jullie wel gemaakt op alle gebieden wat audio te bieden heeft en nogmaals mijn complimenten daarvoor en ben blij met jullie uitputtende werk al dit moois te verwoorden. Een pluim waard;-)

  1. Dag Gwenn,

   Hij is niet de weg kwijt hoor! Het is serieus hoorbaar… hoe het precies werkt. Ik hoop dat nog uit te vinden. We krijgen een sample… dus wordt vervolgt!

   1. even serieus. iedereen ziet dat hij de weg kwijt is. als ik zo vrij mag zijn , in eerdere video’s wordt ook alles wat hij zegt als wetenschap benoemd…. er is nergens bewijs, en misschien is wetenschap niet geheel bekend >? maar er schijnt bewijs geleverd te moeten worden voordat men het wetenschap noemt.
    Misschien is het tijd voor data ? als in metingen van wat een kabel doet naast de luistersessies.

 2. Mooi verslag hoor. Natuurlijk ook hele mooie producten maar wie had dat niet verwacht. Even met beide benen op de grond blijven, ik zag dat de MA met de nieuwe Silver serie qua uiterlijk de PL200II volgt (m.u.v. de bandtweeter) en niet de eerder uitgekomen Gold serie. Wie weet volgt er al spoedig een nieuwe Gold serie 😉 Kan toch niet zo zijn dat de tussen de Silver- en de Platinum Serie geplaatste Gold Serie nog jaren door moet met een verouderd uiterlijk!

Geef een reactie