Home Hi-Fi Fabrikanten Video – Fabrieksbezoek Isotek – Slowakije

Video – Fabrieksbezoek Isotek – Slowakije

8
Video – Fabrieksbezoek Isotek – Slowakije

Inleiding

Stroom… een bijzonder lastig onderwerp om aan te snijden in ons wereldje. Als het niet op ruzie uitloopt, is er zonder twijfel een discussie. De een vindt het pure onzin – want: stroom is stroom -, de ander zweert erbij: het is de basis van elk goed systeem. Wij zijn op bezoek bij één van de bekendste fabrikanten van energieproducten: Isotek. Met de roots in de UK, een eigenaar – Keith Martin – met een huis in Zwitserland en een fabriek in… Slowakije. 

Als we via een tussenstop in Wenen landen in Kosice waar de fabriek van Isotek staat, hoeven we nog maar een klein stukje met de auto. Hoewel Kosice de tweede stad van Slowakije is, is het een relatief kleine stad. Kosice vormt het hart van het oosten van het Slowakije. Mooi? Afgezien van het centrum niet echt eerlijk gezegd. Maar daar gaat het niet om in dit verhaal. Wij komen voor de stekkerblokken, filters en regeneratoren. Give us some AlphaPower!

Kort

Isotek heeft de fabriek nog niet heel lang in bezit. Pas zes tot zo’n twaalf maanden – de ene keer horen we zes, dan twaalf maanden – maar in die tijd is er al veel gerealiseerd. Zo is er een hal met CNC-machines, schuurmachines voor aluminium en staal, komt er een ruimte voor het anodiseren van aluminium onderdelen, beschikken ze over een ruime opslagruimte en natuurlijk de nodige plekken om filters en regeneratoren in elkaar te zetten.

Voor wie niet echt thuis is in deze productcategorie: een filter is een ‘passief’ onderdeel dat vervuiling wegneemt voordat het uw audioproducten bereikt. Een regenerator maakt een compleet nieuwe – perfecte – sinus en zorgt voor een stabiele spanning. U kunt als vuistregel nemen dat een regenerator niet geschikt is voor zware apparatuur zoals eindversterkers. Een filter kan geschikt zijn voor eindversterkers. U kunt echter nooit blind een energieproduct aanschaffen: het effect is bijna niet te voorspellen.

Handwerk

Wat ons verbaast is dat afgezien van wat PCB-werk, nagenoeg alles met de hand gebeurt. Van het solderen van de draadjes en onderdelen op pcb’s tot het in elkaar zetten van dikke, vette netkabels. En het gebeurt ongekend netjes en in een tempo waar wij alleen maar van kunnen dromen. Zijn wij een uur met één plug bezig: zij zetten er talloze in elkaar in dezelfde tijd. En een stuk beter dan wij ooit zouden kunnen. Knap.

Wat tevens opvalt is de rust en de toewijding van de werknemers. Engineers zijn overduidelijk gefocust op het best mogelijke resultaat. Ongeacht het product; een isoplug is net zo leuk als een Titan of een Nova. En zo hoort het: het best mogelijke resultaat binnen een klasse.

Tevens hebben we niet het gevoel dat Isotek geheimen heeft voor ons. Alles ligt open bloot. We mogen overal foto’s en video maken. Zelfs prototypes liggen gewoon op tafel. En dat zien we maar al te vaak wel anders. Zeker bij de ‘grote jongens’ is het not done foto’s of video te maken in de fabrieken. Dat is natuurlijk ook wel te begrijpen. Maar het is ook weleens leuk ‘los’ te lopen.

Toekomst

Wat wij hebben gezien in de fabriek is pas het begin. Isotek was druk bezig met uitbreiden. Denk aan een complete ruimte om zelf te kunnen anodiseren. Een lastig proces. En er gelden strikte regels voor. Ook zien we nieuwe ‘connected’ producten, waardoor zelfs uw stekkerblok met een app te regelen is. Nodig? Mwah… zeker niet altijd. Leuk? Ja, natuurlijk!

Isotek ziet echter ook een andere markt dan de audiofielen. Custom Install vereist bijna altijd een netwerkkoppeling om zaken te kunnen monitoren. En om op afstand bijvoorbeeld een probleem te kunnen oplossen. Of wat dacht u van scenes schakelen? Isotek ziet dat deze connected CI-markt groeit en springt er op in met hun smart power lijn.

Energie

Wij hebben wel de nodige energie gekregen van dit bezoekje. Flauw… Feit is: het is altijd interessant om een blik achter de schermen te werpen. Of het nu een fabrikant is van versterkers, speakers of energieproducten; je leert er altijd van. En we hopen dat u ook iets opsteekt van de foto’s en video’s!

8 REACTIES

  1. Het ware ook leuk geweest om de resultaten van de testen te ‘horen’ op bvb een eindversterker.

    Heb hun website bezocht en mailtje gestuurd, omdat ik door het bos de bomen niet meer zie:
    Stekkerdozen, filters, zekeringen en nog een hele reeks apparatuur, wat is nu het beste voor wat ?

    Concreet probleem:
    De generator van de electriciteitsmij. stuurt pulsen door van een paar seconden op bepaalde tijdstippen om de stroomvoorzieningen bij eindverbruikers te sturen (bvb omschakeling dag/nachttarief).
    Die zijn duidelijk hoorbaar in de eindversterker, Dit is officieel bij mij getest op stopcontact door de overheid (metingen van een paar dagen) en tijdstippen van de pulsstoringen komen exact hiermee overeen, maar alles valt binnen de wettelijke norm.

    Weet iemand hoe of met wat dit best op te lossen ?
    Isotek heeft tot hiertoe nog niet gereageerd (in’t Engels).
    In de hifi winkels zeggen ze dat dit gekend is maar niet op te lossen, want electriciteit filters of audio zekeringen, zouden dan weer de dynamiek en openheid van de eindversterker beperken ?

  2. Hallo Jaap,
    Weer een erg fijne en leerzame video. Bedankt!
    Ik had altijd de indruk dat firma’s met dit soort producten in China groot inkochten, een beetje leuk verpakten en gaan met die banaan. Bij Isotek blijkt dat dus niet het geval te zijn.
    Maar of dat dan weer die enorm hoge verkoopprijzen rechtvaardigt . . . .
    Wanneer ik een dure (geïntegreerde) versterker koop, is de voeding het meest essentiële onderdeel. Om dan er iets voor te zetten met ook weer een voeding . . . . . ik vind dat nogal moeilijk. Heb het gevoel de dat ik dan de voeding in de versterker verraad, of ontrouw ben zo je wilt. Klinkt misschien een beetje sentimenteel, maar toch ervaar ik het wel zo.
    Wel heel mooie stekkerdozen.
    Nogmaals bedankt, Isotek staat nu wel op mijn netvlies.

×