Verslag High End Munchen – deel 1

Munchen High End 2013

De High End Munchen is wellicht de grootste hifi / high-end beurs van Europa. Nu is dat op zich niet zo interessant, maar wat wel interessant is, is dat er vaak veel nieuws te zien is. Alpha Audio is vandaag op zoek gegaan naar nieuwtjes, heeft veel foto’s gemaakt en zet dit natuurlijk even op een rijtje voor u! Dat scheelt u weer een reisje naar Munchen! 

Munchen High End 2013
De Kharma Exquisite Grande… speelt vrij ‘groots!’.

Allereerst Kharma. Zij tonen de gloednieuwe Exquisite Grande. De naam zegt het al: een bijzonder forse high-end luidspreker. Uiteraard stuurt het Hollandse bedrijf deze flinke jongens aan met eigen versterking en eigen bekabeling. Allemaal even high-end. Nu is de ruimte eigenlijk te klein, maar we horen de potentie van het systeem en moeten zeggen: het klinkt niet verkeerd!

Adam

Even verderop zien we Adam. Zo op het eerste gezicht zien we niets nieuws. Totdat we kijken naar de versterking: ook van Adam! De CS10 is een nieuwe referentie voorversterker. De CS250 is een mono eindversterker. Bij elkaar zo’n 25.000 euro. Klinken doet het wel! Eén van de betere demo’s op de show. Toch opvallend dat Adam altijd wel goed speelt op shows.

AVM

Het Duitse AVM heeft een nieuwe all-in-one streamer / dac / versterker, en geïntegreerde (usb)dac/streamer/voorversterker. De SD5.2 en C5.2, waarbij de C5.2 de alles-in-één oplossing is die twee keer 300 watt kan leveren. De prijzen:beide 5500 euro.

Hifiman

Munchen High End 2013
De geinige speler van Hifiman… klinkt erg goed. Ook de nieuwe (balanced) in-ears.

Wij kenden Hifiman nog niet. Het is een merk dat zich richt op portable audio en personal audio (hoofdtelefoons en -versterkers). Maar dan wél voor het hogere segment. Toch leuk hoe je verrast kan worden. De in-ears (nieuw, 300 euro per setje) presteren echt waanzinnig goed op de portable speler. Een speler die minder kost dan de AK100, maar zo op het eerste gehoor een stuk beter presteert. Leuk detail: de eindtrapjes (opamps) zijn verwisselbaar!

Devialet

Devialet heeft een wereldpremiere met de 170. Deze versie van de stijlvolle alles-in-één oplossing kost rond de 7000 euro en levert 170 watt per kanaal. Ze spelen met Magico-speakers. Toch niet de minste… maar klinken doet het eerlijk gezegd niet. Fel, ruw… gewoon niet mooi. Jammer, want we hebben betere demo’s gehoord.

Audioquest

Geen schokkende nieuwe producten bij de Amerikanen deze keer. Wel een nieuwe speakerkabel (Aspen) met DBS, een nieuwe instap netwerkkabel (onder de Forest), een nieuwe hdmi-kabel én eigen stekkers voor power-producten. Ook leuk voor custom-install: Audioquest heeft een kit waarmee zelf hdmi-kabels te maken zijn!

Focal

Munchen High End 2013
De nieuwe Focal draadloze speakers. Directe concurrent van de Dynaudio Xeo.

Veel nieuws van Focal. Allereerst een directe concurrent van de Xeo. De “Easy A”. Een draadloos systeem met als centrum de HUB. Voor 2000 euro hebt u een setje in huis, al zijn ze nog niet beschikbaar. Vanaf oktober moeten ze in de winkel staan. Daarnaast nog een nieuwe Focal Spirit… de Classic. Focal wil namelijk terug naar de basis: de échte hifi. Tenslotte een nieuwe Utopia. Jazeker! De topper van Focal. Deze heeft een nieuwe Woofer en aangepaste units meegekregen. De prijs? Zo’n 25000 euro.

Sony High-End?

Grote verrassing voor ons: Sony gaat weer high-end luidsprekers en surround receivers maken. We hebben niet goed kunnen luisteren, maar we moeten zeggen: het ziet er nog niet echt bijzonder uit. De prijzen zijn wel opvallend: ongeveer beginnend bij 15000 per set, tot zo’n 40.000 euro. Poe… dat is even wennen!

Nordost

Nieuwe kabels in de Valhalla-serie van Nordost. Uiteraard moet het gedemo’d worden! En dat doet Nordost toch altijd weer leuk! We hebben ondanks de onrust van de beurs duidelijk een verschil kunnen horen tussen de eerste en tweede serie. Meer lucht, meer snelheid.

11 reacties

  1. Dank je wel! Leuk te horen. We doen altijd ons best om goede foto’s te leveren. Quadral heb ik niet gezien op de beurs in Munchen. Of wellicht onbewust. Kan ook natuurlijk!

 1. Mooi hoor, je bent er weer snel bij zo.
  Veel foto’s doen gewoon zeer aan je ogen zoveel ‘bling-bling’ staat er op. 😉
  Maar eh, ben zelf benieuwd naar de Creek evolution 50D. [!]

  1. Creek heb ik eerlijk gezegd niet zien staan. Soms zag ik spullen in de lijst, maar heb ik het toch niet kunnen vinden. Ik gok dat ik 90 procent van de beurs wel heb kunnen zien. Het is gigantisch daar. Zelfs met twee volle dagen heb je niet alles gezien. Bizar!

   1. De Duitse distributeur is Input-Audio, op hun website staat dat er een premiere is en dus wellicht (eindelijk) een werkend exemplaar.
    50D = DAC+CD, met ESS Sabre chipset.

    1. Helaas niet gezien! Wel de Dynaudio’s… erg leuk spul! De nieuwe lijn gebruikt filters van de Focus-lijn. Dus een stukje beter :-). Units zijn ook aangepast. Klonk zeker niet verkeerd op de beurs!

  1. Deel twee komt zo snel mogelijk online. Gok op zondag! Nu mobiel aan het werk met 3g, dus onmogelijk om zoveel foto’s online te zetten. Maar wordt een mooi verslag! Weer veel moois gezien!

Geef een reactie